Belgische distilleerderijen en hun premium gedistilleerde dranken

België is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij premium gedistilleerde dranken. En toch heeft het een schat aan distilleerderijen die met veel vakmanschap en passie unieke spirits creëren die internationaal hoge ogen gooien. Van authentieke jenevers tot innovatieve whisky's, en van elegante gins tot verfijnde likeuren, deze Belgische pareltjes brengen een breed palet aan smaken voor de ware liefhebber. Wat maakt nu juist deze producten zo uniek?

In het pittoreske dorpje Stokkem ligt het familiebedrijf Filliers Distillery, dat al sinds 1880 bestaat en diep geworteld is in de Belgische stokerstraditie. Met vijf generaties kennis en ervaring hebben zij zich gespecialiseerd in het vervaardigen van jenevers, maar ook whisky’s, gins en vodka’s behoren tot hun assortiment. Hun premium Barrel Aged Genever is een toonbeeld van Belgische vakmanschap, gerijpt in eiken vaten, wat het zachte en complexe karakter van een goede jenever benadrukt.

Niet ver van Brussel vind je Gouden Carolus, een naam die wellicht bekender klinkt in de oren van bierliefhebbers door hun bekroonde gelijknamige bier. Maar ook op het gebied van spirits timmeren ze aanzienlijk aan de weg. Hun Single Malt whisky, gestookt uit de moutmix van het Gouden Carolus Tripel bier, is een fusie van brouw- en distilleerkunst. Deze aanpak resulteert in een unieke smaakervaring waarin de zachte smaken van vanille en fruit harmonieus samenkomen met subtiele hints van het bier.

In Wallonië bevindt zich een kleine, maar fijne distilleerderij: Biercée Distillery. Zij zijn bekend om hun Eau-de-Vie en likeuren die worden gemaakt van vers fruit uit de regio. De liefde voor het lokale product en de traditionele productiemethodes zijn kenmerkend voor hun likeuren zoals de Poire Williams N°1, intens en puur van smaak dankzij het rijpe fruit dat binnen 48 uur na de oogst wordt verwerkt.

De listige vos van België, The Owl Distillery, laat zien dat je voor een goede whisky niet per se naar Schotland hoeft. In het hart van Haspengouw produceert deze ambachtelijke distilleerderij The Belgian Owl, een single malt whisky die internationaal is bekroond en geroemd om zijn fruitige en bloemige tonen. Het gebruik van lokale gerst geeft deze whisky een ware Belgische identiteit.

Op zoek naar iets sensationeel nieuws? Dan is de Graanstokerij Filliers, die in Deinze huist, jouw volgende halte. Naast de traditionele jenevers, experimenteert men hier met durf en verbeelding om nieuwe smaken te creëren. Zo hebben ze met hun Filliers Dry Gin 28 een moderne twist aan de klassieke gin gegeven door het toevoegen van exotische botanicals als guave en papaja.

Voor een kruidige verrassing moet je bij de Antwerpse Stokerij De Molenberg zijn, een onderdeel van het familiebedrijf Brouwerij Het Anker. Zij creëren de Gouden Carolus Single Malt, die zijn bijzondere karakter verkrijgt door het lageren in verschillende soorten vaten, waaronder die waarin hun eigen beroemde Mechelse Tripel heeft gerijpt.

En dan is er nog de oudste stokerij van België, Braeckman Graanstokerij in Oudenaarde, met hun assortiment van jenevers en likeuren die puur Belgisch vakmanschap ademen. Hun knack voor het destilleren van kwaliteitsvolle graanalcohol en hun geheime familierecepturen maken hun producten tot een exclusieve belevenis.

Deze distilleerderijen zijn enkele voorbeelden van de rijke stooktraditie die België kenmerkt. Ze delen een passie voor innovatie binnen de grenzen van traditie en zorgen elk op hun eigen wijze voor een diversiteit aan smaken en aroma's die de Belgische spirits uniek maken in de wereld.

Maar wat onderscheidt deze premium gedistilleerde dranken van de massaproductie? Het antwoord ligt in de zorgvuldigheid en precisie van het productieproces. Van het zorgvuldig selecteren van grondstoffen tot het minutieus controleren van het distillatieproces; elke stap wordt genomen met een ongeëvenaarde aandacht voor detail. Het resultaat is een reeks dranken die niet alleen de tong strelen, maar ook een stukje Belgische cultuur belichamen.

Bovendien gaan veel van deze distilleerderijen een stap verder door duurzaamheid hoog in het vaandel te dragen. Het gaat dan niet enkel over het hergebruik van restproducten of het beperken van afval, maar ook over het investeren in hernieuwbare energiebronnen en het reduceren van de ecologische voetafdruk van hun activiteiten.

Deze combinatie van erfgoed, innovatie, vakmanschap en duurzaamheid maakt de premium spirits van Belgische bodem tot meer dan gewoon een drank. Het zijn ambassadeurs van een trotse traditie die blijven vernieuwen en inspireren. Voor de liefhebber van gedistilleerde dranken is België dus zeker een land om in de gaten te houden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...