LVMH werkt voor het tweede jaar op rij samen met Elle aan Prix des Artisanes

In de boeiende wereld van de luxe-industrie is veel meer gaande dan het eindproduct dat straalt in winkels en glossy magazines. Achter elke fonkelende diamant, elk vlekkeloos stuk porselein en iedere soepel gevormde leren tas, zit het vakmanschap van ambachtslieden die hun leven wijden aan het perfectioneren van hun metier. Ter erkenning en ter bevordering van deze buitengewone savoir-faire, werkt LVMH, het toonaangevende concern in luxe goederen, voor het tweede opeenvolgende jaar samen met de tijdschriften ELLE, ELLE à Table en ELLE Décoration aan de Prix des Artisanes.

Dit initiatief, dat na een succesvolle eerste editie in 2021 nu zijn tweede jaar ingaat, werd opgericht om de kunsten en ambachten die zo kenmerkend zijn voor de Franse cultuur en het erfgoed in de schijnwerpers te plaatsen. Het gaat hierbij om beroepen die misschien niet dagelijks de voorpagina'shalen, maar die onmiskenbaar zijn in de creatie van luxe en kwaliteit die we associëren met merken onder de LVMH-paraplu.

Denk bijvoorbeeld aan veerbewerkers, keramisten, wijnmakers, glasblazers of kristalsnijders; stuk voor stuk ambachtslieden met een passie voor hun vak die ervoor zorgen dat tradities behouden blijven. De waarde van hun werk overstijgt vaak de materiële voorwerpen die ze creëren; het gaat om het doorgeven van een stukje cultureel erfgoed dat soms eeuwen oud is. Meer dan 80.000 talenten binnen LVMH verdedigen dagelijks de diversiteit en rijkdom van ruim 280 Métiers d Excellence, variërend van de bekende tot de verborgen juweeltjes van het vakmanschap.

De Prix des Artisanes is niet zomaar een wedstrijd; het is een platform voor talentvolle ambachtslieden om hun kunnen te tonen en om nog vele jaren een belangrijke rol te spelen in de toekomst van luxe. Om in aanmerking te komen, moeten deelnemers aan verschillende criteria voldoen, zoals het minimaal drie jaar leiden van hun bedrijf en het actief delen en overdragen van hun savoir-faire.

De finalisten van deze prestigieuze prijs krijgen de kans om hun werk te presenteren aan een jury bestaande uit zwaargewichten uit de industrie, kunst en media. Ze worden beoordeeld op hun achtergrond, prestaties, projecten en motivaties door professionals die begrijpen wat er nodig is om te excelleren in hun veld.

De winnaars ontvangen niet alleen erkenning voor hun werk, maar krijgen ook aandacht in ELLE-publicaties en persoonlijke ondersteuning om de ontwikkeling van hun werkplaats of bedrijf te stimuleren. Een onbetaalbare kans om zich verder te ontwikkelen en erkend te worden binnen én buiten de grenzen van hun discipline.

Terugkijkend naar de vorige editie zien we de diversiteit en het talent van de winnaars zoals Janaïna Milheiro, een ambachtsvrouw gespecialiseerd in veerwerk, en Isabelle Roché, een expert in pastelfabricage. Zij, samen met andere laureaten, bewijzen dat vakmanschap in alle vormen gevierd moet worden en essentieel is voor de luxe-industrie.

Met de lancering van de tweede editie van de Prix des Artisanes maakt LVMH een statement over het belang van deze ambachten. Het benadrukt de inzet van de groep voor gendergelijkheid en het belang van het behouden en ontwikkelen van ambachtelijke vaardigheden. Voor ambachtslieden die hun hart en ziel leggen in wat ze doen, is dit een kans om hun talenten te delen met de wereld en om de waardering te krijgen die ze verdienen. Het is een viering van de menselijke handen die de basis vormen van de luxe die we allemaal bewonderen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...