Hoeveel kost het om een Formule 1 race te organiseren?

Zoals Lewis Hamilton het beroemd heeft gezegd, cash geld is koning in de Formule 1. De populairste motorsport ter wereld is een notoir dure sport om aan deel te nemen, of het nu gaat om coureur, team of fan. Voorafgaand aan de Australische Grand Prix van dit jaar in Melbourne, onthulde premier Dominic Perrottet uit New South Wales zijn wens om de race te stroperen en naar Sydney te brengen wanneer het contract van F1 met het Albert Park-circuit van Melbourne in 2025 afloopt - een openbaring die veel heeft opgeleverd controverse. (De Grand Prix van Australië werd eerder georganiseerd in Adelaide van 1985 tot 1995).

Hoewel veel Sydneysiders graag een F1-race in de Harbour City zouden willen hebben, hebben anderen de economie van een dergelijke beslissing in twijfel getrokken. Dan roept de vraag op: hoeveel kost het eigenlijk om een Formule 1 Grand Prix te organiseren?

Allereerst moet je een circuit bouwen, wat niet goedkoop is. Zoals WTF1 uitlegt: alleen om een permanent spoor te bouwen, bedraagt in totaal meer dan 270 miljoen dollar, terwijl het Yas Marina Circuit-complex van Abu Dhabi een oogverblindende 1 miljard kostte.

Dit omvat niet alle extra kosten, zoals FIA-circuitinspecties en papierwerk om de FIA Grade 1-licentie te krijgen om de race in de eerste plaats te organiseren.

Dat is nog een goed punt: niet zomaar een racebaan kan een F1 Grand Prix organiseren. Ze moeten FIA Grade 1-gecertificeerd zijn, wat betekent dat ze moeten voldoen aan een behoorlijk stijve reeks criteria, meestal rond veiligheidsmaatregelen. Momenteel is Albert Park de enige FIA Grade 1-track in Oceanië, en er zijn slechts 40 Grade One-circuits in de wereld. WTF1 legt ook uit dat stratencircuits zelfs duurder kunnen zijn dan permanente sporen die al bestaan, wat wijst op hoe Albert Park vereist dat tribunes elk jaar op en neer worden getrokken, evenals jaarlijkse wegupgrades. Hostingkosten zijn ook vrij duur en kunnen ook enorm variëren, waarbij oudere circuits zoals Monaco of Silverstone doorgaans veel minder betalen dan moderne toevoegingen zoals Baku of Jeddah, die meer geld moeten storten om te 'vechten' om op de kalender te staan.

F1 zelf is een meedogenloze onderneming en deze hostingkosten zijn een van de belangrijkste manieren waarop het bedrijf geld verdient.

Dan heb je andere overwegingen zoals personeel, marketing, verzekering... Al met al is het niet goedkoop. Hoewel de totale kosten voor het hosten van een F1 Grand Prix een goed bewaakt geheim zijn, kost de Australische Grand Prix Melbourne volgens Fox Sports elk jaar €30 miljoen om te podium - met een deel van die kosten voor rekening van de openbare portemonnee. Als dat veel lijkt, suggereert Forbes dat de kosten voor het hosten van een F1-race meer dan tien jaar meer dan €1 miljard kunnen bedragen. Dus het runnen van een F1-race moet je veel geld opleveren, toch? Doorgaans zullen overheden ingrijpen met subsidies om een deel van de vergoeding aan F1 te helpen betalen.

Voor overheden kunnen ze dit om meerdere redenen doen. Ten eerste zijn de inkomsten uit toerisme. Ze denken dat de toeristen die komen voor [het] raceweekend en de belastinginkomsten daaruit zullen opwegen tegen de kosten van de subsidie. De tweede is reclame. Net als bij punt één is de race een grote advertentie voor de stad zelf voor toerisme. Abu Dhabi is een goed voorbeeld. Het circuit zelf is een kronkelende weg rond Yas Marina die laat zien hoe cool het eiland is en hoe glamoureus het is.  Ten derde is prestige. Er is een prestigieuze factor om een stad te zijn die bekend staat om het hosten van F1. Dat laatste punt is bijzonder relevant: daarom zijn landen met een slechte internationale reputatie als China en Saoedi-Arabië zo enthousiast geweest om F1-races te organiseren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.