Solaire Culture, de allereerste wereldwijde reizende tentoonstelling van Veuve Clicquot

Solaire Culture, de allereerste wereldwijde reizende tentoonstelling van Veuve Clicquot, viert 250 jaar van het iconische champagnehuis. Ontworpen in samenwerking met de Franse curator Camille Morineau en ontwerper Constance Guisset, biedt het een volledige onderdompeling in de geschiedenis van Veuve Clicquot.

De tentoonstelling Solaire Culture opende op 16 juni 2022 in de Jing in Tokio. Het werpt een licht op de 250 jaar erfenis, savoir-faire en cultuur van Veuve Clicquot. De tentoonstelling toont ook enkele opmerkelijke edelstenen: een portret van Madame Clicquot opnieuw geïnterpreteerd door de wereldberoemde kunstenaar Yayoi Kusama, 20 opmerkelijke historische documenten, waaronder een brief ondertekend door Madame Clicquot en een originele fles Veuve Clicquot uit de jaren 1840 - een epische ontdekking in de Oostzee na een scheepswrak.

Gebaseerd op een lange traditie van innovatie en creativiteit, heeft het Maison een dialoog tot stand gebracht tussen zijn nalatenschap en de resoluut hedendaagse visie van Camille Morineau en Constance Guisset. Opgevat als een ervaring en een beroep op alle zintuigen, viert deze reis naar tweeënhalve eeuw „Clicquot-cultuur” creativiteit, optimisme en vrijmoedigheid en arriveert in de huidige tijd met opvallende hedendaagse kunstwerken die speciaal in opdracht voor de tentoonstelling zijn gemaakt. „Deze beurs is een ongekend evenement voor Veuve Clicquot en het symbool van ons vermogen om groots te dromen en voortdurend te innoveren.

Beginnend in Japan, een belangrijke markt voor het Huis en het Land van de Rijzende Zon, belicht deze tentoonstelling de knowhow van het Huis, typisch voor champagnewijnmakers, het leven van Madame Clicquot, en de vele werken die kunstenaars in de 20e eeuw voor Veuve Clicquot hebben geproduceerd. ” Jean-Marc Gallot, President & CEO van Veuve Clicquot. Solaire Culture is ook een 100% vrouwelijke tentoonstelling.

Om het erfgoed van Veuve Clicquot in een hedendaagse vorm uit te drukken, en als eerbetoon aan de durf van Madame Clicquot, bracht Camille Morineau voor het eerst 10 gedurfde en gerenommeerde vrouwelijke artiesten samen, waaronder de iconische Yayoi Kusama en mangakunstenaar Moyoco Anno, maar ook Inès Longevial, Tacita Dean, Cece Philips, Rosie McGuinness, Pénélope Bagieu, Olimpia Zagnoli, Sheila Hicks en Monique Frydman.

Elk kreeg carte blanche en leverde een origineel kunstwerk op, geïnspireerd op Madame Clicquot en haar uitvindingen, die een revolutie teweeg hebben gebracht in de wereld van champagne. „Madame Clicquot heeft ons de weg gewezen; geleid door haar zet het Maison zich in om gedurfde en creatieve vrouwen te ondersteunen die een pad banen voor de komende generaties. ” Carole Bildé, Chief Marketing en Communications Officer. Inderdaad, in 1805 nam Madame Clicquot de touwtjes in handen van het Maison en werd een van de eerste zakenvrouwen van de moderne tijd. Ze doorbrak de barrières voor vrouwen van haar tijd en werd bekend als la grande dame de la Champagne.

Haar vrije geest, haar durf en haar diepe optimisme hebben het Maison blijven inspireren en, door zijn wereldwijde voetafdruk, over de hele wereld uitstralen: dit is Solaire Culture.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...