Steve McQueen's iconisch racepak uit Le Mans geveild voor recordbedrag

In de jaren 60 vond er een ware revolutie plaats in de filmwereld, waarin veel van onze moderne acteurs hun opkomst beleefden en geweldige films werden gemaakt. Een van die baanbrekende films was "Le Mans", met Steve McQueen in de hoofdrol. De film gaf ons een inkijkje in de wereld van een autocoureur en zijn bijzondere status.

Het racepak dat Steve McQueen droeg tijdens het filmen van "Le Mans" werd onlangs geveild en brak alle records. Het pak, vervaardigd door Hinchman uit Indianapolis, bestaat uit twee delen en is gemaakt van het vlambestendige materiaal Nomex-crème, dat nog steeds veel wordt gebruikt in de autosport. Het pak werd verkocht voor een bedrag van €984.000, inclusief belastingen en vergoedingen, en staat daarmee bovenaan de lijst van duurste race-items in de geschiedenis, exclusief auto's.

Het racepak is voorzien van de naam van McQueen's personage in de film, Michael Delaney, evenals emblemen van Firestone, Heuer en Golf, samen met de Amerikaanse vlag. Na de release van de film schonk Solar Productions het pak aan "The Observer", een Britse krant uit die tijd, voor een speciale Le Mans-wedstrijd in 1971.

De veiling van het racepak is niet de enige keer dat items uit de film "Le Mans" hoge bedragen hebben opgeleverd. Steve McQueen's Porsche 911, die ook in de film te zien was, werd eerder geveild voor €1.375.000. Deze hoge prijzen benadrukken de blijvende impact van de film en de iconische status van Steve McQueen als een van de grootste filmsterren aller tijden.

Het racepak uit "Le Mans" is niet alleen een waardevol verzamelobject voor autoliefhebbers, maar ook een belangrijk stuk filmgeschiedenis. Het belichaamt de passie voor autosport en de tijdloze aantrekkingskracht van Steve McQueen als acteur en icoon.

Over Steve McQueen

Steve McQueen was een legendarische Amerikaanse acteur en icoon van de jaren 60 en 70. Hij werd geboren op 24 maart 1930 en overleed op 7 november 1980. McQueen staat bekend om zijn stoere imago, charismatische persoonlijkheid en indrukwekkende acteertalent.

Hij werd geboren in Beech Grove, Indiana, en groeide op in een moeilijke omgeving. Ondanks zijn moeilijke jeugd vond hij zijn passie voor acteren en begon zijn carrière in de jaren 50 met kleine rollen op televisie en in films.

McQueen brak door in Hollywood met zijn rollen in films als "The Magnificent Seven" (1960) en "The Great Escape" (1963). Hij werd geprezen om zijn koele en intense vertolkingen en zijn vermogen om zijn personages tot leven te brengen. McQueen was ook een avontuurlijke ziel en nam vaak deel aan gevaarlijke stunts in zijn films, waardoor hij een reputatie kreeg als een van de meest fysiek betrokken acteurs van zijn tijd.

Een van zijn meest iconische rollen was die van Michael Delaney in de film "Le Mans" uit 1971. De film, die draaide om de legendarische autorace, toonde McQueen's passie voor autosport en zijn liefde voor snelheid. Hij was ook een fervent autocoureur in het echte leven en nam deel aan verschillende races, waaronder de 12 uur van Sebring en de 24 uur van Le Mans.

Naast zijn acteercarrière was McQueen ook een liefhebber van motorfietsen en autoracen. Hij was een van de grondleggers van de "cool" cultuur en werd beschouwd als een stijlicoon van zijn tijd. Zijn stoere imago en nonchalante stijl inspireerden vele generaties na hem.

Helaas overleed Steve McQueen op slechts 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Zijn nalatenschap als een van de grootste acteurs aller tijden blijft voortleven in zijn legendarische films en zijn impact op de populaire cultuur.

Steve McQueen zal altijd herinnerd worden als een icoon van stijl, avontuur en talent. Zijn films en zijn persoonlijkheid hebben een blijvende indruk achtergelaten en hij wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke acteurs in de filmgeschiedenis.

Over Le Mans

Le Mans is een legendarische autorace die jaarlijks wordt gehouden op het Circuit de la Sarthe in Le Mans, Frankrijk. De race staat bekend om zijn langeafstandsduurzaamheidswedstrijd, waarbij de deelnemers 24 uur lang racen om de overwinning te behalen.

De eerste editie van de 24 uur van Le Mans vond plaats in 1923 en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze autoraces ter wereld. Het evenement trekt elk jaar duizenden toeschouwers en raceliefhebbers van over de hele wereld.

Le Mans is niet alleen bekend om de intense race-actie, maar ook om de unieke uitdagingen die het circuit met zich meebrengt. Het circuit bestaat uit een combinatie van openbare wegen en permanente racebanen, met lange rechte stukken, snelle bochten en een complexe lay-out. Coureurs moeten strategisch rijden, rekening houdend met het verkeer, vermoeidheid en mechanische betrouwbaarheid om de finish te bereiken.

De race staat bekend om zijn rijke geschiedenis en iconische momenten. Veel legendarische coureurs hebben hun stempel gedrukt op de race, waaronder Steve McQueen, die de film "Le Mans" maakte als eerbetoon aan de race en de coureurs. De film uit 1971 werd een klassieker en toonde de intensiteit en de opwinding van de 24 uur van Le Mans.

Verschillende automerken hebben ook hun stempel gedrukt op de race, met legendarische auto's die deelnemen in verschillende klassen, zoals de LMP1, LMP2 en GTE. Audi, Porsche, Ferrari en Toyota zijn enkele van de merken die bekend staan om hun succes op Le Mans.

De 24 uur van Le Mans is een ultieme test van uithoudingsvermogen, teamwerk en technische innovatie. Het is een evenement waarbij de grenzen worden verlegd en waar geschiedenis wordt geschreven. Winnaars van de race krijgen de eer om de legendarische "Le Mans-trofee" op te tillen, een symbool van triomf en succes in de autosport.

Le Mans blijft een onmisbaar evenement voor raceliefhebbers en een hoogtepunt in de autosportkalender. Het trekt zowel professionals als amateurcoureurs van over de hele wereld en biedt een spectaculaire ervaring voor zowel deelnemers als toeschouwers. Het is een viering van snelheid, technologie en de passie voor autoracen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...