Botanische tentoonstelling Chaumet in de Beaux-Arts de Paris

Botanische tentoonstelling Chaumet in de Beaux-Arts de Paris

Chaumet presenteert zijn nieuwe tentoonstelling, Botanical, in de Beaux-Arts de Paris tot 4 september. De tentoonstelling stelt een opvallende dialoog voor tussen de uitzonderlijke sieradencreaties van het Maison en een botanische visie die resoneert met alle vormen van kunst, waardoor een meeslepende ervaring ontstaat die de schoonheid van planten vertelt gedurende 7.000 jaar kunst.

De botanische tentoonstelling viert de natuur in de kunst en bevat bijna 400 kunstwerken - schilderijen, sculpturen, textiel, foto's en meubels - naast honderd sieraden van Chaumet en andere juweliers. Wetenschappelijke werken en creaties van botanici en kunstenaars komen samen voor een ontdekking van de buitengewone schoonheid van de natuur. Maria Merian en Émile Gallé worden vergezeld door Delacroix, Arcimboldo en Monet, evenals Redouté, Eva Jospin, Le Corbusier en Anna Atkins. Om de tentoonstelling samen te stellen, deed Chaumet een beroep op Marc Jeanson, botanisch directeur van de Jardin Majorelle in Marrakech.

De unieke selectie van werken die de natuur vieren, overstijgt de chronologie en combineert primitieve objecten en hedendaagse interpretaties, waarvan vele in bruikleen zijn van prestigieuze instellingen, waaronder het Muséum National d'Histoire Naturelle, het Musée d'Orsay, het Musée du Louvre, de Victoria en Albert Museum, en de Albion Art Collection in Tokio. Natuur en botanische motieven vormen de kern van het erfgoed van Chaumet.

De tentoonstelling combineert knowhow van het maken van sieraden en kunstgeschiedenis in de uitzonderlijke setting van de Beaux-Arts de Paris. Chaumet heeft al vele jaren een speciale relatie met de school en heeft sinds de oprichting in 2020 financiering verstrekt voor de stoel „Dessin Extra Large”. De tentoonstelling is open voor het publiek op reservatie van woensdag tot en met zondag, 12.00-20.00 uur.