Rolex viert twee decennia van artistiek mentorschap op het Rolex Arts Festival

Rolex markeert de mijlpaal van twee decennia kunstzinnige mentoren en creatieve uitwisseling tijdens het Rolex Arts Festival. Dit belangrijke moment symboliseert zowel de uitbreiding van een artistieke erfenis als een gelegenheid om terug te blikken.

Het festival, dat plaatsvond in Athene tussen 22 en 28 mei 2023, kende een week vol activiteiten en voorstellingen met bijna 80 Rolex mentoren en kunstbeurzen, onderdeel van het Rolex Mentor en Protegé Arts Initiative.

Het Rolex'sPerpetual Arts Initiative heeft tot doel een groeiende artistieke gemeenschap te erkennen en te ondersteunen in diverse disciplines. Deze gemeenschap getuigt van het voortdurende engagement van Rolex om cultuur en artistieke uitmuntendheid wereldwijd te stimuleren.

In de afgelopen twintig jaar heeft Rolex het unieke Mentor en Protegé Arts Initiative opgezet, een mentorschapsprogramma dat zijn reputatie ontleent aan zijn omvang en reikwijdte. Dit weerspiegelt de eeuwenlange traditie van Rolex om vaardigheden door te geven van generatie op generatie horlogemakers.

Het Arts Festival, gehouden in Athene om twee decennia van mentorschap te herdenken, belicht de voortdurende bijdrage van Rolex aan de wereld van kunst en cultuur. Dit omvat artiesten zoals Gilberto Gil, Robert Lepage, Colm Tóibín, Crystal Pite, Julie Taymor, Kazuyo Sejima en Sir David Chipperfield.

Het Rolex Mentor en Protegé Arts Initiative heeft opkomende kunstenaars de unieke kans geboden om te leren van meesters in hun vakgebied. Sinds de lancering van het programma zijn 1.350 mensen uit 120 landen genomineerd, terwijl 63 kunstenaars als mentoren hebben gediend en 63 protegés uit 41 landen zijn gekozen.

Tijdens het Rolex Arts Festival worden de voordelen van deze persoonlijke kennisoverdracht aan het publiek getoond. Het festival bestaat uit multidisciplinaire samenwerkingen die zijn ontstaan uit de kunstbeurzen, ondersteund en uitgedaagd door hun collega'sin verschillende artistieke gebieden.

Een van de vele hoogtepunten van het festival was de openingsceremonie, die optredens van Rolex mentoren zoals Robert Wilson, Sir David Chipperfield en Dianne Reeves omvatte, evenals de première van ARTEMIS: Fountain, uitgevoerd door het Griekse koor Chóres en samengesteld door de Peruaanse componist Pauchi Sasaki.

De week was gevuld met masterclasses, optredens, openbare gesprekken en interactieve tentoonstellingen die de wereldwijde reikwijdte van het Rolex Mentor en Protegé Arts Initiative weerspiegelden.

De masterclasses omvatten workshops in architectuur, theater, literatuur, muziek, dans, film en beeldende kunst, die allemaal door mentoren van Rolex werden geleid. Een aantal van deze sessies was open voor het publiek, wat de betrokkenheid en interactiviteit van het festival benadrukte.

De optredens waren een bijzonder hoogtepunt van het festival, met een scala aan genres en stijlen die de diversiteit van het kunstinitiatief weerspiegelden. Deze omvatten een intieme solo-optreden van mentor Dianne Reeves, een optreden van het Griekse koor Chóres onder begeleiding van de Peruaanse componist Pauchi Sasaki, en de wereldpremière van een samenwerkingsstuk tussen mentor Sir David Chipperfield en zijn protegé.

Openbare gesprekken met mentoren en protegés boden bezoekers de kans om dieper in te gaan op hun artistieke processen en om inzichten te krijgen in hun ervaringen binnen het mentorprogramma.

Interactieve tentoonstellingen toonden het werk van de protegés naast dat van hun mentoren, waardoor bezoekers een beter inzicht kregen in de creatieve uitwisseling en groei die het gevolg zijn van het Rolex Mentor en Protegé Arts Initiative.

Het 20-jarig jubileum van het Rolex Arts Festival was niet alleen een viering van de bijdragen en prestaties van het Mentor en Protegé Arts Initiative, maar ook een bevestiging van het voortdurende engagement van Rolex voor artistieke uitmuntendheid en cultuur wereldwijd. De bijdragen van Rolex aan de wereld van kunst en cultuur zullen blijven voortleven door de nieuwe generatie artiesten en creatievelingen die zijn voortgekomen uit hun mentorschapsprogramma.

Terwijl het Rolex Arts Festival ten einde liep, werd de wereld herinnerd aan het blijvende effect van het Rolex Mentor en Protegé Arts Initiative. De protegés die door dit programma werden begeleid, hadden een blijvende impact op hun respectieve velden en hadden een podium gekregen om hun talenten te tonen aan een wereldwijd publiek.

De impact van het initiatief is echter niet beperkt tot de directe betrokkenen. De brede reikwijdte van het festival betekende dat mensen van over de hele wereld werden blootgesteld aan nieuwe ideeën en creatieve vormen van expressie. Van lokale studenten die de masterclasses bijwoonden tot kunstliefhebbers die de openbare gesprekken en optredens bezochten, het festival bood een unieke kans om te leren, geïnspireerd te raken en te genieten van de rijkdom en diversiteit van de kunstwereld.

Bovendien was het 20-jarig jubileum van het Rolex Arts Festival ook een gelegenheid om te reflecteren op het belang van mentor-protégé-relaties in de kunstwereld en daarbuiten. Deze relaties kunnen een cruciale rol spelen bij het vormen van de carrière van een kunstenaar, en het succes van het Rolex-initiatief heeft deze waarheid onderstreept.

Ondanks dat het Rolex Arts Festival 2023 ten einde is gekomen, is het duidelijk dat de erfenis ervan nog vele jaren zal voortduren. Het heeft een blijvende stempel gedrukt op de wereld van de kunst en heeft talloze nieuwe talenten de kans gegeven om te schitteren. Het is spannend om te bedenken wat de toekomst in petto heeft voor het Rolex Mentor en Protegé Arts Initiative en de vele kunstenaars die erdoor worden geïnspireerd.

Over het Rolex mentor en protégé kunstinitiatief

Gelanceerd in 2002 met het doel kennisoverdracht tussen kunstgeneraties te faciliteren, is het mentorschapsprogramma gebaseerd op het idee dat kunst een continuüm is, een optelsom van verleden ervaringen die zich door generaties heen ontvouwen, en dat alle kunstenaars worden geïnspireerd door hun voorgangers. Trouw aan de Rolex-traditie van het bevorderen van persoonlijke uitmuntendheid, krijgen opkomende kunstenaars met buitengewoon potentieel - de protegés - de unieke gelegenheid om aanzienlijke tijd door te brengen in een creatieve dialoog met wereldwijd erkende kunstenaars in hun respectievelijke velden - de mentoren - op een persoonlijke basis. Het programma bestrijkt momenteel disciplines zoals architectuur, dans, film, literatuur, muziek, theater en beeldende kunst. Daarnaast is er een variabele of 'open categorie' mentorschap, die kan plaatsvinden in andere gebieden of in een interdisciplinaire onderneming. Deze mentorschappen worden georganiseerd in roulerende perioden per discipline.

De mentoren die tot nu toe hun expertise en immense talenten hebben ingezet, zijn enkele van de grootste kunstenaars ter wereld. Ze zijn onder andere: Sir David Adjaye, El Anatsui, Margaret Atwood, (de overleden) John Baldessari, Tahar Ben Jelloun, (de overleden) Trisha Brown, (de overleden) Patrice Chéreau, Sir David Chipperfield, Mia Couto, Alfonso Cuarón, (de overleden) Sir Colin Davis, Anne Teresa De Keersmaeker, Olafur Eliasson, Brian Eno, (de overleden) Hans Magnus Enzensberger, Bernardine Evaristo, William Forsythe, Stephen Frears, Gilberto Gil, Philip Glass, Alejandro G. Iñárritu, (de overleden) Sir Peter Hall, David Hockney, Rebecca Horn, Zakir Hussain, Jia Zhang-Ke, Joan Jonas, Sir Anish Kapoor, William Kentridge, Jiří Kylián, Anne Lacaton, Robert Lepage, Lin Hwai-min, Phyllida Lloyd, Spike Lee, Lin-Manuel Miranda, (de overleden) Toni Morrison, Walter Murch, Ohad Naharin, Mira Nair, Youssou N’Dour, (de overleden) Jessye Norman, Michael Ondaatje, Crystal Pite, Alexei Ratmansky, Dianne Reeves, Kaija Saariaho, Martin Scorsese, Kazuyo Sejima, Peter Sellars, Álvaro Siza, Wole Soyinka, Julie Taymor, Saburo Teshigawara, Jennifer Tipton, Colm Tóibín, Kate Valk, Mario Vargas Llosa, Carrie Mae Weems, Robert Wilson, Zhang Yimou, Pinchas Zukerman en Peter Zumthor.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...