Maison Ruinart onthult opvallende landkunstsculpturen van NILS-UDO in aanloop naar 300-jarig jubileum
Maison Ruinart, dat in 2029 zijn 300ste verjaardag viert, blijft zijn sterke toewijding aan biodiversiteit bevestigen. Sinds enkele jaren doet het Maison een beroep op hedendaagse kunstenaars wiens onderscheidende benadering van de natuur en omhelzing van milieukwesties resoneren met zijn visie op de wereld.
Deze ontmoetingen tussen natuur en kunst zetten duurzame wijnbouw in de Champagne in de schijnwerpers. Voor 2022 heeft landkunstpionier NILS-UDO een werk gemaakt met de naam HABITATS in Ruinart'sTaissy-wijngaard. Elk jaar tot 2029 wordt er een nieuw kunstwerk gecreëerd in het hart van het voorouderlijke terroir van het Champagne Maison, dat een symbolisch erfgoed verrijkt.
Het HABITATS-project belicht een historisch stuk grond van Ruinart. In Taissy zullen drie HABITATS worden gecreëerd om de biodiversiteit van de wijngaard te stimuleren en tegelijkertijd bescherming te bieden aan de lokale fauna. NILS-UDO heeft wijnstokken en scheuten gebruikt die Ruinart-teams uit de wijngaard hebben verwijderd om de grote afzonderlijke percelen te fragmenteren en eilandjes met heggen na te bootsen.
De sculpturale HABITATS zijn stevig verankerd in de aarde en bevatten geen spijkers of metalen bevestigingen. Alle materialen zijn ontleend aan de natuur en de installatie werkt samen met de omgeving. Het weer, de natuurlijke erosie en de aanwezigheid van dieren en insecten zijn allemaal integraal onderdeel van het werk, dat een artistiek ecosysteem wordt.
Zichtbaar vanaf de weg die langs de wijngaard loopt, gaat HABITATS ook in dialoog met degenen die door het landschap zouden kunnen gaan zonder het echt te zien. De sculpturen van hout en wijnstokken staan hoog in het midden van de wijngaard en zetten bezoekers aan om na te denken over het belang en de rijkdom van biodiversiteit. Bekroond met nesten en wijnstokken, is de installatie een geschenk aan de natuur en nodigt vogels, bijen, rupsen, vlinders en lieveheersbeestjes uit om onderdak te vinden. „Mijn werk is een middel om onze ogen te openen voor de natuur om ons heen”, zegt NILS-UDO. „Ik heb geen vooropgezette ideeën, ik reageer op de nieuwe vegetatie of topografieën die ik ontdek. Natuurverschijnselen trekken me aan en inspireren me. ” Dit project maakt deel uit van de bredere inzet van Maison Ruinart om de biodiversiteit te bevorderen in de Taissy-wijngaard op de Montagne de Reims.
De historische wijngaard beslaat 40 hectare en vormt de kern van een proefproject voor vitiforestry dat agroforestry praktijken toepast, waaronder bomen, wijnstokken en dieren over de hele site. Sinds 2021 zijn er meer dan 12.000 bomen en struiken geplant, voornamelijk lokale soorten. Essentieel voor de diversificatie en revitalisering van het lokale ecosysteem, wordt dit ambitieuze project uitgevoerd met expertise van Reforest'action en Naturagora. Het heeft tot doel de natuurlijke harmonie te herstellen zoals die ongeveer drie generaties geleden zou kunnen bestaan.
Met HABITATS viert de kunstenaar dingen die leven, groeien en sterven, uitsluitend op basis van de natuur die hem omringt, werkend volgens het ritme van de seizoenen. „De geschiedenis van Ruinart is geworteld in het tijdperk van de verlichting waarin het werd opgericht. We hebben een jarenlange passie voor kunst, die een verlichte visie op de wereld en in het bijzonder de verbinding tussen mens en natuur uitstraalt”, merkt Frédéric Dufour, president van Ruinart op. Deze relaties nemen talloze vormen aan met HABITATS terwijl NILS-UDO voortdurend experimenteert in zijn werk, waarbij hij de temporaliteiten en transformaties van levende wezens onderzoekt, die hij vastlegt in foto s.
HABITATS zal zo worden vereeuwigd door een reeks beelden geproduceerd door de kunstenaar, die verschillende momenten vastlegt door de seizoenen en cycli van de wijnstok, van de winterslaap tot de eerste bloemen, helemaal tot aan het rijpen van de druiven.
Het wereldberoemde Château de Versailles, ooit het centrum van politieke macht in Frankrijk en nu een van de meest bezochte erfgoedsites ter werel...
Wanneer mode een ontmoetingspunt wordt met cultuur, komt er iets betoverends tot stand. Dit is exact wat gebeurde tijdens de presentatie van de Dio...