Graff Lesedi La Rona is officieel grootste vierkant geslepen diamant ter wereld

Het is zeldzaam om tegenwoordig een diamant wereldwijde krantenkoppen te zien halen, maar de ongelooflijke Graff Lesedi La Rona is alle lof waard. Met meer dan 300 karaat is dit prachtige juweel officieel de grootste vierkant geslepen diamant ter wereld, na een intens slijp- en raffinageproces van 18 maanden waarbij nieuwe technologie en een behoorlijk groot team van juwelenexperts aan elk detail van deze edelsteen werkten. Graff staat bekend om het vinden en produceren van enkele van's werelds meest bijzondere diamanten en met „Lesedi La Rona” schrijven ze opnieuw diamantgeschiedenis.

De steen, die precies 302,37 karaat weegt, werd gevonden in de Lucara Karowe-mijn in Botswana en ontleent zijn naam eigenlijk aan de Tswana-taal van het land. In het Engels kan Lesedi La Rona vertaald worden naar „Our Light”, een passende naam voor's werelds grootste vierkante smaragd geslepen diamant. De enorme omvang van deze steen maakt misschien indruk op iedereen, maar wat we nog fascinerender vinden, is de uitzonderlijke kwaliteit. Behalve dat het de grootste smaragd geslepen diamant is, heeft het ook de hoogste helderheid en kleurkwaliteiten van het Gemological Institute of America, of GIA.

De afgewerkte smaragd geslepen diamant werd gesneden uit een enorme ruwe diamant van 1.109 karaat (hieronder afgebeeld), die een paar jaar geleden door Graff werd overgenomen voor maar liefst €53 miljoen. Stel je de waarde van het afgewerkte juweeltje eens voor! De originele diamant was eigenlijk zo groot dat hij niet kon worden geanalyseerd of gesneden met de bestaande apparatuur en technologie. Daarom moest Graff een aangepaste scanner bouwen en nieuwe beeldvormingssoftware ontwikkelen die het echte potentieel van deze steen zou ontdekken. Niemand dacht dat ze een diamant konden krijgen die meer dan 300 karaat weegt uit de ruwe diamant. Maar in de loop van 18 maanden en dankzij de hulp van enkele van's werelds meest getalenteerde diamantslijpers, werd de ruwe steen in dit buitengewone juweeltje gesneden en 66 kleinere satellietdiamanten die variëren tussen één karaat en 26 karaat in gewicht. Het was een enorme prestatie die Graff opnieuw in de geschiedenisboeken plaatst.

Stel je eens voor hoe het zou zijn om een ring te hebben die wordt gesierd door een van die kleinere satellietdiamanten die uit deze ruwe steen zijn gesneden. Dat is alsof je een stukje diamantgeschiedenis bezit. In de tussentijd zal ik genoegen moeten nemen met mijn angdring die me in ieder geval helpt te vergeten dat ik me een van die kleinere stukjes geschiedenis niet kan veroorloven.

Christiaan Van Bignoot, juwelenservice op maat aan huis In de kijker

Christiaan Van Bignoot, juwelenservice op maat aan huis Christiaan Van Bignoot, een gepassioneerde en ervaren juwelier u...