Hugo Meert - vernieuwende keramiek tussen kunst en design

Hugo Meert is een Belgische keramist die bekend staat om zijn unieke en innovatieve benadering van keramiek. Zijn werk, dat varieert van functionele objecten tot sculpturale kunstwerken, is zowel provocerend als speels en daagt de kijker uit om na te denken over de rol van objecten in ons dagelijks leven.

Meert werd geboren op 22 augustus 1964 in Aalst, België. Hij studeerde aan St. Lukas, EHSAL & HRBK in Brussel en geeft momenteel les in keramiek in Brussel en Charleroi. Zijn passie voor keramiek begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange toewijding aan het medium.

In zijn werk onderzoekt Meert de relatie tussen functie, schoonheid en ontwerp. Hij experimenteert voortdurend met keramiek, waarbij hij een delicate balans vindt tussen zin en onzin vanuit een formeel perspectief. Zijn werk is opmerkelijk vanwege zijn meesterschap in het voortzetten van oude technieken en knowhow, zonder zich te beperken tot technische virtuositeit.

In de afgelopen twintig jaar heeft Meert een beroemde collectie intrigerende keramiek ontwikkeld met een subtiele 'terrar'-toets. Deze collectie omvat werken zoals 'B.C. Hammer', 'Terrarists', 'Throwing Sculptures', 'Black Big Tit Lamp', 'Fuck-T', 'World G Cup', 'Volt Tiles', 'Drops', 'Fuck Like Usual', 'Like Planter', 'Like Jewel', 'Vinaigrette Shaker & Bowl', 'Colorist Vase', 'Stack', 'Pregnant Bowls', 'Vibrator Vase', 'Point Rouge', 'Afrikashox', 'La Grande Baisse', 'Cool Coal', 'Back To China', 'Egg & Cup', '- = +', 'Vole et Vend', 'Triple Lait', 'Reverse', 'Hot Coal', 'Frit Pin', 'Power Flower', 'Nine Elevel', 'Smooth Cup', 'Made By Mouth', 'Soupbowl', 'Read a Made', 'King Kong Pins', 'Bol Boch Money Saver', 'Parfait Composé', '347.460 Euros', 'Bone Light', 'Swallow It', 'Bless is More', 'Wash Me', 'Burn to Tell', 'Tripes', 'Fuite', 'The Holy Grail', 'Like Candlestick', 'Céramique pour l'Estomac', 'Mons/Snow', 'No Rock ’n Roll No Drugs No Sex'.

Meert'swerk is tentoongesteld in talrijke galerijen en tentoonstellingen, waaronder de Henry Van De Velde Awards, de Europese Triënnale voor Keramiek & Glas, de XXste Internationale Biënnale van Hedendaagse Keramiek in Vallauris, Frankrijk, en de Biënnale di Ceramica nell' Arte Contemporanea in Albisola, Italië. Zijn werk is ook te zien geweest in de Puls Contemporary Ceramics Gallery in Brussel, de Pier Luigi & Natalia Remotti Foundation in Genua, Italië, en het MUDAC in Lausanne, Zwitserland. Hij heeft ook deelgenomen aan internationale designbeurzen zoals 100% Design London, Stockholm Furniture Fair, en Salone del Mobili in Milaan, Italië.

Naast zijn eigen werk heeft Meert ook opdrachten en opdrachten uitgevoerd voor hedendaagse kunstenaars zoals Lili Dujouri, Michel Francois, Sisley Xhafa, Jan Vercruysse, Guillaume Bijl, Vaast Colson, Lawrence Weiner, Ann Veronica Janssens, Heimo Zobernig, Atelier Van Lieshout, Marti Guixé, Joelle Tuerlinckx, Hans Op De Beeck, en Christophe Coppens.

Hij heeft ook ontwerpedities gemaakt voor ATTESE EDIZIONE, SERAX, BELGOFLOR, BRUYERRE, THE GALLERY, WORLD CRAFT COUNCIL-BF, en KERAMIS. Zijn werk is niet alleen beperkt tot keramiek, maar omvat ook een reeks andere media en vormen, waaronder schilderijen, sculpturen, installaties en functionele objecten.

Hugo Meert'swerk is een viering van de mogelijkheden van keramiek als medium, en zijn unieke benadering van vorm en functie heeft hem een prominente plaats in de wereld van hedendaagse kunst en design opgeleverd. Zijn werk is zowel provocerend als speels, en daagt de kijker uit om na te denken over de rol van objecten in ons dagelijks leven.

Hugo Meert blijft een invloedrijke figuur in de wereld van keramiek, en zijn werk blijft zowel critici als publiek boeien. Met zijn unieke benadering van vorm en functie, en zijn voortdurende experimenten met materialen en technieken, blijft hij de grenzen van wat mogelijk is in keramiek verleggen.

Enkele van Hugo'sMeert werken

  • B.C. Hammer': Dit is een intrigerend stuk dat speelt met de vorm en functie van een traditionele hamer. Het is gemaakt van keramiek, een materiaal dat normaal gesproken niet geassocieerd wordt met de robuustheid van een hamer, waardoor het een interessant contrast en een subtiele humor creëert.

  • 'Terrarists': Dit werk is een verzameling van kleine, terrarium-achtige sculpturen. Elk stuk bevat een miniatuurlandschap, zorgvuldig gevormd en gedetailleerd. Het werk speelt met het idee van schaal en de relatie tussen de mens en de natuur.

  • 'Throwing Sculptures': Dit is een serie sculpturen die gemaakt zijn door het werpen van klei. De vormen zijn organisch en onvoorspelbaar, wat resulteert in unieke stukken die de energie en beweging van het werpproces vastleggen.

  • 'Black Big Tit Lamp': Dit is een functioneel kunstwerk dat speelt met vorm en functie. De lamp heeft de vorm van een borst, wat een speelse en provocerende draai geeft aan een alledaags object.

  • 'World G Cup': Dit is een serie keramische kopjes die de vorm hebben van verschillende wereldbollen. Het werk speelt met het idee van globalisatie en de manier waarop we de wereld consumeren.

  • 'Volt Tiles': Deze tegelcollectie combineert functionaliteit en esthetiek op unieke wijze. De tegels zijn voorzien van opvallende geometrische patronen en worden gekenmerkt door een levendige kleurenpalet. Ze dienen niet alleen als decoratieve elementen, maar ook als praktische vloer- en wandbekleding.

  • 'Drops': Deze serie keramische sculpturen in de vorm van druppels speelt met de concepten van vloeibaarheid en verandering. Elk stuk is met de hand vervaardigd en heeft zijn eigen unieke vorm en textuur. De sculpturen kunnen zowel op zichzelf staan als worden gecombineerd tot een boeiende installatie.

  • 'Vinaigrette Shaker & Bowl': Dit functionele duo combineert elegantie met gebruiksgemak. De vinaigrette shaker is ontworpen om dressings en sauzen te mengen, terwijl de bijpassende kom ideaal is voor het serveren van salades. Beide stukken zijn vakkundig vormgegeven met aandacht voor detail en esthetiek.

  • 'Colorist Vase': Deze opvallende vaas is een eerbetoon aan kleur en vorm. Het unieke ontwerp combineert organische en geometrische elementen, met levendige kleuraccenten die het oog trekken. De vaas is zowel een kunstwerk op zichzelf als een prachtig podium voor bloemen en planten.

  • 'Pregnant Bowls': Deze serie keramische kommen kenmerkt zich door hun opvallende bolvormige ontwerp. Elke kom lijkt zwanger te zijn van een kleinere kom erin, wat een visueel intrigerend effect creëert. Deze sculpturale kommen zijn perfect voor het serveren van hapjes of als decoratieve objecten.

  • 'Vibrator Vase': Deze opvallende vaas combineert kunst en functionaliteit op een gedurfde manier. Het ontwerp is geïnspireerd op de vorm van een vibrator, met vloeiende lijnen en sensuele rondingen. Deze vaas is een provocerend en speels stuk dat de grenzen van wat als traditioneel keramiek wordt beschouwd, uitdaagt.

  • 'Point Rouge': Deze serie keramische objecten zijn geïnspireerd op rode punten, zoals die vaak worden gebruikt om iets te markeren of te benadrukken. Elk stuk heeft een vloeiende vorm en is bedekt met een levendige rode glazuur. De objecten dienen zowel als decoratieve kunstwerken als functionele items.

  • 'La Grande Baisse': Dit sculpturale werk toont een dramatische en golvende beweging. De vorm lijkt te worden beïnvloed door zwaartekracht en geeft een gevoel van beweging en energie. Deze sculptuur is een expressie van dynamiek en balans, gevangen in keramiek.

  • 'Cool Coal': Deze serie objecten combineert de ruwe textuur van steenkool met het koele oppervlak van keramiek. De contrasten tussen het matte zwart en het glanzende keramische materiaal creëren een intrigerende visuele en tactiele ervaring. Deze objecten kunnen dienen als decoratieve stukken of als functionele items zoals kaarsenhouders.

  • 'Back To China': Dit werk is geïnspireerd op de culturele uitwisseling tussen Oost en West. Het combineert elementen van traditionele Chinese keramiek met eigentijdse ontwerpelementen. Het resultaat is een unieke synthese van culturen, waarbij oude tradities samensmelten met moderne esthetiek.

  • 'Egg & Cup': Deze serie keramische objecten bestaat uit eierdopjes en bijpassende kopjes in de vorm van eieren. Het ontwerp is minimalistisch en strak, met een subtiel reliëfpatroon dat doet denken aan de textuur van een eierschaal. Deze objecten combineren functionaliteit met een speelse twist.

  • '- = +': Dit intrigerende kunstwerk is een visuele weergave van tegenstellingen en balans. Het bestaat uit een keramische sculptuur met de vorm van een gelijkteken, waarbij de '+' en '-' symbolen samenkomen. Het werk nodigt uit tot contemplatie over dualiteit en evenwicht in het leven.

  • 'Vole et Vend': Deze serie keramische objecten combineert vormen van vogels en vazen. De sculpturen hebben gestileerde vogelvormen met openingen waar bloemen in kunnen worden geplaatst. Het is een harmonieus samenspel tussen de natuurlijke wereld en het kunstmatige.

  • 'Triple Lait': Deze set van drie keramische melkkannen is zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk. Elke kan heeft een uniek ontwerp en vorm, waardoor ze een boeiend trio vormen. De melkkannen zijn een combinatie van praktisch gebruik en artistieke expressie.

  • 'Smooth Cup': Deze elegante keramische beker is gekenmerkt door zijn vloeiende vorm en gladde oppervlak. Het ligt comfortabel in de hand en nodigt uit tot genieten van een drankje. De subtiele eenvoud van het ontwerp straalt tijdloze schoonheid uit.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...