Vacheron Constantin en het Louvre maken 4 nieuwe horloges die oude beschavingen eren

De Zwitserse horlogemaker heeft samengewerkt met het Louvre Museum om vier nieuwe Métiers d'Art-horloges uit te brengen die hulde brengen aan grote beschavingen uit het verleden. Elk uurwerk verwijst naar een ander tijdperk, waaronder het Perzische rijk van Darius de Grote, de gouden eeuw van het oude Egypte, de Hellenistische periode van het oude Griekenland en de opkomst van de macht van Augustus.

De wijzerplaat van elk horloge weerspiegelt, net als een kunstwerk op zich, een belangrijk periodespecifiek werk in het beroemde museum van Parijs, terwijl andere decoratieve elementen verwijzen naar zijn tijdperk.

De oudste beschaving van de vier is het oude Egyptische rijk dat dateert uit 2035-1680 voor Christus. Het horloge uitgelijnd met die periode is de Grand sfinx de Tanis, met de sfinx, een koninklijk symbool, in een gebeeldhouwde gouden applique. Vervolgens belicht de Lion de Darius het Perzische rijk van de Achaemeniden (559-300 v.Chr.), en is versierd met een helderblauwe geglazuurde bakstenen decoratie bekroond met een brullende leeuw.

De Victoire de Samothrace (links) en Lion de Darius (rechts) uurwerken uit de samenwerking. Vacheron Constantin Het horloge van Victoire de Samothrace markeert het Hellenistische Griekenland van de Antigonid-dynastie (227—168 v.Chr.) en is voorzien van het iconische standbeeld van Overwinning en grisaille-emaille met friezen uit twee Griekse vazen. Ten slotte is de Buste d' Auguste gemaakt om het Romeinse rijk van de Julio-Claudiërs te weerspiegelen (27 v.Chr. — 68 na Christus).

Het trekt een buste aan van Octavianus Augustus, de geadopteerde zoon van Caesar, en heeft een kleurrijk micromozaïek bestaande uit 660 stenen. De thematische horloges, die beperkt zullen zijn tot slechts vijf voorbeelden elk, hebben 42 mm kastontwerpen in 18-karaats roze en witgouden variaties. Binnenin drijft Vacheron Constantin'szelfopwindende 2460 G4/2-kaliber uurwerk - met vier schijven die de uren, minuten, dagen en datums aangeven - de uurwerken van stroom en levert 28.800 vph, naast een gangreserve van 40 uur.

Voor degenen die graag de uurwielen in beweging zien, biedt een transparante saffierkristallen achterkant een gedeeltelijk zicht op de magie binnenin. Natuurlijk zijn de sierlijke wijzerplaten en hun omliggende friezen de echte showstoppers voor deze stukken. Volgens de Zwitserse horlogemaker waren beide samengesteld uit decoratieve elementen afkomstig uit verschillende kunstwerken uit dezelfde periode als die afgebeeld in hun gebeeldhouwde applicaties, die prestatie wordt gedeeltelijk bereikt met speciale emaillering die werd aangebracht op de metalen oppervlakken van het horloge.

Steeninlegwerk, een zelden gebruikte horlogetechniek, hielp bij het vormen van de sierlijke patronen van de horloges met behulp van fragmenten van nauwkeurig geplaatste gekleurde stenen. De Grand sfinx de Tanis (links) en Buste d' Auguste (rechts) kijken vanaf de druppel toe. Vacheron Constantin Om de prachtige micromozaïeken op elk stuk te creëren, verzamelden en lijmden de ambachtslieden van Vacheron Constantin zorgvuldig kleine harde stenen (elk 0,55 millimeter) in formaties die waren geïnspireerd op elke oude beschaving waarnaar wordt verwezen. De horlogeontwerpen werden vervolgens aangevuld met handgravuren.

Prijzen voor de Métiers d'Art tribute horloges zijn op aanvraag beschikbaar. Met slechts vijf voorbeelden van elk verwachten we dat verzamelaars ze snel oppakken. Op de website zelf lezen we het volgende over deze prachtige uurwerken:

GRAND SPHINX DE TANIS

Een van de grootste sfinxen die buiten Egypte bewaard zijn gebleven, arriveerde in 1826 in het Louvre als onderdeel van de collectie van de Britse consul Henry Salt. De sfinx, een koninklijk symbool, is een hybride bestaande uit het lichaam van een liggende leeuw en een menselijk hoofd dat de Nemes draagt - de koninklijke hoofdtooi bij uitstek - evenals de baard die alleen door vorsten wordt gedragen. Alle kracht van de farao wordt uitgedrukt door dit fantastische dier.

Op dit monumentale Grand sphinx de Tanis-model is het werk van het snijden van de steen met gepolijste oppervlakken bewonderenswaardig in zijn precisie. De hoofdwijzerplaat is gemaakt van email waarvan de diepe kleur wordt verkregen na zes keer bakken in de oven. De ketting is afgezet met bloemblaadjes die zijn gereproduceerd in champlevé-email, bestrooid met insluitsels om de buitenste fries een verouderd uiterlijk te geven. Onder dit collier verschijnt een gevleugelde havik met een ramskop en het verenkleed van zijn vleugels is terug te vinden op de wijzerplaat - opnieuw in champlevé-glazuur. De laatste culturele component is het saffierkristal met de gouden appliqué en gegraveerd door metallisatie met hiërogliefen inscripties uit een cartouche van de sphynx van Tanis.

LEEUW VAN DARIUS

De Achaemeniden vormden een van de grootste rijken die ooit in de oudheid hebben bestaan. Met een gebied dat zich uitstrekte van het huidige Pakistan tot de kusten van de Zwarte Zee, en van de steppen van Centraal-Azië tot Egypte en Libië, verenigde het de oudste beschavingen in het Midden-Oosten. Darius de Grote wordt herinnerd voor zijn confrontatie met de Griekse steden die erin slaagden zijn legers op de Vlakte van Marathon te stoppen. De leeuwenfries, een decoratie van geglazuurde baksteen, bevond zich op de eerste binnenplaats van het paleis van Darius de Grote in Susa.

De prominente leeuwenfries was dus een verklaring van koninklijke macht, belichaamd door de koning der dieren. Gemaakt van kiezelhoudende geglazuurde bakstenen die zijn gebonden met kalkmortel, deze decoratie die realisme en krachtige stilering vermengt, is exemplarisch voor meesterwerken van de Achaemenidische Perzische kunst.
De fries rond de wijzerplaat is geïnspireerd op de decoratie van een ander bekend werk uit het paleis van Darius: de fries van boogschutters. Deze versiering, bestaande uit een juxtapositie van driehoeken, is gemaakt van gegraveerd metaal en champlevé email met 'verouderende' insluitsels. De schrijfelementen die door metallisatie op het saffierkristal zijn gegraveerd, zijn een van de eerste geschreven teksten van Darius bij zijn komst aan de macht.

VICTOIRE DE SAMOTHRACE

Dit standbeeld van Victory, een gevleugelde godin die op de boeg van een oorlogsschip rust, werd in 1863 ontdekt op het eiland Samothrace in de noordelijke Egeïsche Zee. Opgegraven uit een heiligdom gewijd aan de Grote Goden, toont het een offer dat verband houdt met een zeeoverwinning.

De draperie van het beeld, gegolfd door de wind met een grote stroom stof die in diepe plooien tussen de benen viel, vormde een grote moeilijkheid voor de graveur die verantwoordelijk was voor het reproduceren van al zijn subtiliteiten.

Het midden van de hoofdwijzerplaat is geëmailleerd in bruin, een kleur die zeer moeilijk te bereiken is en waarvoor een mengsel van zeldzaam email nodig was, evenals zes keer bakken in de oven. De omtrek is voorzien van grisaille-emaille met de decoratieve friezen uit twee Griekse vazen. Het oud-Griekse schrift dat door metallisatie is gegraveerd op het saffierkristal dat de toegepaste Overwinning draagt, is ontleend aan een tweede votiefstèle na Christus die in Samothrace is ontdekt.

Deze buste van Octavianus Augustus, de geadopteerde zoon van Caesar, vertegenwoordigt hem gekroond met een eikenkrans, een onderscheiding die hem werd toegekend door een senaatsbesluit in 27 voor Christus, toen hij het vorstendom van Rome werd. Na zijn verovering van Egypte maakte hij een einde aan een lange periode van burgeroorlogen die het einde van de Republiek markeerden en werd hij meester van Rome. Hij wordt nu beschouwd als de eerste Romeinse keizer en legt de basis voor een politieke organisatie die nog vier eeuwen zou standhouden.
De gebeeldhouwde gouden appliqué die deze Buste d'Auguste reproduceert, biedt een opvallende aanblik waarin het draperen van de cape die de borstplaat vergezelt, bevestigd door een fibula, de krullende lokken weerspiegelt die door de eikenkroon worden vastgehouden. Het midden van de wijzerplaat is blauwgroen geëmailleerd, terwijl de omtrek is versierd met steen micromozaïek. Dit is het beroemde vierde-eeuwse mozaïek dat werd ontdekt in Lod, Israël, en dat diende als inspiratie voor de versieringsmotieven op de omtrek van de wijzerplaat. Maar liefst zeven verschillende steensoorten – 660 in totaal – werden gebruikt om dit micromozaïek samen te stellen.

Om deze Métiers d'Art Tribute to grote beschavingshorloges van stroom te voorzien, heeft Vacheron Constantin gekozen voor zijn zelfopwindende Manufacture Calibre 2460 G4/2, met vier schijven die de uren, minuten, dagen en datums aangeven. De openingen voor het aflezen van de tijd- en kalenderaanduidingen, symmetrisch gepositioneerd rond de omtrek van de wijzerplaat, laten zo een enorm expressieveld voor de ambachtslieden. Geen enkele hand verstoort het zicht op deze miniatuurmeesterwerken.

Op de achterkant van het uurwerk, dat met een snelheid van 4 Hz (28.800 trillingen per uur) klopt en 237 componenten omvat, heeft het oscillerende gewicht ook speciale aandacht gekregen. Het bevat een afbeelding - gebaseerd op een 18e-eeuwse lithografie - van de oostgevel van het Louvre en de prachtige zuilengalerij geïnspireerd op het werk van Louis Le Vau en Claude Perrault, gebaseerd op een 18e-eeuwse ets.

Omdat de artistieke compositie van deze horloges de representatie van symbolische werken in de vorm van gebeeldhouwde appliqués, evenals verschillende geschreven en decoratieve elementen omvat, heeft Vacheron Constantin een systeem bedacht om verschillende samenstellende delen te nesten. Het uurwerk wordt bekroond door de wijzerplaat omgeven door een fries. Deze twee verschillende en concentrische componenten bieden ruimte om de talenten van de meester-ambachtslieden tot uitdrukking te brengen. De versieringen van de wijzerplaat zijn geïnspireerd op werken uit de collecties van het Louvre die decoratieve kunst uit verschillende periodes vertegenwoordigen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...