Teodora is de grootste smaragd ter wereld

Teodora (staat voor Gods geschenk),'s werelds grootste smaragd ooit met facetten en de 5e grootste smaragd ooit gevonden, werd ontdekt in Brazilië en gesneden in India. Hij weegt maar liefst 57.500 karaat - 11,5 kg en meet 12 inch lang, waarbij zijn waarde ergens wordt geschat op €1.15 miljoen. Western Star Auctions zal het verkopen, in British Columbia, gepland op 28 januari, terwijl de prachtige steen onder streng toezicht naar Kelowna werd gebracht.

De eigenaar van Western Star Auctions, Mike Odenbach, gelooft dat de steen veel meer zal opleveren dan de geschatte waarde, hoewel het niet vaak gebeurt om voor een steen meer te betalen dan de werkelijke waarde. Het meest merkwaardige aan het stuk is dat het via e-mail is gekocht door Regan Reaney, een handelaar in zeldzame edelstenen uit Canada en de huidige eigenaar van de steen. Bovendien was Reaney door drie edelsteenkundigen bevestigd dat het een echte, behandelde smaragd is. De eigenaar van Premier Gems, Jeff Nechka, verklaarde aanvankelijk sceptisch te zijn, alleen omdat het zo zeldzaam is dat een edelsteen zo groot als deze wordt gevonden.

Hoewel, zei hij, het proces om het te valideren behoorlijk moeilijk was en veel aandacht en fijn manoeuvreren vereiste, kreeg het eindelijk groen licht. Er is momenteel geen certificering van GIA (Gemological Institute of America) om de steen als echt te certificeren en niet was gestorven of kunstmatige veranderingen ondergaan behalve snijden, maar Shane McClure, directeur van West Coast Identification Services voor het laboratorium van GIA verklaarde dat hoewel hij de smaragd toch, de toekomstige koper heeft zijn eigen onafhankelijke beoordeling.

Aan de andere kant is The Calgary Herald verteld dat Chris Dirken, ook edelsteenkundige, een smaragd van 23.000 karaat had gekocht van dezelfde dealer als de 57.500 karaat smaragd, maar het bleek een geverfde witte beryl te zijn. Hij verklaarde ook dat Dirken vlak voordat Reaney de smaragd kocht, het stuk op eBay zag. Dat is verdacht, maar Reaney verwerpt alle schadelijke opmerkingen over de steen en brengt de 100% echtheid van de smaragd naar voren, beschuldigt de andere edelsteenkundigen ervan „jaloers” te zijn en nodigt hen ook uit op de veiling om hun eigen specifieke onderzoeken te doen.

Sago Swimwear Saint-Tropez: luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...