Damien Hirst verbrandt duizenden fysieke werken voor uniek NFT project

Damien Hirst verbrandt duizenden fysieke werken voor uniek NFT project

Damien Hirst's NFT-project genaamd The Currency is ten einde, een experiment dat de dynamiek van kunst in Web3 onderzocht. Als gevolg hiervan bleven verzamelaars achter met de beslissing of ze de NFT wilden verbranden voor een fysiek kunstwerk of de fysieke kunst wilden laten verbranden en het eigendom van het digitale activum wilden behouden?

De beslissing van verzamelaars kwam neer op een splitsing van bijna 50%, wat betekent dat Hirst bijna 5.000 fysieke kunstwerken zal moeten verbranden - dit omvat 1.000 stukken die eigendom zijn van de kunstenaar zelf, in een beslissing om 100% van zijn eigen fysieke werken te verbranden en alles als NFT's te houden.

Ik ben overal in de winkel geweest met mijn besluitvorming, proberen uit te zoeken wat ik moest doen. In het begin had ik gedacht dat ik zeker voor alles fysiek zou kiezen. Of het meest fysiek haha. Toen dacht ik half- half en toen voelde ik dat ik al mijn 1.000 als NFT's moest houden en... lezen we op 27 juli 2022 op zijn social media kanaal.

In totaal werden 5.149 NFT's ingeruild voor hun fysieke tegenhangers, wat betekent dat de NFT-versie van de werken nu iets schaarser is. Geïnspireerd door bankbiljetten is elk fysiek werk handgemaakt en begonnen met een speciaal gemaakt stuk papier met een watermerk van het hoofd van Hirt. De werken bevatten ook unieke handgeschreven titels zoals Ik weet dat je me gaat verkopen, en een hologram, handtekening en micropunt als bewijs van authenticiteit.

The Currency was het allereerste NFT-project van de kunstenaar en werd in juli gelanceerd tijdens het hoogtepunt van de NFT-markt. De werken waaruit de collectie bestond, zijn gemaakt in 2016 en vervolgens in samenwerking met HENI en Palm op de blockchain geslagen. Het verbranden van NFT's in ruil voor een fysiek goed of alternatief voordeel is niet ongehoord in deze wereld, maar het verbranden van een fysiek van aanzienlijke waarde om de NFT te behouden is een concept dat door Hirst is ontwikkeld. Ik zit al heel lang in de fysieke kunstwereld en ik verwacht dat mensen agenda's hebben, en ik heb veel larie gezien en ik ben verbaasd over hoe deze gemeenschap steun kweekt en om niets lijkt te geven, dus uiteindelijk besloot ik dat ik al mijn 1000 valuta als NFT's moest behouden, tweette Hirst.

Ontworpen om de grenzen van kunst en valuta te verkennen, ging het project eerst in de verkoop voor een muntprijs van ongeveer €2.000 dollar. Op het moment van schrijven bedraagt de bodemprijs voor de NFT-werken nu 5,6 ETH, ongeveer €9.000 dollar. Sinds The Currency heeft Hirst een andere collectie gelanceerd die is geïnspireerd op de kunst die hij deed voor Drake's Certified Lover Boy-albumhoes in november - de tweede collectie werd als airdrop verspreid onder houders van The Currency NFT.