Taschen beschrijft de geschiedenis van hekserij in nieuw kunstboek

Hoewel Halloween alweer voorbij is, betekent dit niet dat de griezeligheid moet eindigen. De wereldwijde leverancier van kunstboeken, Taschen, brengt ons 'Hekserij: De Bibliotheek van Esoterica', waarin de geschiedenis en folklore van hekserij wordt verkend, van de oude wortels tot de moderne vormen. Het boek, samengesteld door Jessica Hundley en mede-redacteur Pam Grossman, auteur, geleerde en heksenpraktijkbeoefenaar, duikt diep in de vele gedaanten die de heks door de eeuwen heen heeft aangenomen.

Van de legende van Odysseus en de Keltische verleidster Cerridwen tot inspiratiebron voor diverse kunstenaars, waaronder Francisco José de Goya en Albrecht Dürer, en een blijvende aanwezigheid in literatuur en film. In een interview met It'sNice That bespreekt Grossman het schilderij 'Heksen-sabbat' van Auguste Rodin uit 1890. Ze legt uit dat de legende van de bezemsteel geworteld is in een oude praktijk waarbij vrouwen bezemstelen gebruikten om snel een psychoactieve kruidenzalf, ofwel 'vliegende zalf', op hun gevoelige huid aan te brengen. Dit zorgde voor een hallucinogene sensatie van vliegen.

'Hekserij' telt 520 pagina'sen bevat tal van essays, interviews en 400 gedetailleerde kunstwerken. Het boek is verkrijgbaar voor €40 op de website van Taschen. In ander kunstnieuws onthult Dubai Design Week haar meest uitgebreide programma tot nu toe, met een breed scala aan tentoonstellingen en evenementen die de wereld van design verkennen.

Naast de rijke geschiedenis en folklore van hekserij, belicht 'Hekserij: De Bibliotheek van Esoterica' ook de sociale en culturele betekenis van hekserij door de eeuwen heen. Het boek onderzoekt hoe heksen in verschillende tijden en culturen werden gepercipieerd en behandeld, variërend van vrees en vervolging tot aanbidding en respect.

Bovendien bespreekt het boek ook de manieren waarop hekserij verweven is met gender- en machtsdynamieken. Zo worden vrouwelijke heksen vaak geassocieerd met onafhankelijkheid en kracht, wat in sommige culturen als bedreigend wordt ervaren. 'Hekserij' toont ook hoe hedendaagse hekserij een belangrijke rol speelt in de feministische beweging en het streven naar gendergelijkheid.

De magische invloed van hekserij is niet beperkt gebleven tot de wereld van kunst en literatuur. In de afgelopen jaren is er een groeiende interesse in moderne hekserij, met name in de vorm van Wicca en andere neopaganistische tradities. 'Hekserij: De Bibliotheek van Esoterica' biedt een fascinerend inzicht in deze hedendaagse praktijken en belicht de diverse manieren waarop mensen hekserij en magie opnemen in hun dagelijks leven.

Ten slotte is 'Hekserij' niet alleen een prachtig geïllustreerd naslagwerk, maar ook een uitnodiging om de rijke, complexe en soms duistere wereld van hekserij en magie te verkennen. Of je nu een gepassioneerd liefhebber bent van magische folklore of iemand die nieuwsgierig is naar de geheimen van het onbekende, dit boek biedt een unieke kans om jezelf te verdiepen in een wereld van betovering en mysterie.

Dus als je klaar bent om je onder te dompelen in de betoverende wereld van hekserij, haal dan je exemplaar van 'Hekserij: De Bibliotheek van Esoterica' in huis en begin aan een magische reis door de tijd en culturen.

Over Tashen

Taschen is een vooraanstaande internationale uitgever van kunstboeken, opgericht in 1980 door Benedikt Taschen in Keulen, Duitsland. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het publiceren van prachtig geïllustreerde boeken over kunst, architectuur, design, fotografie, film, mode, reizen en popcultuur. Taschen staat bekend om zijn hoogwaardige productie, die vaak gebruikmaakt van luxe materialen, zoals speciaal papier en bindmiddelen, om de lezer een bijzondere lees- en kijkervaring te bieden.

In de afgelopen decennia is Taschen uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met winkels en kantoren in steden als Parijs, Londen, New York, Los Angeles, Hongkong en Milaan. De uitgeverij heeft samengewerkt met gerenommeerde kunstenaars, fotografen, ontwerpers en auteurs om een indrukwekkend portfolio van boeken te creëren. Tot de bekendste titels behoren onder andere 'SUMO' van fotograaf Helmut Newton, 'GOAT' over bokskampioen Muhammad Ali en 'The Stanley Kubrick Archives', een uitgebreid overzicht van de films van de legendarische regisseur.

Taschen staat ook bekend om zijn betaalbare en toegankelijke boeken, waarmee het bedrijf kunst en cultuur dichter bij een breder publiek heeft gebracht. De uitgeverij heeft diverse boekenseries gelanceerd, zoals de 'Basic Art' en 'Icons'-series, die kunst- en cultuurliefhebbers in staat stellen om hun kennis over verschillende onderwerpen uit te breiden zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

Naast de publicatie van 'Hekserij: De Bibliotheek van Esoterica' heeft Taschen talloze andere boeken over esoterische, mystieke en spirituele onderwerpen gepubliceerd. Hiermee biedt de uitgeverij een schat aan kennis en inspiratie voor lezers die geïnteresseerd zijn in de verborgen aspecten van het leven en de wereld om ons heen.

Of je nu een fervent kunstliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een prachtig vormgegeven boek om je boekenkast of salontafel te sieren, Taschen heeft ongetwijfeld iets dat je interesseert en inspireert.

TASCHEN-winkel Brussel

De TASCHEN-winkel in Brussel bevindt zich op het levendige Place du Grand Sablon, omringd door restaurants, bars en antiekwinkels. Het interieur van de winkel is voorzien van opvallende, kleurrijke wandpanelen van de Cubaans-Amerikaanse kunstenaar Jorge Pardo. Daarnaast zijn er inrichtingsstukken van Philippe Starck en meubels van Gio Ponti te vinden.

In de TASCHEN Store Brussel kun je terecht voor het allerbeste uit de wereld van TASCHEN. Het assortiment omvat onder andere gelimiteerde edities van prints, iconische verzamelaarsedities en boeken over kunst en architectuur, muziek en film, strips en mode, en nog veel meer.

Breng een bezoek aan deze bijzondere winkel op het historische plein en ontdek het brede scala aan prachtig vormgegeven boeken die TASCHEN te bieden heeft. Of je nu een gepassioneerde kunstliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een uniek boek, de TASCHEN Store in Brussel is zeker een bezoek waard.

TASCHEN Store Brussel - Grote Zavel 35 - B-1000 Brussel België -  openingstijden: Maandag – Zaterdag: 11:00 - 19:00 Zondag & Feestdagen: 12:00 - 18:00


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...