Yves Saint Laurent opent in 2023 een mega winkel aan de Avenue Champs-Élysées

Yves Saint Laurent was de zoon van Charles Saint Laurent, een Pied-Noir en manager bij een verzekeringsmaatschappij. Toen hij zeventien was verliet Saint Laurent het ouderlijk huis om voor de ontwerper Christian Dior te gaan werken. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg Saint Laurent op 21-jarige leeftijd de leiding over het toen slecht lopende modehuis Dior. De ontwerpen van Saint Laurent waren zo vernieuwend, dat ze tot grote successen leidden. Zo bijvoorbeeld de trapeziumjurk uit 1958, die ruim viel om de taille in plaats van deze in te snoeren.

Saint Laurent gebruikte zowel fel lichte, als donkere kleuren, al ontwierp hij eenmalig ook een collectie waarvan alle kledingstukken zwart waren. Saint Laurent kondigt nu de opening aan van een mega flagship store in Parijs op Avenue Champs-Élysées voor de zomer van 2023. De ontwerper sprak blijkbaar deze ambitie uit om te openen op de prestigieuze laan in 1983, toen het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art in New York een grote tentoonstelling van Yves Saint Laurent organiseerde - het eerste retrospectief van het werk van een levende couturier.

Het winkel op 123 Avenue des Champs-Élysées markeert de nieuwste uitbreidingsvector voor het modehuis van Kering in zijn geboorteplaats. In 2019 opende het merk Saint Laurent Rive Droite, een nieuw winkelformaat dat alles verkoopt, van Jean Prouvé-stoelen tot condooms van het merk Saint Laurent op de iconische locatie aan de Rue Saint-Honoré, voorheen bezet door conceptstore Colette. "De Champs-Élysées is zeker een referentiepunt voor de lokale bevolking, gevestigd in Parijs of in de rest van Frankrijk, naast een toeristische bestemming voor buitenlanders die uit het buitenland komen", zegt Francesca Bellettini, Chief-Executive-Officer van Saint Laurent, "Garandeert Saint Laurent's uitstekende aanwezigheid hierin locatie markeert een belangrijke mijlpaal voor het maison, dat zeker het verdient om vertegenwoordigd te worden op deze iconische Parijse locatie."

Ondanks meerdere uitdagingen voor de gevierde verkeersader van de afgelopen jaren, blijft het een magneet voor luxemerken, met Moncler en Dior, de buurburen van Saint Laurent, onder recente aankomsten. Vóór de pandemie trok de Champs-Élysées 100.000 mensen per dag, met 71 procent van het verkeer afkomstig van toeristen, volgens een studie in opdracht van het Comité des Champs-Élysées, dat werkt aan het verjongen van de straat, die wordt aangekondigd als de mooiste laan ter wereld, maar lokaal een slecht imago heeft. Het aantal bezoekers op de laan daalde tussen maart 2020 en maart 2021 met 44 procent, bleek uit een onderzoek van Cushman & Wakefield en MyTraffic. Dat maakte het een van de veerkrachtigere hoofdstraten in Europa, aangezien Oxford Street in Londen een daling van 71 procent registreerde, terwijl Gran Via in Madrid 63 procent daalde, aldus het rapport. En na een paar zware jaren, waaronder demonstraties van anti-regeringsgilets, geelzucht demonstranten en verschillende rondes van pandemie-gerelateerde sluitingen, zijn er tekenen dat het bedrijfsleven aan het oppikken is.

Saint Laurent neemt een ruimte in die voorheen werd ingenomen door een restaurant, een kleine winkel en kantoren, waardoor de eenheid het grootste van het Franse merk in Parijs is. De vergelijkbare verkopen bij Saint Laurent stegen het voorgaande jaar met 28,1 procent in het derde kwartaal van 2021-versie, waarbij Kering een "uitstekend" momentum aanprees in Noord-Amerika en West-Europa. Vanaf 30 juni omvat het Saint Laurent-netwerk 251 rechtstreeks geëxploiteerde winkels, wat Bellettini's overtuiging weerspiegelt dat fysieke winkels nog steeds een belangrijke rol te spelen hebben, zelfs in een steeds digitaler wordende wereld.

Het merk houdt zijn bedoelingen voor de uitgestrekte Champs-Élysées geheim, die het complete productenuniversum van het merk zal laten zien. De spiegelgevel moet gedurende de gehele duur van de bouwwerkzaamheden op zijn plaats blijven. De geschiedenis van Kering gaat terug tot 1963. In dat jaar werd Pinault group opgericht door François Pinault, een bedrijf vooral actief in de houthandel. In de jaren negentig werd het actief in de detailhandel en in 1992 werd het warenhuis Au Printemps SA overgenomen.

Twee jaar later werd de naam gewijzigd in Pinault-Printemps-Redoute (PPR). Aan het eind van de 20e eeuw werd de focus verlegd naar luxegoederen. In 1999 kocht het een belang van 42% in Gucci, het belang werd stapsgewijs verder uitgebreid en in 2004 had het Gucci volledig in handen. Meerdere overnames van luxemerken volgden en in 2013 werd de naam weer gewijzigd in Kering. Tussen 2004 en 2013 verkocht het bedrijf de belangen in de warenhuizen en andere winkelketens.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...