Dit schilderij van René Magritte werd recent verkocht voor een record bedrag

Een nieuw veilingrecord voor de Belgische surrealist René Magritte werd vorige woensdag gevestigd bij Sotheby's, waar zijn schilderij L'empire des lumières (1961) voor 71 miljoen euro werd verkocht. Dit overtreft meer dan driemaal zijn vorige recordprijs voor Le Principe du Plaisir (1937). Tijdens een avondverkoop in Londen streden drie bieders om het werk, dat gedekt was met een interne garantie en naar verwachting 50 miljoen zou opleveren.

Het werk werd uiteindelijk verkocht aan de telefoon met Alex Branczik, voorzitter van moderne en hedendaagse kunst in Azië bij Sotheby's, nadat hij twee andere bieders, Katia Nounou Boueiz, hoofd van de Verenigde Arabische Emiraten bij Sotheby's, en Sam Valet, een senior specialist in impressionistische en moderne kunst in Londen, had verslagen. Veilingmeester Helena Newman drong er in de laatste paar minuten van de strijd op aan om te benadrukken dat het schilderij geen meesterwerk is om los te laten.

L'empire des lumières (1961) toont een straatbeeld dat zich zowel overdag als 's nachts lijkt af te spelen en is een compositie waar de kunstenaar in de jaren vijftig en zestig herhaaldelijk naar terugkeerde. Het werk werd oorspronkelijk gemaakt voor René's goede vriend, Anne-Marie Gillion Crowet, en onderzoekt de paradox van een inherent magische kwaliteit die het tegenovergestelde is van ons alledaagse. Het schilderij werd verkocht uit het bezit van Anne-Marie Crowet Gillon, een Franse barones en de dochter van een van Magrittes belangrijkste beschermheren, de advocaat Pierre Crowet. Gillon ontmoette de kunstenaar op 16-jarige leeftijd en poseerde later voor verschillende van zijn werken. Het werk is sinds 2009 in bruikleen bij het Musée Magritte in Brussel.

Over René Magritte

René Magritte was een Belgische kunstenaar die leefde van 1898 tot 1967. Hij wordt vaak geassocieerd met het surrealisme en staat bekend om zijn ongewone en droomachtige schilderijen. Zijn werken zijn vaak figuratief en herkenbaar, maar worden op een mysterieuze en verwarrende manier gepresenteerd, met onverwachte combinaties en vervreemdende elementen. Magritte creëerde ook veel werken die zich concentreerden op taal en de relatie tussen woorden en beelden. Zijn werk heeft invloed gehad op vele kunstenaars en blijft tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van de moderne kunstgeschiedenis.

Over Anne-Marie Gillion Crowet

Anne-Marie Gillion Crowet was een Franse barones en een goede vriend van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte. Ze ontmoette Magritte toen ze slechts 16 jaar oud was en poseerde later voor verschillende van zijn werken. Haar vader, Pierre Crowet, was een advocaat en een belangrijke beschermheer van Magritte. Na zijn dood werd Anne-Marie de eigenaar van een aantal van Magritte's werken en leende ze L'empire des lumières (1961) uit aan het Musée Magritte in Brussel, waar het sinds 2009 te zien is.

Over het Museum Magritte

Het Musée Magritte Museum in Brussel is gewijd aan het werk van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte. Het museum is gehuisvest in het voormalige Altenloh Hotel op de Place Royale in Brussel en bevat meer dan 200 werken van Magritte, waaronder schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en persoonlijke voorwerpen. Het museum werd geopend in 2009 en biedt een uitgebreid overzicht van Magritte's artistieke ontwikkeling en zijn belangrijke thema's, zoals de relatie tussen woorden en beelden, de betekenis van objecten en de vervreemding van het dagelijks leven. Het museum organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen en evenementen gerelateerd aan Magritte en andere surrealisten. Het Musée Magritte Museum is een must-see voor elke kunstliefhebber die Brussel bezoekt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...