Een gids voor evenementen tijdens het bal seizoen in Wenen

Wenen heeft een rijk cultureel en sportief erfgoed, waaronder het balseizoen. Dit seizoen loopt gewoonlijk van november tot februari en omvat verschillende formele bals en dansen op historische locaties zoals het Hofburg-paleis en het stadhuis van Wenen. Tijdens de Weense bals dragen gasten doorgaans formele kleding, zoals smokings en galajurken, en nemen ze deel aan gestructureerde dansen, waaronder traditionele walsen en andere ballroomdansen.

Het balseizoen in Wenen trekt bezoekers van over de hele wereld en veel van de evenementen zijn open voor het publiek. Een van de meest opvallende kenmerken is het wereldberoemde bal seizoen, dat sinds het begin van de 19e eeuw een integraal onderdeel is van de Weense cultuur, na het Congres van Wenen. Het bal seizoen omvat meer dan 450 bals, met de officiële start op 11 november om 11:11 uur, samen met het begin van Carnaval. Het seizoen piekt in februari en omvat zowel populaire bals zoals het Weense Filharmonische Bal als meer onderscheidende evenementen die de diverse cultuur van de stad presenteren. Hier zijn enkele van onze beste keuzes voor het seizoen:

  • Het Weense Opera Bal is een van de meest prestigieuze en bekende evenementen tijdens het bal seizoen in Wenen. Het wordt jaarlijks gehouden in de Staatsopera van Wenen en trekt duizenden gasten van over de hele wereld. Het bal staat bekend om zijn strenge kledingvoorschriften, live opera-optredens en beroemde gasten uit de kunst-, cultuur-, politieke en zakelijke wereld. Het is een van de hoogtepunten op de culturele kalender van Wenen en biedt een unieke kans om de charme en elegantie van de Weense cultuur te ervaren.
  • Het Concordia Ball is een jaarlijks evenement in Wenen dat plaatsvindt in de historische Kursalon. Het bal wordt georganiseerd door de Concordia Press Club, een van de oudste journalistieke organisaties in Oostenrijk. Het evenement trekt jaarlijks ongeveer 2.000 gasten en staat bekend om zijn feestelijke sfeer, live muziek, dansen en dresscode die wordt omschreven als 'feestelijk elegant'. Het is een belangrijk evenement voor journalisten, media en politieke figuren in Oostenrijk en biedt een unieke gelegenheid om te genieten van de cultuur en tradities van Wenen.
  • De Rudolfina Redoute is een jaarlijks terugkerend evenement in Wenen, dat plaatsvindt in het Hofburg Paleis. Het bal, dat genoemd is naar keizerin Maria Theresia'sdochter, aartshertogin Maria Anna, ook wel bekend als Rudolfina, wordt georganiseerd door de Rudolfina-Redouten-Comité. Het is een van de oudste en meest traditionele bals van Wenen en trekt jaarlijks duizenden gasten. Het evenement staat bekend om zijn elegante sfeer, live muziek en dansen, en een dresscode die wordt omschreven als 'white tie'. Het is een belangrijk evenement voor de Weense bevolking en biedt een unieke kans om te genieten van de Weense cultuur en tradities.
  • Het Confectioners Ball in Wenen is een populair evenement dat tijdens het bal seizoen van de stad wordt gehouden, meestal in januari of februari. Het vindt plaats in de Hofburg, een keizerlijk paleis in het hart van Wenen. Het bal viert de banketbakkerij en bakkerij-industrie van de stad, met als hoogtepunten de gelegenheid om te dansen op live muziek, te genieten van de bekende gebakjes van Wenen en deel te nemen aan een tombola met de kans om duizenden handgemaakte taarten te winnen. Gasten kunnen ook een 'cake guarantee' kopen bij hun kaartje, zodat ze met een taart van de banketbakker naar huis gaan. Het Confectioners Ball is een uniek en plezierig evenement voor iedereen die van zoetigheid houdt en de elegantie en charme van het bal seizoen in Wenen wil ervaren.
  • Het Koffiezettersbal, of Wiener Kaffeesiederball in het Duits, is een jaarlijks bal dat tijdens het bal seizoen van Wenen wordt gehouden. Het bal is gewijd aan de beroemde koffiehuis cultuur van Wenen en vindt plaats in de grote zalen van het Hofburg paleis. Het evenement trekt elk jaar ongeveer 6.000 gasten en heeft een ander thema, waarbij het thema van 2023 'Wereld van plezier voor de zintuigen' is. Gasten kunnen genieten van verschillende soorten koffie en traditionele Weense gerechten, en het evenement biedt ook live muziek, dansen en ander entertainment. Het Koffiezettersbal is een unieke kans om de koffiehuis cultuur van Wenen te ervaren in een elegante en feestelijke omgeving.
  • Het Edelweiss Bal is een populair evenement dat jaarlijks in Wenen wordt gehouden, meestal tijdens het bal seizoen van de stad in januari of februari. Het bal wordt georganiseerd door de Salzberg Edelweiss Club, de toonaangevende bergbeklimmersclub van Wenen, en bestaat al meer dan 140 jaar. Het evenement trekt elk jaar ongeveer 2.500 dansers en bergbeklimmers en vindt plaats in de Hofburg, een keizerlijk paleis in het centrum van Wenen. Het bal heeft een rustieke en alpine sfeer en biedt live muziek, dansen en traditionele Oostenrijkse gerechten. De dresscode voor het evenement is strikt traditioneel met dirndls en lederhosen verplicht. Het Edelweiss Bal is een uniek en plezierig evenement voor iedereen die van de Oostenrijkse cultuur houdt en de charme van het bal seizoen in Wenen wil ervaren.
  • Het Rainbow Bal is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in Wenen, meestal tijdens het bal seizoen van de stad in januari of februari. Het bal is gewijd aan het bevorderen van acceptatie en diversiteit en ondersteunt de LGBTQ+ gemeenschap. Het evenement wordt al meer dan 25 jaar gehouden en vindt plaats in het Parkhotel Schönbrunn. Het Rainbow Bal biedt LGBTQ+ personen en bondgenoten de gelegenheid om te vieren in een waardige en elegante omgeving, met live muziek, dansen en ander entertainment. Het thema van het evenement verandert elk jaar, waarbij het thema van 2023 'Roaring 20s' is, geïnspireerd op de mode en cultuur van de jaren 20. Alle opbrengsten van het Rainbow Bal gaan naar het ondersteunen van LGBTQ+ gemeenschapsprojecten, waardoor het een uniek en betekenisvol evenement is voor iedereen die de gemeenschap wil ondersteunen en de charme van het bal seizoen in Wenen wil ervaren.

 

Als je van plan bent om een bal bij te wonen tijdens het balseizoen in Wenen, is het belangrijk om vooraf te plannen, omdat de kaartjes snel uitverkocht kunnen zijn. Daarnaast is het verstandig om bekend te raken met de dresscode en de etiquette van de ballroomdans, aangezien deze evenementen een lange traditie hebben en bepaalde verwachtingen van gasten hebben.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...