Italiaanse meubelontwerp giganten pronken met hun creatieve talent op Milan Design Week 2023

De drie grootmachten van het Italiaanse meubelontwerp, Molteni & C, B&B Italia en Cassina, lieten tijdens de Milan Design Week 2023 zien dat ze elk jaar weer in staat zijn om verbazingwekkende ontwerpen te creëren. Deze drie merken, bekend als de titanen van de internationale meubelindustrie, zijn altijd degenen om in de gaten te houden. Ze hebben een erfgoed van ontwerpen gemaakt door grote namen uit de designwereld, en worden ondersteund door een groep van bekende hedendaagse ontwerpers zoals Piero Lissoni, Patricia Uquiola, Antonio Citterio, Naoto Fukasawa, Vincent Van Dyusen, om er maar een paar te noemen. Elk jaar stromen design liefhebbers toe naar hun exposities of showrooms. Voor Salone 2023 waren deze merken toegewijd aan het neerzetten van een spectaculair evenement.

Molteni & C, een van de grootmachten, presenteerde in 2023 hun nieuwste collectie in een paviljoen ontworpen door de getalenteerde architect Roberto Ruspoli. De bezoekers werden betoverd door de naadloze mix van innovatie, vakmanschap en tijdloze elegantie. De ruimte was zorgvuldig samengesteld om de iconische stukken van het merk te belichten, waarbij klassieke ontwerpen naadloos werden gemengd met hedendaagse elementen. De architectuur van het paviljoen, met zijn minimalistische benadering en neutrale kleurenpalet, liet de meubels op de voorgrond treden. Ook was er aandacht voor duurzaamheid, met het gebruik van verantwoord geproduceerde materialen en innovatieve productietechnieken.

Bij B&B Italia, ook een van de meubelreuzen, stond de creativiteit centraal tijdens hun presentatie bij de Milan Design Week 2023. De ruimte was getransformeerd tot verschillende segmenten, gegroepeerd op basis van primaire kleuren in driedimensionale geometrische vormen. De vrolijke en kleurrijke opstelling was een caleidoscoop van vormen, tinten, lijnen, afwerkingen en ideeën met als doel de nieuwe producten vanuit een modern en fris perspectief te presenteren.

Cassina, de derde grootmacht, combineerde innovatie en traditie in hun voorstellen tijdens de Milan Design Week 2023. Het merk was trots om zijn sterke band met zijn rijke erfgoed te communiceren terwijl het de grenzen van het ontwerp verlegde. Dit jaar toonden ze de iconische 'LC4' ligstoel, ontworpen door de beroemde architecten Le Corbusier en Pierre Jeanneret, en Charlotte Perriand. De stoel vierde dit jaar zijn 100ste verjaardag. Cassina presenteerde een prachtige herinterpretatie van dit tijdloze stuk, waarbij luxueuze materialen en hedendaagse afwerkingen werden gecombineerd.

De nieuwe voorstellen van Cassina op de Design Week 2023 toonden het vermogen van het merk om traditie en innovatie naadloos te mengen. Met hun toewijding aan duurzaamheid en tijdloos vakmanschap blijft Cassina een geldig symbool van uitmuntendheid in het Italiaanse meubelontwerp.

Over Molteni

Molteni & C is een toonaangevend merk in de wereld van het Italiaanse design en staat bekend om de productie van hoogwaardige meubels. Opgericht in 1934 in Italië, heeft Molteni & C zich altijd gericht op het creëren van meubels die een uitstekende combinatie van ambachtelijke traditie en technologische innovatie zijn.

Tijdens de Salone 2023 presenteerde Molteni & C zijn nieuwste collectie in een speciaal ontworpen paviljoen. Dit paviljoen, ontworpen door de getalenteerde architect Roberto Ruspoli, betoverde de bezoekers met zijn naadloze mix van innovatie, vakmanschap en tijdloze elegantie. Bezoekers die het paviljoen binnenkwamen, werden onmiddellijk vervoerd naar een rijk van verfijnde esthetiek en ongeëvenaarde artistieke kwaliteit.

Het paviljoen was nauwkeurig gecureerd om de iconische stukken van het merk te belichten. Het diende als een prachtige achtergrond voor de voortreffelijke meubelcollecties van Molteni & C, waaronder de gevierde 'D.154.2' fauteuil, de iconische ladekast van Gio Ponti en de veelzijdige 'Chelsea' sofa.

Het meesterlijke ontwerp van Roberto Ruspoli getuigde van zijn diepgaande begrip van de filosofie van Molteni & C. De architectuur van het paviljoen omarmde een minimalistische benadering, met strakke lijnen en een neutraal kleurenpalet dat de meubels tot blikvangers maakte. Het slimme spel van licht en schaduw voegde een gevoel van drama toe, waardoor de sculpturale schoonheid van elk stuk werd geaccentueerd.

Een opvallend stuk was de 'Cinnamon' fauteuil, ontworpen door Naoto Fukasawa. De stoel biedt een naadloze mix van rondingen die het hoogste comfort bieden. Fukasawa werd geïnspireerd door hoe men kan genieten van een zachte omhelzing, drijvend in een opblaasbare ring met je armen die langs het wateroppervlak in een gezellige vorm drijven die je lichaam verwelkomt. De bolvormige zitting wordt gecompleteerd door een verwijderbaar kussen dat ontworpen is voor maximaal comfort.

Ruspoli begreep de briefing duidelijk en was visionair in zijn benadering. Hij had ook respect voor de inzet van het merk voor uitmuntendheid en ontwierp daarom het paviljoen als een meeslepende ervaring die eer bewees aan de rijke geschiedenis van het merk, terwijl het de grenzen van het hedendaagse ontwerp verlegde.

Ook de inzet van Molteni & C voor duurzaamheid in het paviljoen in de kijker. Het merk toonde zijn toewijding aan milieuvriendelijke praktijken door het gebruik van verantwoordelijk geproduceerde materialen en innovatieve productietechnieken.

Over B&B Italia

B&B Italia is een Italiaans meubelbedrijf dat erkend is voor zijn opmerkelijke creaties in de wereld van designmeubilair. Opgericht in 1966, heeft B&B Italia consequent indruk gemaakt met zijn vermogen om spectaculaire meubelstukken te creëren die zowel klassiek als verrassend zijn.

Tijdens de Milan Design Week 2023, die samenviel met de Salone del Mobile 2023, presenteerde B&B Italia zijn nieuwste collectie in hun showroom in Milaan. Deze collectie was gethematiseerd rond 'Solids', waarbij de ruimte was getransformeerd in verschillende segmenten die gegroepeerd waren op basis van primaire kleuren in driedimensionale geometrische vormen.

Piero Lissoni, de artistieke directeur van B&B Italia, legde uit dat ze wilden 'het creatieve DNA van B&B Italia en zijn meerdere talen respecteren, als eerbetoon aan zijn vermogen om paradoxen onder controle te houden'. De vrolijke en kleurrijke opstelling was een caleidoscoop van vormen, tinten, lijnen, afwerkingen en ideeën met het doel de nieuwe producten vanuit een modern en fris perspectief te presenteren.

Opmerkelijk in de collectie waren onder andere het nieuwe 'Tortello' bankstel en de fauteuil in de vorm van een tortellini, ontworpen door de Britse ontwerpers Edward Barber en Jay Osgerby, ook bekend als Barber Osgerby. De Singaporese ontwerper Gabriel Tan toonde zijn nieuwe reeks 100% circulaire slaapkamermeubilair genaamd 'Quiet Lines'. Piero Lissoni'sstrakke 'Eryt' fauteuil, waar een mix van Noords design en Japanse cultuur samenkomen, en zijn zeer volumineuze sofa 'Dambo' met buigbare armleuningen, waren ook niet te missen.

B&B Italia heeft zich altijd onderscheiden door zijn vermogen om verrassende en tegelijkertijd klassieke stukken te creëren, en deze presentatie op de Salone del Mobile 2023 was daarop geen uitzondering. Elk stuk toonde B&B Italia'stoewijding aan zowel traditie als innovatie, wat duidelijk is in hun voortdurende inzet om paradoxen onder controle te houden en hun creatieve DNA te respecteren.

Over Cassina

Cassina, een erkend Italiaans meubelmerk, staat bekend om zijn combinatie van innovatie en traditie in meubelontwerp. Opgericht in 1927, heeft Cassina een rijke geschiedenis en sterke verbinding met haar erfgoed, terwijl het tegelijkertijd de grenzen van het design verlegt.

Op de Milan Design Week 2023 presenteerde Cassina zijn nieuwste creaties, die een uitbundige mix waren van kleuren, vormen en geometrische patronen. Deze stukken werden tentoongesteld in de showroom van Cassina in Milaan. In samenwerking met visionaire ontwerpers zoals Patricia Urquiola, die ook de creatief directeur van Cassina is, is het merk toegewijd aan het presenteren van modern meubilair dat niet alleen functioneel is, maar ook conventionele normen uitdaagt.

Een van de hoogtepunten dit jaar was de iconische 'LC4' chaise longue, ontworpen door de gerenommeerde architecten Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand, die dit jaar zijn honderdjarig bestaan vierde. Cassina presenteerde een prachtige herinterpretatie van dit tijdloze stuk, waarbij luxueuze materialen en hedendaagse afwerkingen werden gecombineerd.

Patricia Urquiola's'Moncloud' sofa, geïnspireerd door een dekbed, was ook een opvallend stuk. De sofa biedt rug- en armleuningen die zich als een dekbed om de zitter wikkelen. De 100 procent recycleerbare sofa kan ook gemakkelijk worden gedemonteerd aan het einde van de levensduur. Haar 'Hayama' commodes zijn geïnspireerd op traditionele Japanse Kimono-jassen.

Daarnaast introduceerde Cassina een exclusieve, gelimiteerde reeks stoelen van de gerenommeerde architect Frank Lloyd Wright. Deze zorgvuldig vervaardigde stoelen vatten de essentie van Wright'sorganische architectuur samen, met nadruk op harmonie tussen het meubilair en zijn omgeving. Elk stuk toonde de toewijding van Cassina om designlegendes te eren door hun meesterwerken getrouw te reproduceren, waardoor hun nalatenschap voortleeft.

In conclusie, de nieuwe voorstellen van Cassina op de Design Week 2023 toonden het vermogen van het merk om traditie en innovatie naadloos te mengen. Met hun toewijding aan duurzaamheid en tijdloos vakmanschap blijft Cassina een geldig symbool van uitmuntendheid in het Italiaanse meubelontwerp.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...