Brasvar: authentiek varkensvlees gekweekt met zorg voor de natuur en hoogwaardige smaak

Nevele, gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen, België, is de thuisbasis van Brasvar, een boerderij die trots is op het produceren van authentiek en smaakvol varkensvlees. Het is de passie en het vakmanschap van Angelique en Kristof Verschelde, de eigenaren van Brasvar, die dit hoogwaardige varkensvlees mogelijk maken.

De smaak van Brasvar varkensvlees is uniek en rijk. Deze bijzondere smaak is te danken aan de traditionele voeding die aan de varkens wordt gegeven, ook wel "bras" genoemd. Deze voeding bestaat uit aardappelen, draf, maïs, graan, olijfolie en vers hooi, elementen die allemaal bijdragen aan de karaktervolle smaak van het vlees. Deze benadering van het voederen van varkens is erop gericht om de authenticiteit te behouden die varkensvlees in het verleden zo heerlijk maakte.

Bij Brasvar draait alles om duurzaamheid. De boerderij, gelegen in de landelijke velden van Nevele, streeft ernaar om de milieu-impact zo klein mogelijk te houden. De voeding van de Brasvar-varkens, een Duroc-ras, wordt op de boerderij zelf samengesteld uit voornamelijk lokale producten. Dit duurzame systeem draagt bij aan het milieu door de nevenstromen van lokale boerderijen te benutten. Maïs wordt lokaal verbouwd en opgeslagen om het hele jaar door als voeding te dienen, wat onnodig transport vermindert. De mest van de varkens wordt op de akkers gebruikt als natuurlijke meststof, terwijl het overschot via een ondergrondse leiding naar een nabijgelegen biogasinstallatie wordt gepompt om te worden omgezet in groene stroom.

Elke fase van het kweekproces bij Brasvar wordt met de grootste zorg en aandacht uitgevoerd. Er is geen ruimte voor massaproductie bij Brasvar; in plaats daarvan staat vakmanschap voorop. De varkens krijgen hooiruifjes in hun hokken om rust en afleiding te bieden, wat bijdraagt aan hun welzijn.

Brasvar staat ook bekend om zijn malse en sappige vlees, dat geliefd is bij zowel kenners als fijnproevers. Het wordt vaak gekozen door topchefs en slagers, die genieten van de uitdaging om een eenvoudig product als varkensvlees om te zetten in een intense smaakervaring voor hun klanten. De Brasvar-varkens zijn een kruising van het York-varken en het Duroc-varken, en hun vlees is dooraderd met vet, wat bijdraagt aan de volle smaak.

Brasvar gaat verder dan alleen het produceren van varkensvlees. Het bedrijf biedt ook een scala aan bereide, gekookte en gedroogde vleeswaren, wat de culinaire mogelijkheden aanzienlijk uitbreidt. De moderne consument wil graag weten wat hij eet. Gezondheid begint immers bij het voedsel dat we consumeren. We streven allemaal naar een gezond leven, maar gezond eten en weten wat je eet, is niet altijd eenvoudig. Brasvar deelt deze visie en streeft ernaar om zo veel mogelijk te voldoen aan biologische normen.

Wanneer je iets in huis haalt, wil je de zekerheid hebben dat het gezond, eerlijk en vooral smakelijk vlees is. De ontbeende en gedroogde ham van Brasvar voldoet perfect aan deze eisen. Het is altijd een geruststellende gedachte dat een dier een goed leven heeft gehad voordat het op je bord belandt. Met het natuurvlees van Brasvar heb je die zekerheid.

In de velden van het landelijke Nevele wordt het authentieke Brasvar-varken gekweekt met veel liefde en passie. Op de varkensboerderij van Kristof Verschelde en Angelique Dobbels worden geen compromissen gesloten: ambacht en innovatie worden gecombineerd op een duurzame manier, met als enig doel om varkensvlees van de hoogste kwaliteit te leveren aan de consument.

De smaak van vroeger krijg je natuurlijk niet zomaar. Een innovatieve en duurzame bedrijfsvoering met respect voor dier en milieu is wat het verschil maakt. Bij Brasvar is er geen massaproductie, maar pure passie en vakmanschap. Het gezonde en robuuste brasvarken van vroeger, dat met zijn snuit in de modder wroette en gevoerd werd met gekookte aardappelen en groenteafval, is opnieuw uitgevonden in de innovatieve context van een moderne varkenshouderij.

Kristof Verschelde legt uit: "Brasvar verwijst naar de authentieke voeding die de dieren krijgen. De 'bras' die boeren vroeger aan hun varkens gaven: gestoomde aardappelen, maïs van eigen teelt, kaaswei en draf van stokerij Filliers, aangevuld met een granenmengsel en olijfolie als vetbron. We beseffen dat we de lat hoog leggen, maar de consument verdient simpelweg een gezond stuk vlees op zijn bord.”

Het Brasvar-varken wordt gevoed met een uitgebalanceerd dieet van brijvoeding, samengesteld op de boerderij in Nevele op basis van lokale producten (aardappelpuree, kaaswei, draf van Filliers,...) die binnen een straal van 25 km rechtstreeks bij verschillende producenten worden betrokken. Bovendien wordt er maïs van eigen teelt gebruikt en zorgt de toevoeging van olijfolie voor een subtiele smaaktoets. Een innovatieve en duurzame bedrijfsvoering met respect voor dier en milieu maken echt het verschil. Het resultaat is een uniek product van uitmuntende kwaliteit. Het vlees van de Brasvar-varkens is sappig, mals en rijk van smaak. Dankzij de specifieke voeding en de aandacht voor welzijn, krijgt het vlees een mooie marmering en een heerlijke, diepe smaak.

Brasvar gaat verder dan alleen maar het leveren van hoogwaardig varkensvlees. Het bedrijf heeft een sterke focus op transparantie en traceerbaarheid. Elke stap in het productieproces, van de teelt van de voedingsgrondstoffen tot de slacht en verwerking, wordt nauwgezet opgevolgd en gedocumenteerd. Zo kan de consument er zeker van zijn dat het vlees dat hij koopt, voldoet aan de hoogste kwaliteits- en welzijnseisen.

In lijn met hun missie om kwaliteitsvarkensvlees op een duurzame manier te produceren, neemt Brasvar ook de verantwoordelijkheid op zich om hun impact op het milieu te minimaliseren. Ze maken gebruik van hernieuwbare energie, zetten in op de zuivering en hergebruik van afvalwater en besteden veel aandacht aan het beperken van voedselverspilling.

Brasvar is niet alleen een pionier op het gebied van duurzaam varkensvlees, maar ook een sterke voorvechter van de lokale economie. Door hun varkens te voeden met producten die lokaal worden geproduceerd, ondersteunen ze de lokale landbouw en dragen ze bij aan de lokale economie.

In een wereld waar consumenten steeds meer bewust zijn van wat ze eten en waar het vandaan komt, is Brasvar een toonbeeld van transparantie, kwaliteit en duurzaamheid. Het bedrijf laat zien dat het mogelijk is om heerlijk varkensvlees te produceren op een manier die zowel het dierenwelzijn als het milieu respecteert. Het is een model dat hopelijk door veel meer bedrijven in de landbouwsector zal worden gevolgd.

Bezoek Website
Ontdek luxe duurzame Kaviaar bij Imperial Heritage In de kijker

Imperial Heritage Caviar in Antwerpen biedt de meest verfijnde kaviaar ter wereld, dankzij vakmanschap, traditionele methoden en passie voor het pr...