Solaire Culture - de allereerste wereldwijde reizende tentoonstelling van Veuve Clicquot

Solaire Culture is een ongekende viering van 250 jaar geschiedenis, innovatie en ondernemerschap van het gerenommeerde champagnemerk Veuve Clicquot. Met de bekendmaking van deze allereerste wereldwijde reizende tentoonstelling krijgt men een inkijkje in het rijke erfgoed dat de flessen met de kenmerkende oranje etiketten omhult. Het champagnehuis heeft de krachten gebundeld met curator Camille Morineau en designer Constance Guisset om een ervaring te creëren die bezoekers onderdompelt in de wonderlijke wereld van Veuve Clicquot.

De reis begint in Tokio, waar op 16 juni 2022 Solaire Culture voor het eerst zijn deuren opende in de Jing kunstgalerie. Japan, als symbolische brug tussen verleden en toekomst en een belangrijke markt voor het champagnehuis, biedt het perfecte podium voor deze expositie. Hier licht men de sluier van de bijzondere Veuve Clicquot-erfenis, die meer dan twee eeuwen aan vakmanschap, traditie en culturele rijkdom omvat. Pronkstukken van de tentoonstelling zijn onder andere een herinterpretatie van een portret van Madame Clicquot door niemand minder dan Yayoi Kusama, alsook historisch documentatiemateriaal en een originele fles Veuve Clicquot uit de jaren 1840 die na een schipbreuk in de Oostzee gevonden werd.

Het Maison Veuve Clicquot staat bekend om zijn lange traditie van innovatie en creativiteit. Deze tentoonstelling smeedt een verbinding tussen dit rijke verleden en de hedendaagse visies van Morineau en Guisset. Solaire Culture is meer dan een showcase; het is een avontuurlijke ervaring die alle zintuigen prikkelt en de bezoeker meeneemt naar de essentie van wat Veuve Clicquot al zo lang zo uniek maakt: creativiteit, optimisme en vrijmoedigheid.

Jean-Marc Gallot, President & CEO van Veuve Clicquot, benadrukt dat dit evenement een symbool is van hun vermogen om groots te dromen en voortdurend te innoveren. De tentoonstelling belicht de expertise van het huis, de levensgeschiedenis van Madame Clicquot en de vele kunstwerken die door de jaren heen in opdracht van het champagnehuis zijn gecreëerd.

Een opvallend aspect van Solaire Culture is de focus op vrouwelijke bijdragen. In een industrie die traditioneel door mannen werd gedomineerd, brengt deze tentoonstelling een ode aan vrouwelijk lef en talent. Het is ten slotte Madame Clicquot zelf geweest die sinds 1805 als een van de eerste zakenvrouwen de leiding nam over het bedrijf. Haar geestdrift en revolutionaire aanpak hebben, des tijds, de basis gelegd voor moderne zakenvrouwen. Als ode aan haar durf verzamelde Camille Morineau tien moedige vrouwelijke artiesten, onder wie Yayoi Kusama en mangakunstenaar Moyoco Anno, alsook vele anderen, die elk met eigen interpretaties komen die geworteld zijn in de geest en innovaties van Madame Clicquot.

Het resultaat is een verzameling originele kunstwerken die niet alleen verhalen vertellen van het verleden, maar ook een blik werpen op de toekomst en de steeds veranderende wereld van de champagne. Deze kunstwerken dragen bij aan de levendige cultuur die Veuve Clicquot voortdurend over de hele wereld uitstraalt.

Solaire Culture is dus veel meer dan een tentoonstelling; het is een viering van erfgoed, vrouwelijk lef en ondernemerschap door de eeuwen heen. Het belooft een blijvende indruk achter te laten op iedereen die de warmte en de zonnige energie van de Solaire Culture van Veuve Clicquot mag ervaren. Het is een wereldreis die net zo sprankelend en boeiend is als een glas van hun beste champagne.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...