Atelier Beliaert een inspirerende kunstgalerij waar creativiteit tot leven komt

Kunstenaar Bram Eliaert werd in 1977 in Gent geboren en legt zich sinds 2001 toe op het vervaardigen van bronzen beelden. Zijn atelier, gelegen tussen de Vrijdagmarkt en Sint-Jacobs, biedt bezoekers de kans om het artistieke proces achter zijn werk te aanschouwen. Geïnspireerd door de natuur en het menselijk lichaam, streeft Eliaert ernaar om balans en geluk in zijn kunstwerken te brengen. Zijn figuren roepen vaak een glimlach op en geven een positief gevoel, waarmee hij de wereld wil verrijken met een positieve noot.

Na een periode in India en een leerlingschap bij de Gentse kunstenaar en zanger Walter De Buck, heeft Eliaert zijn eigen weg in de kunstwereld gevonden. Zijn werk gaat verder dan louter esthetiek en bevat persoonlijke visies en boodschappen. Eliaert'screaties zijn vaak unieke stukken, doordrenkt met spiritualiteit, evenwicht, rust, emotie en aandacht voor de bedreigde natuur.

Eliaert'swerk focust op het zoeken naar balans door middel van zijn kenmerkende balancerende figuren en abstracte bomen, die de relatie tussen mens en natuur symboliseren. Volgens hem bevinden we ons dichter bij een post-apocalyptische situatie dan we beseffen, maar zal de natuur uiteindelijk zegevieren.

Met een sterke drang naar spiritualiteit bekritiseert Eliaert tegelijkertijd de vele taboes, regels en wetten die verschillende religies opleggen aan hun volgelingen. Met een lichte toets en humor probeert hij deze kwesties aan te kaarten in zijn werk, zonder kwetsend of oordelend over te komen.

Na jaren te hebben gewerkt via bevriende kunstgaleries, voelde Eliaert de behoefte om direct contact te leggen met het publiek. In zijn galerie, geopend in 2021, stelt hij naast zijn eigen werk ook kunstwerken van bevriende kunstenaars tentoon. Hierdoor ontstaat er een wisselende expositie, waarbij elke paar maanden nieuw en interessant werk te ontdekken valt.

Voor Eliaert is het scheppingsproces de grootste uitdaging, terwijl het eindresultaat de voldoening biedt. Met Atelier Beliaert creëert hij een wereld waarin kunstliefhebbers zijn passie en creativiteit kunnen delen, terwijl hij de zoektocht naar balans, geluk en harmonie voortzet.

Bram Eliaert'slevensreis begon in Gent, waar hij opgroeide te midden van de bruisende kunst- en muziekscene. Zijn vader was eigenaar van verschillende cafés rond Sint-Jacobs, waaronder Trefpunt, waar hij samenwerkte met Walter De Buck. Na een periode van reizen tussen India en België, waarbij hij zich onderdompelde in verschillende culturen en levenservaringen, kwam hij terecht bij het non-profit project Loods 13. Hier kreeg hij de kans om verschillende artistieke ambachten te verkennen en ontdekte hij zijn passie voor werken met metalen, met name koperslagen en bronsgieten.

Na jaren van leren en groeien, keerde Eliaert terug naar India, maar zijn hart bleef in Gent. Hij kwam terug naar Loods 13 en begon les te geven, een keerpunt in zijn leven. Zijn ervaringen in Loods 13 vormden de basis voor zijn carrière als kunstenaar, en hij gelooft dat een beeldhouwer nooit stopt met leren - het is een levenslang proces van leren over het leven en hoe te leven.

In april 2018 startte Bram Eliaert zijn Atelier Beliaert project om zijn artistieke visie verder te ontwikkelen en te delen met het publiek. Door het openen van zijn galerie, heeft hij niet alleen een platform gecreëerd om zijn eigen werk te tonen, maar biedt hij ook een podium aan andere getalenteerde kunstenaars. Zijn galerie is een ontmoetingsplaats voor kunstliefhebbers en een ruimte waar creativiteit wordt gevierd en gedeeld.

Als sociaal geëngageerd kunstenaar ziet Bram Eliaert het belang van het sociale aspect in de kunstwereld. Hij gelooft dat niemand beter dan de kunstenaar zelf in staat is om bezoekers mee te nemen in het verhaal van het kunstwerk, van het boetseren in was tot het uiteindelijke bronzen beeld. Hierdoor ontstaat een unieke en intieme ervaring voor de bezoekers van Atelier Beliaert.

De toekomstvisie van Bram Eliaert omvat het voortzetten van zijn zoektocht naar balans, geluk en harmonie in zijn kunst, het delen van zijn werk met een breder publiek en het blijven ondersteunen van andere kunstenaars. Hij hoopt dat zijn werk en galerie blijven inspireren en bijdragen aan een groter bewustzijn van de thema'sdie hem na aan het hart liggen, zoals spiritualiteit, balans, rust, emotie en de bescherming van de natuur.

Atelier Beliaert is niet alleen een galerie, maar een inspirerende ruimte waar Bram Eliaert'sliefde voor kunst tot uiting komt en wordt gedeeld met anderen. Het is een plek waar creativiteit, passie en inspiratie samenkomen en waar de zoektocht naar balans en geluk in de kunsten centraal staat.

Atelier Beliaert blijft zich ontwikkelen en groeien, met regelmatige tentoonstellingen van Bram'seigen werk en dat van andere kunstenaars die hij bewondert. Door het organiseren van evenementen en samenwerkingen met andere creatievelingen, wil Bram zijn galerie tot een levendige ontmoetingsplaats maken waar kunstliefhebbers en nieuwsgierigen kunnen samenkomen om kunst te ervaren en te bespreken.

Bram is van plan om in de toekomst workshops en educatieve programma'saan te bieden in Atelier Beliaert, waar bezoekers de kans krijgen om zelf deel te nemen aan het creatieve proces en hun eigen artistieke vaardigheden te ontwikkelen. Hij wil zijn kennis en passie voor beeldhouwkunst delen met anderen, zodat ook zij de voldoening en het plezier van het creëren kunnen ervaren.

Daarnaast blijft Bram Eliaert zich inzetten voor maatschappelijke kwesties en het stimuleren van positieve veranderingen door middel van zijn kunst. Hij gelooft dat kunst een krachtig medium is om taboes te doorbreken, maatschappelijke discussies op gang te brengen en mensen met elkaar te verbinden. Met zijn kunst hoopt hij een positieve impact te hebben op de wereld en bij te dragen aan een betere toekomst.

In de komende jaren zal Atelier Beliaert ongetwijfeld blijven evolueren en zijn stempel drukken op de kunstwereld, zowel lokaal als internationaal. Als een ruimte voor creativiteit, ontdekking en verbinding blijft het een inspirerende plek waar Bram Eliaert zijn passie voor beeldhouwkunst en de zoektocht naar balans en geluk kan blijven delen met anderen.

Bram Eliaert zet zich ook in voor de bescherming van het milieu en de aarde, wat tot uiting komt in zijn kunstwerken. Hij hoopt dat zijn creaties een bewustwording stimuleren bij het publiek over de urgentie om zorg te dragen voor onze planeet en haar natuurlijke hulpbronnen.

Samen met andere kunstenaars en creatieve geesten blijft Bram Eliaert zijn visie en talent verder ontwikkelen, waardoor Atelier Beliaert een plek wordt waar innovatieve en unieke kunst wordt gecreëerd. Het atelier blijft een belangrijk platform voor het stimuleren van dialoog en het bevorderen van culturele uitwisseling, waarbij kunst en creativiteit in de schijnwerpers worden gezet.

Terwijl hij zijn artistieke reis voortzet, blijft Bram Eliaert openstaan voor nieuwe ervaringen en samenwerkingen. Zijn verlangen om te leren en te groeien is een drijvende kracht achter zijn werk, en zijn toewijding aan zijn kunst blijft een bron van inspiratie voor anderen.

In de toekomst hoopt Bram Eliaert dat Atelier Beliaert een erkend centrum wordt voor beeldhouwkunst en creatieve expressie, waar kunstenaars, studenten en kunstliefhebbers samenkomen om te leren, te creëren en te delen. Als een voortdurend evoluerende en groeiende ruimte zal Atelier Beliaert zijn artistieke visie en passie blijven uitdragen, terwijl het anderen inspireert om hun eigen creatieve pad te bewandelen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...