Castor - een culinaire reis in een tweesterren Michelin restaurant

Het was zaterdagavond toen ik besloot om te dineren bij Castor, een tweesterrenrestaurant in de Michelingids, gelegen in het pittoreske Beveren-Leie in België. De naam 'Castor', wat bever betekent in het Latijn, Frans en Spaans, is een knipoog naar de gemeente waarin het restaurant zich bevindt. Het restaurant, dat sinds januari 2016 bestaat, is het geesteskind van chef-kok Maarten Bouckaert en zijn partner Stefanie Vandewalle, die de rol van gastvrouw op zich neemt.

Bij aankomst werd ik getroffen door de moderne architectuur van het gebouw. De strakke kubusvormige structuur, gedomineerd door beton en hout, contrasteerde met de drukke Kortrijkseweg waarlangs het restaurant is gelegen. Binnenin straalde het samenspel van beton, glas en hout een warme gezelligheid uit, versterkt door de binnenwanden bekleed met cederhout.

Bij binnenkomst werd ik hartelijk verwelkomd door Stefanie, de gastvrouw. Haar klasse en elegantie belichaamden de essentie van Castor. De sfeer in het restaurant was ontspannen en ongedwongen, een weerspiegeling van de no-nonsense benadering die zowel in de bediening als in de keuken wordt gehanteerd.

Het menu van de avond was een culinaire reis door de creatieve geest van chef Maarten Bouckaert, een voormalig lid van het Hof van Cleve en de Jonge Chef van het Jaar. Zijn respect voor kwaliteitsproducten en het terroir is duidelijk zichtbaar in elk gerecht dat hij creëert. De gerechten waren puur, fris en vernieuwend, een weerspiegeling van de basisingrediënten waarmee Bouckaert in zijn keuken werkt.

We begonnen met de Zalm 'Wester Ross', geserveerd met avocado, dashi en snijboon. De zalm was perfect bereid, met een delicate textuur die prachtig samenging met de romige avocado en de umami-rijke dashi. De snijboon voegde een knapperige textuur toe die een mooi contrast vormde met de zachtheid van de zalm en de avocado.

Het volgende gerecht was de Zeetong, geserveerd met een supplement van 10 gram Kaviaar Osietra 'Selectie Castor', prei, sesam en lavas. De zeetong was perfect gebakken, met een goudbruine korst die een heerlijke crunch toevoegde. De kaviaar, met zijn zoute en licht nootachtige smaak, voegde een extra dimensie van luxe toe aan het gerecht. De prei, sesam en lavas zorgden voor een aardse en aromatische ondertoon die de rijke smaken van de zeetong en de kaviaar in evenwicht bracht.

Daarna kwam de Langoustine, geserveerd met raap, citroengras en gele wijn. De langoustine was heerlijk sappig en zoet, perfect gecombineerd met de pittigeraap en het frisse citroengras. De gele wijn voegde een subtiele zuurgraad toe die de rijke smaken van de langoustine in evenwicht bracht.

Vervolgens werd de Risotto 'Carnaroli' geserveerd, vergezeld van slak, rucola en Old Groendal. De risotto was romig en vol van smaak, met de slak die een unieke, aardse smaak toevoegde. De rucola bracht een peperige scherpte, terwijl de Old Groendal kaas een rijke, diepe smaak toevoegde die de risotto naar een hoger niveau tilde.

Het hoofdgerecht was Lam 'Vande Walle', geserveerd met aubergine, chermoula en rozemarijn. Het lam was perfect geroosterd, met een sappige, roze binnenkant en een knapperige, gekarameliseerde buitenkant. De aubergine was zacht en romig, terwijl de chermoula en rozemarijn een kruidige en aromatische toets toevoegden die de rijke smaken van het lam aanvulden.

Voor het dessert werden we getrakteerd op Aardbei, geserveerd met vlierbloesem, citroen en vanille. De aardbeien waren zoet en sappig, perfect gecombineerd met de lichte, bloemige vlierbloesem en de frisse citroen. De vanille voegde een subtiele zoetheid toe die de smaken van het dessert in evenwicht bracht.

Het laatste dessert was Chocolade 'Vibrato 70%', geserveerd met zwarte bes, honing en verse kaas. De chocolade was rijk en intens, met de zwarte bes die een zoete, fruitige toets toevoegde. De honing voegde een subtiele zoetheid toe, terwijl de verse kaas een romige textuur en een lichte zuurgraad toevoegde die de rijke smaken van de chocolade in evenwicht brachten.

Elk gerecht werd vergezeld van een zorgvuldig geselecteerde wijn die perfect bij de smaken paste. De wijnen varieerden van lichte en fruitige witte wijnen tot rijke en volle rode wijnen, elk met hun eigen unieke karakteristieken die de smaken van de gerechten versterkten.

Mijn ervaring bij Castor was niets minder dan uitzonderlijk. De combinatie van de warme gastvrijheid, de ontspannen sfeer en de verfijnde, eigentijdse smaken maakte het tot een onvergetelijke culinaire ervaring. Het is duidelijk waarom Castor twee Michelinsterren heeft verdiend. Het is niet alleen een restaurant, maar een bestemming voor levensgenieters die op zoek zijn naar een vernieuwende gastronomische ervaring.

Het restaurant Castor, gelegen aan de Kortrijkseweg 164, 8791 Beveren-Leie, is dan ook een culinaire bestemming die niet gemist mag worden. Voor vragen of reserveringen kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 056/19.01.21 of een e-mail sturen naar info@cas-tor.be. Wat betreft de openingstijden, Castor is gesloten op maandag en zondag. Op dinsdag en zaterdag is het restaurant alleen geopend voor het diner van 19:00 tot 21:00 uur. Van woensdag tot en met vrijdag kunt u genieten van zowel een lunch als een diner bij Castor. De lunch wordt geserveerd van 12:00 tot 13:30 uur en het diner van 19:00 tot 21:00 uur.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...