Bollinger Champagne is twee eeuwen verfijning en toekomstvisie

Champagne Bollinger is een gerenommeerd champagnehuis, opgericht in 1829 door Hennequin de Villermont, Paul Levieux Renaudin en Jacques Bollinger in het dorp Ay, in de Champagnestreek van Frankrijk. Het huis staat bekend om het produceren van hoogwaardige champagnes, gekenmerkt door diepgang, complexiteit en elegantie.

Bollinger champagnes worden voornamelijk gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay druiven, met een klein percentage Pinot Meunier dat ook in sommige cuvées wordt gebruikt. De toewijding van het huis aan het behoud van traditionele methoden en aandacht voor detail heeft het een reputatie van uitmuntendheid opgeleverd.

In Galerie 1829 bevinden zich meer dan 7.300 flessen, magnums en jeroboams die het bijna 200-jarige verleden van Champagne Bollinger vertellen. De wijnbibliotheek bevat in totaal 65 verschillende jaargangen, elk zorgvuldig gerestaureerd en geïdentificeerd.

Het idee om het huis te starten kwam van Athanase-Louis-Emmanuel Hennequin, graaf van Villermont, die het potentieel van de regio voor wijnproductie zag. Samen met wijnliefhebber Paul Renaudin en Joseph-Jacob-Placide 'Jacques' Bollinger richtten ze het huis op onder de naam Renaudin-Bollinger & Cie op 6 februari 1829.

Het bedrijf ging volledig over naar de familie Bollinger en Jacques' vierde zoon, Georges, werd het hoofd van het huis in 1899. Om het huis te redden tijdens de phylloxera-crisis, startte Georges het enorme werk van het herplanten van elke wijnstok met phylloxera-resistente Amerikaanse onderstammen - een proces dat meer dan 20 jaar duurde.

Na zijn dood in 1918 keerde Jacques' zoon Jacques terug naar Aÿ in 1920 om het familiebedrijf te leiden. Met de phylloxera-crisis en WOI voorbij, kon Jacques Bollinger uitbreiden, vooral in de wijngaarden, dankzij de aankoop van wijnstokken in Tauxières en een perceel dat een van de meest iconische champagnes van het huis zou voortbrengen, La Côte aux Enfants.

Bollinger is een favoriet geworden van Britse iconen zoals de overleden koningin Elizabeth II en de beroemde fictieve spion, James Bond. Het is echter Elisabeth 'Lily' Law de Lauriston-Boubers, de vrouw van Jacques, die het belangrijkste personage in het Bollinger-verhaal werd.

Onder Lily'sleiding omarmde Bollinger innovatieve moderne landbouwtechnieken, lanceerde ze haar eigen champagne, Bollinger RD (Récemment Dégorgé of 'Onlangs Ontgorgd') en liet ze de twee percelen wijnstokken zien die wonderbaarlijk onaangetast zijn gebleven door phylloxera, de Clos Saint-Jacques en Chaudes Terres, in flessen 'Vieilles Vignes Françaises' ('Franse Oude Wijnstokken') cuvée.

In de jaren '60 begon het bedrijf eindelijk te etiketteren onder de familienaam, met de laatste jaargang als Renaudin Bollinger & Cie in '62 en de eerste als Champagne Bollinger in 1970. Het huis is een van de laatste in de Champagne die in familiebezit blijft, hoewel het nu CEO Charles-Armand de Belenet is die Bollinger naar het volgende hoofdstuk en richting het 200-jarig jubileum leidt. Deze viering gaat echter gepaard met bezorgdheid.

In de afgelopen 30 jaar is de gemiddelde temperatuur in de Champagnestreek gestegen met 1,1°C, wat de oogst verstoort en in 2022 zelfs 18 dagen eerder begon. Veranderingen in de wijngaarden betekenen ook veranderingen in de champagne, met een gemiddelde toename van 0,8% meer alcohol en 1,3 g/L minder totale zuurgraad.

Milieuzorgen zijn niet nieuw voor Bollinger, dat al in 2009 begon met biologische landbouw op La Côte aux Enfants en Vieille Vignes Françaises en in 2016 op al zijn wijngaarden. Het huis zet nu echter nog een stap verder, met het oog op de toekomst en de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.

'We hebben nagedacht over wat we moeten doen om onze wijngaarden, biodiversiteit en Aÿ te helpen. Daarom hebben we besloten om acht sterke duurzaamheidsdoelstellingen te stellen die ons naar het jubileum zullen leiden,' zegt Charles-Armand. 'Het idee is om duidelijke doelstellingen vast te stellen die we kunnen volgen om in 2029 volledig voorbereid te zijn.'

Deze doelstellingen variëren van het oprichten van een Bollinger School of Savoir-Faire en het bieden van opleidingen aan alle werknemers om het vakmanschap van Bollinger te waarborgen, tot het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het bevorderen van duurzame wijnbouw.

Op de lijst met milieudoelen staan onder andere het stopzetten van alle luchtvracht, het verminderen van de broeikasgasemissies van de wijnmakerij met 40%, het recyclen van 100% van het afval, het verminderen van het waterverbruik met 10% en het vergroten van het aan de natuur gewijde land van de huidige 15% naar 40% om de biodiversiteit te bevorderen.

Consumenten zullen in de komende jaren ook merken dat hun flessen lichter worden; Bollinger streeft ernaar om het gewicht met minstens 7% te verminderen en over te schakelen op 100% gerecycled en recyclebaar verpakkingsmateriaal.

'We nemen graag de tijd bij Bollinger, daar om beginnen we vroeg met de viering,' zegt Charles-Armand. 'Dit project is erg belangrijk voor ons en zal ons de komende jaren drijven om de volgende 200 jaar te kunnen voortbestaan.'

Bollinger is vastbesloten om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden en een toekomst van duurzaamheid en uitmuntendheid te waarborgen. Terwijl het huis zijn 200-jarig bestaan nadert, blijft het trouw aan zijn rijke geschiedenis en kijkt het vol vertrouwen uit naar de toekomst. Het streven naar innovatie en duurzaamheid, gecombineerd met de toewijding aan vakmanschap en kwaliteit, zorgt ervoor dat Bollinger een blijvende indruk zal maken op de wereld van champagne.

Champagne Bollinger

  • Bollinger Special Cuvée is het vlaggenschip van Bollinger en staat bekend om zijn rijke, complexe en elegante stijl. Deze champagne is voornamelijk gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay, met een kleine hoeveelheid Pinot Meunier. De wijn rijpt minimaal drie jaar in de kelders van Bollinger, wat resulteert in een volle en verfijnde smaak. De naam van Bollinger'semblematische champagne, met zijn Engelse spelling, vat de hele geschiedenis samen. Het was de Britse agent van Georges Bollinger die het in 1911 'Speciale Cuvée' noemde, omdat hij de uitdrukking 'non-vintage brut' niet passend vond voor een champagne met zo'n subtiliteit. Meer dan een eeuw later omvat de naam van de champagne, die het embleem is van Bollinger'sexpertise, nog steeds de hele geschiedenis. Het toont het kenmerkende vakmanschap van het huis en het vermogen om jaar na jaar een cuvée te creëren met een constante stijl en kwaliteit. De delicate assemblage van de expressie van een oogst en een meerderheid van reservewijnen, waarvan sommige bewaard worden in magnums voor tussen de 5 en 15 jaar. Speciale Cuvée bestaat voor meer dan 85% uit Grand en Premier crus van de drie belangrijkste druivensoorten uit de Champagne: 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay en 15% Meunier. Het wordt twee keer zo lang in de kelder gerijpt als vereist is volgens de appellatieregels. Het heeft een gematigde dosering van tussen de 7 en 8 gram per liter.

  • De Bollinger Rosé is een unieke en verleidelijke champagne, gemaakt door de Special Cuvée te mengen met rode wijn uit de wijngaarden van Bollinger. Deze rosé heeft een intens fruitig karakter met tonen van rode bessen en wilde aardbeien, evenals een delicate mousse en een mooie balans tussen frisheid en rijkdom. Fris als een rosé, evenwichtig als een Bollinger Deze cuvée is een demonstratie van unieke expertise in het maken van rode wijn en meesterlijke blending. Een zeer technische champagne Toen Champagne Bollinger besloot een rosé te maken, waren de normen compromisloos: het moest frisheid hebben, maar ook structuur en elegantie. Bollinger Rosé valt daarom in dezelfde lijn als de Special Cuvée, met zijn kruidige noten. De toevoeging van een prachtige rode wijn uit de percelen Poirier Saint-Pierre en Montboeuf in Verzenay, of die in Aÿ, op dezelfde manier bewerkt als de wijnstokken van het legendarische Côte aux Enfants perceel, geeft het een uitgesproken aromatische kracht. Het heeft ook een schittering, aanwezigheid en delicate kwaliteit die kenmerkend zijn voor geweldige blends. Rode wijn als stijlkenmerk Bollinger Rosé is een assemblage van meer dan 85% Grand en Premier crus. Het bestaat uit 62% Pinot Noir, 24% Chardonnay en 14% Meunier. De rode wijn fungeert als stijlkenmerk, met een toevoeging van slechts 5 tot 6% gezien de kracht. Voor het oog: Een heldere rosé met subtiele gouden tinten. - Voor de neus: De noblesse van rode bessen: hints van rode bes, kers en wilde aardbei; een kruidig vleugje, niet ongelijk aan de Special Cuvée. Op het gehemelte: Een subtiele combinatie van structuur, lengte en levendigheid, met een tannine-achtige afdronk door de toevoeging van rode wijn; belletjes zo fijn als fluweel; smaken van wilde bessen. Met zijn intieme en ongewone smaken kan Bollinger Rosé geserveerd worden voor de afternoon tea, op zijn Bollingers. Het is ook perfect voor een picknick op een zomerse middag, als aperitief of geserveerd met een fruitig en zuur dessert. Om de unieke stijl, het boeket en de aroma'svan Bollinger Rosé ten volle te waarderen, wordt het het best geserveerd tussen 8 en 10°C. 

  • Bollinger La Grande Année is de prestigieuze vintage champagne van Bollinger, geproduceerd tijdens uitzonderlijke oogstjaren. Deze champagne wordt gemaakt van 100% grand cru en premier cru druiven, met een meerderheid van Pinot Noir. La Grande Année rijpt minstens zes jaar in de kelders, wat resulteert in een complex, diep en verfijnd karakter. La Grande Année 2014 Intensiteit en Mineraliteit Deze nieuwe jaargang 2014 onthult een intense, veelzijdige wijn. La Grande Année belichaamt een uitzonderlijke, tijdloze champagne. Ambachtelijk vakmanschap staat centraal in de productie ervan. Een dergelijke ambachtelijke techniek is vinificatie, die plaatsvindt in eiken vaten van ongeveer 20 jaar oud. Dit helpt de wijn complexe aroma'ste ontwikkelen en, dankzij micro-oxygenatie, een buitengewoon verouderingspotentieel te geven. Bij Bollinger gaf de jaargang 2014 aanleiding tot een precieze, fijne en complexe wijn dankzij de mineraliteit en uitzonderlijke intensiteit. Het evenwicht tussen de intensiteit van grote Pinot Noirs en de frisheid van Chardonnays La Grande Année 2014 is een assemblage van 19 crus, voornamelijk in Aÿ en Verzenay voor de 61% Pinot Noir en Chouilly en Oiry voor de 39% Chardonnay. De gisting vindt volledig plaats in eiken vaten en de wijn wordt gerijpt, afgesloten met een natuurkurk, gedurende meer dan twee keer de tijd die vereist is volgens de appellatie. De dosage is matig, 8 gram per liter. De jaargang 2014 was het product van een jaar met gemengde resultaten Een regenachtige herfst en winter werden gevolgd door twee zeer droge en zonnige maanden. Daarna waren de zomer en vooral augustus opvallend koud. Toch bleef de kwaliteit van de druiven behouden en hadden de mosten een prachtige balans tussen rijpheid en zuurgraad. Voor het oog: Getint met gouden glinsteringen die de rijpheid van de wijn en de vinificatietechnieken van Bollinger weerspiegelen. Voor de neus: Een precieze en fruitige neus met een lichte geur van zeelucht. Aroma'svan kers en citroen vermengen zich met kweepeer en bergamot. Vervolgens maken noten van hazelnoot en amandel, perzik en mirabellenpruim het aromatische palet van deze wijn compleet. Op het gehemelte Het eerste gevoel is een fijne en intense bruis, gevolgd door een prachtige vinositeit en daarna in evenwicht gebracht met een delicate zuurgraad. De zeer fijne textuur en zeeluchtige afdronk zorgen voor een uitstek.

  • La Grande Année Rosé 2014 is een andere uitdrukking van La Grande Année, met alle traditionele expertise van Champagne Bollinger: vinificatie in vaten, handmatig remuage en dégorgement. Al dit nauwgezette werk en vakmanschap komen samen om van La Grande Année Rosé een echt handgemaakte cuvée te maken. La Grande Année Rosé 2014 is het resultaat van een blend van La Grande Année 2014 en een unieke rode wijn uit de Côte aux Enfants. Deze emblematische wijngaard in Aÿ, een van de single plots van Bollinger, wordt alleen in rood gevinifieerd wanneer de druivenrijping optimaal is, een zeldzaamheid die bijdraagt aan de kwaliteit van de geproduceerde wijn. De geboorte van een uitzonderlijke, precieze en complexe wijn La Grande Année Rosé 2014 is een assemblage van 19 crus, voornamelijk in Aÿ en Verzenay voor Pinot Noir en Chouilly en Oiry voor de Chardonnay. We voegen 5% rode wijn toe uit de Côte aux Enfants-wijngaard. De gisting vindt volledig plaats in eiken vaten. Het rijpt in de kelder, afgesloten met een natuurlijke kurk, voor meer dan twee keer zo lang als vereist door de appellatie. De dosage is gematigd, 8 gram per liter. De 2014 vintage, het resultaat van een jaar vol contrast Een regenachtige herfst en winter werden gevolgd door twee zeer droge en zonnige maanden, daarna zomer - en vooral augustus - zag opvallend koud weer. Ondanks deze omstandigheden hadden de mosten een prachtige balans tussen rijpheid en zuurgraad, wat resulteerde in een intense en veelzijdige La Grande Année Rosé 2014 vintage. Het proeven onthult de geleidelijke manier waarop de verschillende aroma'stot uiting komen. Voor het oog: Een verschijning met roze tinten. Voor de neus: Een ware mozaïek van fruit: aroma'svan framboos, wilde aardbeien, kersen, enz. Noten van perzik en kweepeer completeren dit fruitige boeket. In de mond: Deze wijn wordt gekenmerkt door zijn romige bruisende, prachtige volume in de mond en lange aromatische afdronk. De heerlijke zuurgraad en zeeluchtkenmerken verschijnen naast smaken van boomgaardfruit en bessen. La Grande Année Rosé 2014 is verfijnd en prachtig afgerond, waardoor de meest uitzonderlijke gastronomische ervaringen worden versterkt voor echt perfecte combinaties. Om de unieke stijl, het boeket en de aroma s.

  • Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé)  is een unieke champagne die extra lang rijpt op de droesem, wat resulteert in een buitengewone complexiteit en diepte. Deze champagne onthult tonen van gedroogd fruit, honing, kruiden en geroosterde noten, met een fijne, aanhoudende mousse en een lange, indrukwekkende afdronk. BOLLINGER R.D. 2008 Gedurfd en Schitterend Een uitzonderlijke, tijdloze vintage, een wijn altijd vooruit op zijn tijd. Een oude vintage, met een zeer lage dosage, die vlak voor de vrijgave is gedégorgeerd: R.D. is een wijn die altijd vooruit is op zijn tijd en belichaamt de visionaire geest van Madame Bollinger. De combinatie van het lange wachten tijdens het rijpingsproces en de onmiddellijke dégorgement maakt het harmonieuze contrast tussen de verschillende tijdelijkheden van R.D. mogelijk. Vandaag is Bollinger R.D. 2008 levendig en uitzonderlijk complex, en neemt ons mee op een reis buiten de tijd. Hazelaars, met al hun frisheid en vrijgevigheid, zijn het perfecte ingrediënt om een wijn van zo'n pracht te weerspiegelen. De 2008 vintage wordt gekenmerkt door zijn opmerkelijke precisie en weelderigheid. De assemblage van deze 2008 vintage bestaat uit 71% Pinot Noir en 29% Chardonnay. In totaal zijn er 18 crus te vinden in de blend, voornamelijk Aÿ en Verzenay voor Pinot Noir en Le Mesnil-sur-Oger en Cramant voor Chardonnay. De gisting vindt volledig plaats in eiken vaten. Bollinger R.D. wordt slechts enkele maanden na het dégorgement verkocht, met een zeer lage dosage bekend als 'extra brut', slechts 3 gram per liter. Het recente dégorgement garandeert de opmerkelijke frisheid van de wijn. Het wijnbouwjaar 2008: synoniem voor een uitzonderlijke vintage 2008 was een jaar van wisselvallig weer: hoewel koele lentetemperaturen lang aanhielden tot in de zomer, keerde de zon op tijd terug voor de oogst. Ondanks de wisselende omstandigheden zorgde de kennis en expertise van Maison Bollinger ervoor dat de druiven in uitstekende staat bleven, waardoor 2008 een uitzonderlijk jaar werd gekenmerkt door een overvloedige opbrengst van Pinot Noir. De wijnen waren rijk aan aroma s: de chardonnays waren levendig en krachtig, en de pinot noirs waren karaktervol en evenwichtig.

  • PN TX17 - Bollinger'sunieke visie op Pinot Noir. Pinot Noir, een frisse interpretatie van de Bollinger-stijl. Pinot Noir, een overheersende druif in het assortiment, is de pijler van de Bollinger-stijl, en het huis heeft zijn reputatie opgebouwd door deze variëteit te etaleren. Bollinger PN belichaamt de ambitie om de verscheidenheid aan expressies van pinot noir aan het licht te brengen door de beste variëteiten uit verschillende terroirs te selecteren, die elk een uniek component aan de algehele smaak bijdragen. Deze nieuwe PN TX17-editie verkent de unieke interpretatie van pinot noir uit Tauxières 2017. Een assemblage met een unieke smaak, met de specifieke kwaliteiten van het Tauxières terroir PN TX 17 is een assemblage van 100% Pinot Noir, voornamelijk afkomstig van de Tauxières cru. Het is gemengd met andere dorpen op de Montage de Reims, zoals Avenay en Verzenay. Het basisjaar is 2017. Oudere wijnen zijn ook aanwezig uit onze reserve magnums, waarvan de oudste dateert uit 2006. De rijpingsperiode in de kelder is twee keer zo lang als vereist volgens de appellatievoorschriften en de dosering is zeer laag: 4 gram per liter. SENSATIES Een frisse visie op Bollinger'ssavoir-faire en wijngaarden Het aanzienlijke aandeel Tauxières in de blend van deze editie drukt de kenmerken van de Pinot Noir uit dit terroir uit. Reserve wijnen, gerijpt in magnums, worden toegevoegd om een gevoel van aromatische harmonie en extra complexiteit aan de blend te geven. Voor het oog: Een kleur met delicate gouden tinten. Voor de neus: Noten van gedroogde bloemen, vergezeld van aroma'svan tabak en mokka. Zoethout en gedroogd fruit maken deze verfijnde, subtiele en complexe aroma'scompleet. In de mond: Een zeer fruitig, levendig aspect met tonen van gekookte abrikoos, perzik en exotisch fruit, gevolgd door smaken van acaciahoning, verse walnoot en specerijen. Een prachtige zoutigheid vult de zuurgraad van de wijn aan. Het eindigt op rood fruit, crème de cassis en verrassende tonen van citrusschil. Een levendige, lineaire wijn met grote helderheid en in contrast met de neus. PN TX17 is een wijn die wordt genoten door liefhebbers die geïnteresseerd zijn in de expressie van Pinot Noir uit de hele Champagne-regio. Om de unieke stijl en aroma'soptimaal te waarderen, wordt deze wijn het best geserveerd tussen 8 en 10°C. U kunt PN TX 17 nu proeven of het in de kelder laten rijpen om verder te laten ontwikkelen.

  • La Côte aux Enfants Champagne 2012  is de verwezenlijking van de visionaire geest van Jacques Bollinger. Sinds 1829 streeft Champagne Bollinger ernaar het Champagne-terroir steeds verder te perfectioneren, en hun identiteit wordt duidelijk uitgedrukt in de wijnen die het huis produceert. De zorgvuldige opbouw van een wijnmakerij onthult zijn verlangen om het terroir en het landschap te behouden en tentoon te stellen. La Côte aux Enfants is een van de mooiste voorbeelden van die visie. Het was Jacques Bollinger zelf, de echtgenoot van Elisabeth, die tussen 1926 en 1934 geduldig het perceel van 4 hectare verwierf. Vandaag de dag eert Maison Bollinger zijn visionaire geest door de eerste single-plot cuvée te onthullen: La Côte aux Enfants Champagne is het resultaat van onderzoek naar het gelijknamige perceel. Een kenmerkende fijne champagne La Côte aux Enfants Champagne is een wijn samengesteld uit 100% Grand Cru pinot noir, afkomstig van het enkele La Côte aux Enfants perceel. Deze champagne is twee keer zo lang als vereist door de appellatie gerijpt in de kelder met natuurkurk. De dosage is matig, 8 gram per liter. Een rijke en stevige wijn De signatuur van deze jaargang komt zowel voort uit de smaak van Pinot Noir als uit het gebruik van een enkel perceel. Dit zorgt voor een nieuwe visie op de wijnbouwexpertise van Bollinger; een visie die versterkt werd door dit uitzonderlijke jaar 2012. Voor het oog: Een champagne getint met gouden gele glinsteringen. Voor de neus: Het is gul in de neus, met geroosterde, gebrande en toastachtige tonen en gedroogde bloemen, vergezeld van hazelnootaroma s. Dit wordt gevolgd door tonen van honing en specerijen, zoals kaneel. Op het gehemelte: Een stevige, rijke en contrasterende smaak. Smaken zoals zacht fruit en acaciahoning vermengen zich met specerijen, die de wijn zijn karakter geven. De proeverij wordt afgerond met uitstekende bittere tonen. Om de unieke stijl, het boeket en de aroma'svan La Côte aux Enfants Champagne 2012 ten volle te waarderen, wordt het het best geserveerd tussen 8 en 10°C. U kunt ervoor kiezen om deze wijn nu te drinken, of ervoor kiezen om het te laten rijpen in uw kelder.

  • Bollinger Vieilles Vignes Françaises is een zeer zeldzame en exclusieve champagne, gemaakt van twee unieke Grand Cru percelen van oude wijnstokken in Aÿ die op miraculeuze wijze de verwoestingen van druifluis hebben overleefd. De 2013 vintage heeft een intens, geconcentreerd en uitzonderlijk complex karakter, met tonen van exotisch fruit, bloemen, kruiden en mineralen. Vieilles Vignes Françaises 2013 is een assemblage van 100% Grand Cru Pinot Noir, volledig gefermenteerd in eiken vaten. Het bestaat uitsluitend uit druiven van de twee legendarische percelen Les Chaudes Terres en Le Clos St Jacques. De dosage is gematigd, met 6 gram per liter. Er werden 2.477 genummerde flessen Vieilles Vignes Françaises 2013 geproduceerd. De wijn heeft een diepe gouden kleur. In de neus komen aroma'svan kweeperengelei, mirabellenpruim en verse hazelnoot naar voren, gelaagd met gekonfijte citroenschil en zoete specerijen. Een opeenvolging van noten volgt, van steenvruchten tot noten zoals amandelen, en eindigt met aroma'svan tonkaboon. In de mond heeft deze champagne een volle, krachtige en levendige smaak. Een vleugje zeelucht rondt deze genereuze en intense wijn af. Vieilles Vignes Françaises 2013 kan worden gecombineerd met de fijnste gerechten, maar biedt ook een uitzonderlijke proefervaring op zich. Kenners erkennen dat het proeven van deze wijn een zeldzame en gewilde aangelegenheid is. Om de unieke stijl, het boeket en de aroma'svolledig te waarderen, is deze wijn het best geserveerd tussen 10 en 12°C. U kunt Vieilles Vignes Françaises 2013 nu drinken of ervoor kiezen om het in uw kelder te laten rijpen.

Rode wijn:

  • Bollinger La Côte aux Enfants  is een uitstekende rode wijn van het legendarische perceel in Aÿ La Côte aux Enfants: het symbool van rode wijn expertise bij Bollinger. De Champagnewijngaarden dankten hun reputatie aanvankelijk aan rode wijnen. Pinot noirs uit de stad Aÿ waren het meest gewaardeerd aan het Franse hof en waren de favoriete wijnen van Hendrik IV. Deze rode wijn, bijgenaamd 'de Romanée-Conti van de Champagne', komt van een steile heuvel aan de rand van Aÿ en wordt gemaakt in de Bourgondische stijl, gerijpt in kleine eikenhouten vaten. Het wordt alleen geproduceerd wanneer de rijping van de druiven als uitzonderlijk wordt beschouwd. De uitzonderlijke druivensoort achter alles De regio dankte zijn reputatie aanvankelijk aan zijn rode wijnen. De pinot noirs waren de favorieten van koning Hendrik IV, met name die uit het stadje Aÿ. Champagne Bollinger volgt deze traditie door een uitstekende rode wijn aan te bieden van een nu legendarisch perceel: La Côte aux Enfants. Voortbouwend op deze historische expertise, houdt Champagne Bollinger opnieuw de erfenis van het huis hoog met deze 100% pinot noir single-plot champagne. La Côte aux Enfants: een legendarische naam De wijnatlas van Frankrijk van Louis Larmat, gepubliceerd in 1944, vermeldt de plaats als 'Côte aux enfers' (waarbij het woord 'kinderen' wordt vervangen door 'hel'). Er wordt gezegd dat vrouwen die belast waren met het dragen van zware manden de helling op met de door stormen weggespoelde aarde, het deze naam gaven... Anderen zeggen dat het perceel op zo'n steile helling lag dat het de behendigheid en flexibiliteit van kinderen vereiste om de druiven te oogsten. Niemand weet de echte waarheid achter deze vreemde naam. Vinificatie van hele trossen Deze oude praktijk bestaat uit het plaatsen van de druiven in een vat voor fermentatie zonder het verwijderen van de stelen of het pletten ervan. Deze keuze van vinificatie vereist dat de druiven worden geplukt wanneer ze zeer rijp zijn, zo laat mogelijk, wanneer de stelen zijn verhout om elke plantaardige smaak te vermijden. Deze methode is geschikt voor pinot noir en voegt aromatische complexiteit en een grotere structuur toe aan de wijn.

  • La Côte aux Enfants 2016 is een uitstekende rode wijn Een geheime productie van het legendarische perceel in Aÿ. Een geweldige wijn van een enkel 4 hectare groot perceel dat uitsluitend toebehoort aan Champagne Bollinger Het Champagnegbied dankte zijn roem oorspronkelijk aan zijn rode wijnen. De Pinot Noirs uit het stadje Aÿ waren de favoriete wijnen van de Franse koning Hendrik IV. La Côte aux Enfants komt van een helling net buiten Aÿ. Jacques Bollinger zelf heeft het geduldig gereconstrueerd, aan het begin van de 20e eeuw, uit meer dan 50 verschillende eigendommen! Tegenwoordig bezit Bollinger alle vier hectare van het legendarische en iconische perceel. Een geheime productie, gevinifieerd in de traditionele Bourgondische stijl à la bourguignonne 100% pinot noir uit Aÿ, van het perceel 'La Côte aux Enfants', waarvan een derde als hele trossen wordt geoogst (vendange entière). Bourgondische vinificatie. Gerijpt gedurende acht maanden in kleine eikenhouten vaten. Een geheime productie voorbehouden aan de grootste jaargangen. Een wijn met een prachtige aromatische intensiteit. Voor het oog: De wijn heeft een mooie Bourgondische kleur. Voor de neus: De neus biedt aroma'svan zwarte kers, rode bes en zwarte bes, naast kruidige tonen. Een prachtige aromatische intensiteit Op het gehemelte: Elegant in de mond, met soepele tannines, die een prachtige balans onthullen tussen rode en zwarte fruitaroma s, aangevuld met tonen van viooltjes en leer. Om de unieke stijl, het boeket en de aroma'svolledig te waarderen, raden wij aan om La Côte aux Enfants te serveren bij 16°C. La Côte aux Enfants heeft een groot verouderingspotentieel.

  • La Côte aux Enfants 2015  is een voortreffelijke rode wijn Een geheime productie van het legendarische perceel in Aÿ. La Côte aux Enfants 2015, een rode wijn bij Bollinger. Deze rode wijn, die oorspronkelijk werd gebruikt in de assemblage voor La Grande Année Rosé, is van zo'n zuivere kwaliteit dat Champagne Bollinger ervoor koos om het te proeven zoals het is. Elk jaar worden slechts enkele duizenden flessen van deze geweldige stille wijn, die een ongelooflijke precisie en diepte toont, geproduceerd. Deze wijn voor fijnproevers is een unieke ervaring in de Champagnestreek! Een enkel-perceel rode wijn van de legendarische Côte aux Enfants Deze wijn bestaat uit 100% pinot noir van het enkele Côte aux Enfants perceel in Aÿ, waarvan een derde geoogst wordt als hele trossen (vendange entière). Bourgondische vinificatie en rijping gedurende acht maanden in kleine eikenhouten vaten maken dit een geheime productie die gereserveerd is voor de grootste jaargangen. Een wijn met een prachtige aromatische intensiteit Het terroir wordt duidelijk uitgedrukt, met het rode fruit in het boeket vergezeld van kruidige en houtachtige tonen. In de mond heeft de wijn een delicate, gebeeldhouwde textuur, met een spanning die een prachtige lengte biedt... Voor het oog: De wijn heeft een warme granaatkleur. Voor de neus: Kruidige tonen met intense aroma'svan vlierbloesem, zwarte kers en bosbes. Op het gehemelte: Drop- en zwartfruit smaken, afgerond door een geweldige tannine structuur. La Côte aux Enfants 2015 is een wijn bestemd voor fijnproevers die op zoek zijn naar een onverwachte wijn uit de Champagnestreek. Deze wijn is verrassend geconcentreerd en krachtig. Om de unieke stijl, het boeket en de aroma'svolledig te waarderen, raden we aan deze wijn te serveren bij 16°C. La Côte aux Enfants 2015 heeft een groot verouderingspotentieel.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...