Bernard Arnault zegt dat LVMH geen haast heeft om de Metaverse te betreden

Bernard Arnault, de voorzitter van LVMH, heeft onlangs zijn standpunt over de Metaverse gegeven tijdens een jaarlijkse presentatie aan investeerders. Hij maakte duidelijk dat het bedrijf momenteel geen haast heeft om virtuele mode te verkopen en dat het de ontwikkelingen in de ruimte volgt en geïnteresseerd is in de mogelijke toepassingen van NFT's. Arnault benadrukte dat het bedrijf op dit moment in de echte wereld echte producten verkoopt en dat het de toepassing van de Metaverse en NFT's moet afwachten voordat het zich er volledig op richt.

Hoewel Arnault erkende dat het betreden van de Metaverse een positieve impact op de merken van LVMH zou kunnen hebben, begrijpt hij dat als het niet goed wordt gedaan, dit catastrofale resultaten voor het bedrijf kan hebben. Arnault was kritisch over de aanpak van zijn concurrent Gucci, die vorig jaar NFT-sneakers lanceerde die uiteindelijk voor ongeveer €12 online werden verkocht. Hij zei dat het niet het doel van LVMH is om virtuele sneakers voor een lage prijs te verkopen en dat het bedrijf op zoek is naar relevantere toepassingen van de technologie.

Hoewel LVMH momenteel geen haast heeft om de NFT-ruimte te betreden, is het duidelijk dat het bedrijf de ontwikkelingen in de Metaverse volgt en de mogelijkheden van NFT's onderzoekt. Het is ook belangrijk om op te merken dat LVMH in het verleden niet bang is geweest om nieuwe technologieën te omarmen en toe te passen op zijn merken. In 2019 lanceerde het bedrijf bijvoorbeeld een blockchain-platform genaamd Aura, dat klanten in staat stelt om de geschiedenis en authenticiteit van luxeartikelen te volgen.

Het is dus mogelijk dat LVMH op een gegeven moment de Metaverse zal betreden, maar het zal waarschijnlijk zorgvuldig de mogelijkheden afwegen voordat het een volledige duik neemt. Dit is begrijpelijk gezien de complexiteit van de technologie en de mogelijke risico's voor het bedrijf.

In de tussentijd zijn er andere luxe merken die wel experimenteren met NFT's en de Metaverse. Zo lanceerde Prada onlangs een NFT-collectie in samenwerking met het digitale kunstplatform Artivive. De collectie omvatte virtuele handtassen en digitale kunstwerken die werden verkocht via online veilinghuizen.

De opkomst van de Metaverse en NFT's in de luxe-industrie brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. Enerzijds kunnen deze nieuwe technologieën merken helpen om nieuwe doelgroepen aan te spreken en hun merkverhaal op een innovatieve manier te vertellen. Anderzijds kunnen er ook risico's zijn, zoals het misbruik van intellectuele eigendom en het potentiële effect op de waarde van fysieke producten.

Er is echter nog veel onzekerheid rond de Metaverse en NFT's, en het is moeilijk te voorspellen hoe deze technologieën zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Sommige experts voorspellen dat NFT's de waarde van fysieke producten in de luxe-industrie kunnen verhogen, terwijl anderen denken dat de hype rond NFT's tijdelijk is en dat de waarde ervan uiteindelijk zal afnemen.

Het is duidelijk dat bedrijven in de luxe-industrie de ontwikkelingen in de Metaverse en NFT's nauwlettend in de gaten houden en op zoek zijn naar manieren om deze technologieën toe te passen op hun merken. Het is echter belangrijk voor deze bedrijven om voorzichtig te werk te gaan en ervoor te zorgen dat de implementatie van nieuwe technologieën hun merkwaarde niet schaadt.

Een ander belangrijk aspect van de opkomst van de Metaverse en NFT's in de luxe-industrie is de mogelijkheid om nieuwe, meer duurzame manieren van productie en consumptie te verkennen. De traditionele luxe-industrie staat bekend om zijn hoge productiekosten en negatieve impact op het milieu. Nieuwe technologieën zoals de Metaverse en NFT's kunnen echter nieuwe manieren bieden om luxe-producten te produceren en te consumeren zonder dat dit ten koste gaat van het milieu.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van virtual reality (VR) om virtuele showrooms te creëren. In plaats van fysieke showrooms te bouwen en te onderhouden, kunnen luxe merken VR-technologie gebruiken om virtuele showrooms te creëren die klanten kunnen bezoeken vanuit het comfort van hun eigen huis. Dit kan niet alleen de productiekosten verlagen, maar ook de negatieve impact op het milieu verminderen door het gebruik van minder materialen en energie.

Een ander voorbeeld is het gebruik van NFT's om digitale collecties te verkopen in plaats van fysieke producten. Dit kan de noodzaak verminderen om fysieke producten te produceren en te verzenden, wat de negatieve impact op het milieu kan verminderen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat deze nieuwe technologieën nog steeds in ontwikkeling zijn en dat er nog veel moet worden onderzocht en ontdekt. Het is belangrijk voor bedrijven in de luxe-industrie om deze ontwikkelingen in de gaten te houden en te onderzoeken hoe ze deze technologieën kunnen gebruiken om duurzamer te produceren en te consumeren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...