Chanel's Café Society - een sprankelend eerbetoon aan de Roaring Twenties

De nieuwste haute juwelen-collectie van Chanel, Café Society, is een adembenemende ode aan de bruisende jaren '20, die de moed en vrijheid van dat tijdperk in schitterende sieraden vastlegt. Deze collectie wordt gekenmerkt door de abstracte, geometrische lijnen die typerend zijn voor de Art Deco-stijl, een opvallende afwijking van de gebruikelijke thema's en symbolen van Chanel. Op een manier die doet denken aan Coco Chanel's revolutionaire benadering van mode en haar bohemien levensstijl in Parijs, omarmt deze lijn de onconventionele.

Met 87 voortreffelijke sieraden die zijn gegroepeerd rond verschillende thema's, bestaat de Café Society-collectie uit juwelen die zo divers zijn als het tijdperk dat ze vertegenwoordigen. Of het nu gaat om de elegante geometrische vormen van 'Broadway', de afwisselende vierkante medaillons en diamanten franjes van 'Charleston', de onyxvierkanten in cirkelvormige composities van briljant geslepen diamanten in 'Bubbles', of de vijf rijen diamanten die de bladmuziek in 'Symphony' nabootsen, elk stuk in de collectie is uniek.

Een opmerkelijk stuk in de collectie is 'Morning in Vendôme', een ketting die een 12-karaats smaragdgeslepen gele diamant in het middelpunt zet, omringd door 31,6 karaat aan briljant geslepen diamanten en 4,4 karaat aan briljant geslepen gele diamanten. De compositie, versterkt door gebeeldhouwd onyx, doet denken aan de geometrische vorm van de beroemde Place Vendôme.

De term 'café society' werd oorspronkelijk gebruikt om de 'Beautiful People' en 'Bright Young Things' te beschrijven die zich vanaf het einde van de 19e eeuw in modieuze cafés en restaurants in New York, Parijs en Londen verzamelden. Deze groep mensen, die tegenwoordig vaak de 'Jet Set' wordt genoemd, omvatte mensen die elkaars privédiners en -ballen bijwoonden, vakantie namen op exotische locaties of in elegante resorts, en wiens kinderen vaak met elkaar trouwden.

Deze collectie, tentoongesteld tijdens de Biënnale van Parijs, is een eerbetoon aan de geest van de cafémaatschappij en belichaamt een boheemse en aristocratische sfeer die tot leven komt in de schitterende creaties van Chanel. Het is een viering van licht en donker, van het mysterie van het heksenuur, waar diepe zwarte onyx contrasteert met glinsterende witte diamanten in betoverende vormen. Deze zijn zowel figuratief als abstract en weerspiegelen een leven dat zichzelf dag en nacht opnieuw uitvindt, waarbij elk moment sprankelt met de briljante kunst van de Café Society.

Tussen het comfort van gevestigde regels en de opwindende jacht naar nieuwigheid, nodigt Chanel ons uit om te ontdekken hoe de Café Society op elk moment van de dag deze unieke stralende kunst cultiveert.

Een bijzonder hoogtepunt is de 'Morning in Vendôme'-ketting. Dit juweel brengt de betovering van de schemering tot leven en viert zowel licht als donker. De diepe, zwarte onyx creëert een opvallend contrast met de glinsterende witte diamanten, terwijl de vormen een betoverende mix van abstract en figuratief vormen. Het wachten op de zonsopgang wordt een feest, waarbij de feestvierders de nacht kunnen doortrekken tot in de vroege ochtenduren.

Het historische plein van Parijs, Place Vendôme, de thuisbasis van 's werelds beste sieradenmerken, speelt een cruciale rol in deze collectie. Het is gevangen in een reeks juwelen, waaronder de opvallende 'Morning in Vendôme' ketting. Deze pronkstuk is voorzien van een centrale smaragdgeslepen gele diamant, omgeven door witte en gele briljantgeslepen diamanten in een compositie die de geometrische vorm van Place Vendôme oproept door het gebruik van uitgesneden onyx. Met zijn 12-karaats gele diamant is de 'Morning in Vendôme'-ketting een waar hoogtepunt van de collectie.

De Café Society-collectie is een herinnering aan een tijd van durf, vrijheid en een ontembare geest, kenmerken die perfect zijn vastgelegd in Chanel's verbluffende haute joaillerie. Net als de mensen die ooit de cafés van Parijs, New York en Londen bevolkten, is de Café Society-collectie van Chanel onvergetelijk en onmiskenbaar stijlvol.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...