De legendarische Rockefeller Center foto - Lunch Atop a Skyscraper

In de jaren 1930 werd New York City'sskyline getransformeerd door de constructie van het Rockefeller Center, een groots project dat midden in de Grote Depressie plaatsvond. Te midden van deze bouwwoede werd een foto genomen die zou uitgroeien tot een van de meest iconische beelden van de 20e eeuw: 'Lunch atop a Skyscraper' (Lunch op een wolkenkrabber). Deze foto, genomen op 20 september 1932, toont elf arbeiders nonchalant zittend op een stalen balk, met hun voeten bungelend op 256 meter hoogte boven de straten van Manhattan.

Deze adembenemende foto werd genomen tijdens de laatste maanden van de bouw van het RCA Building, wat later het GE Building zou worden en nu bekend staat als het Comcast Building. Het is een afbeelding die zowel de industriële vooruitgang viert als de menselijke moed en vastberadenheid benadrukt. Maar hoe kwam deze foto tot stand? Wie waren deze mannen en waarom werden ze gefotografeerd?

Ten tijde van de foto was het alledaags voor fotografen om de heldhaftige inspanningen van arbeiders vast te leggen. De foto werd genomen door Charles C. Ebbets, die bekendstond om zijn vaardigheid in het fotograferen van de bouwwerkzaamheden. Op dit specifieke moment zat hij op dezelfde balk als de arbeiders om de gekunstelde pose in te stellen. Het doel was om het dagelijkse leven en de moed van de arbeiders te benadrukken.

Sommigen beweren dat de foto in scène gezet was als een publiciteitsstunt om interesse voor het nieuwe gebouwencomplex te wekken. Of het nu een spontaan of geënsceneerd moment was, de foto vertegenwoordigt ongetwijfeld de Amerikaanse arbeidsethos en de niet-aflatende geest van een natie die zich uit de klauwen van economische wanhoop probeerde te bevrijden.

Het identificeren van de mannen op de foto blijft een uitdaging. In de loop der jaren hebben verschillende families geclaimd dat hun voorouders op de foto staan, maar slechts een paar van de mannen zijn definitief geïdentificeerd. Deze onzekerheid draagt bij aan de mystiek van de foto, waardoor de arbeiders iconen worden van een anonieme arbeidsklasse die het moderne Amerika heeft opgebouwd.

Ondertussen hebben onderzoekers ontdekt dat veel van de arbeiders Ierse en Italiaanse immigranten waren die dankbaar waren voor de banen tijdens de Grote Depressie toen werk schaars was. De foto symboliseert daarom ook het verhaal van immigratie en de bijdrage van nieuwkomers aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten.

Bij nadere inspectie is de foto ook een technisch wonder. Het vereiste een precieze samenwerking tussen de fotograaf, zijn assistenten en de arbeiders. Ze werkten zonder veiligheidsnetten of harnassen; de gevaren waren echt en de arbeiders vertrouwden op hun vaardigheden en elkaar om veilig te blijven tijdens de bouw.

Hoewel de foto op het eerste gezicht een eenvoudig beeld lijkt van arbeiders die pauzeren, onthult de context de complexiteit van de constructiewereld in die tijd. Werkomstandigheden waren hard, met lange uren en weinig erkenning. Deze mannen waren onderdeel van een leger van werknemers die elk een rol speelden in de realisatie van het Rockefeller Center.

De nalatenschap van 'Lunch Atop a Skyscraper' gaat verder dan de bouw van het Rockefeller Center. Het beeld is keer op keer hergebruikt in kunst, reclame en populaire cultuur, waardoor het een blijvend symbool van ambitie en veerkracht is. Het roept vragen op over de menselijke kosten van de vooruitgang en herinnert ons aan de onzichtbare handen die verantwoordelijk zijn voor de structuren die we soms als vanzelfsprekend beschouwen.

Naast zijn symbolische waarde heeft deze foto een tastbaar erfgoed gehad binnen de bouwgemeenschap. Het inspireert nog steeds trots en een gevoel van verbondenheid onder degenen die risico'snemen om onze stedelijke landschappen vorm te geven. En hoewel de tijden zijn veranderd, met striktere veiligheidsprotocollen en geavanceerde technologie, spreekt de essentie van de foto – de kracht van menselijke arbeid en het bereiken van het onmogelijke – nog steeds tot de verbeelding.

De foto blijft een treffend voorbeeld van de gouden eeuw van wolkenkrabbers en een getuigenis van de onverschrokken spirit van mensen die aan de basis stonden van dergelijke ondernemingen. Door de jaren heen blijft 'Lunch Atop a Skyscraper' zowel een eerbetoon aan verleden prestaties als een inspiratie voor toekomstige generaties die het landschap van onze steden blijven vormgeven.

In de uitbreiding van het artikel kan ingegaan worden op de technische aspecten van de bouw van het Rockefeller Center, de impact van de Grote Depressie op de bouwindustrie en de persoonlijke verhalen van de arbeiders die betrokken waren bij de constructie. Ook kan men de cultuurhistorische betekenis van het beeld in bredere context plaatsen en de veranderingen bespreken die hebben plaatsgevonden in het wereldje van de bouw en de daarbij behorende veiligheidsmaatregelen sinds de vroege 20e eeuw.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...