Louis Vuitton toont de laatste collectie van Virgil Abloh

De herfst/winter herenkledingcollecties van grote merken en ontwerpers zoals Louis Vuitton, Issey Miyake en Uniforme werden tentoongesteld tijdens de Paris Fashion Week. Louis Vuitton wijdde zijn betraande catwalkshow op donderdag aan de laatste collectie van de overleden artistiek directeur Virgil Abloh. Abloh was de oprichter van modelabel Off-White en stierf op 41-jarige leeftijd in november 2021 aan kanker. Zijn postume show was gebaseerd op een uitgebreid 'Dreamhouse'-concept met engelen, breakdance-modellen en ontwerpen die genderneutraal waren. Voorafgaand aan de show bracht Dior-ontwerper Kim Jones, die Abloh in 2018 verving als de leider van Louis Vuitton, hulde aan Abloh. Jones beschreef Abloh als moedig en gepland tot de laatste minuut. Het team van Abloh ontving na afloop van de show een staande ovatie en applaus.

Virgil Abloh stond bekend als de creatief directeur van Kanye West en was de eerste Afro-Amerikaan die Louis Vuitton leidde. Na zijn dood beschreef LVMH, het moederbedrijf van Louis Vuitton, hem als een genie en visionair. Sotheby'szal volgende week 200 paar speciale sneakers, gemaakt door Abloh in samenwerking met Nike, veilen. De opbrengst van de veiling zal gaan naar zijn studiebeursfonds, dat studenten van zwarte, Afro-Amerikaanse en Afrikaanse afkomst helpt.

Ook Issey Miyake toonde zijn herfst/winter herencollectie tijdens Paris Fashion Week. De collectie is geïnspireerd op de kleuren van de lucht en de reflecties van water, en bevat stukken met geometrische vormen en asymmetrische details. De show vond plaats in een donkere ruimte, waar de modellen werden verlicht door heldere lichten om de effecten van reflecties en schaduwen te benadrukken.

Het in Parijs gevestigde merk Uniforme presenteerde ook hun herencollectie, met als thema 'uniformiteit' en de esthetiek van militaire uniformen en werkkleding. De collectie bevatte oversized jassen, ruimvallende broeken en stoffen met militaire patronen.

Naast de traditionele catwalkshows werden er ook virtuele shows gehouden vanwege de aanhoudende pandemie. Het Japanse merk Comme des Garçons organiseerde bijvoorbeeld een virtuele show waarin de modellen werden geprojecteerd op lege straten van Tokyo.

Paris Fashion Week, een van de belangrijkste evenementen in de modewereld, duurt nog tot 9 maart.

Andere hoogtepunten van Paris Fashion Week waren onder meer de futuristische herenmodecollectie van Issey Miyake, die de relatie tussen kleding en lichaam verkende, en de debuutshow van het nieuwe merk Uniforme, opgericht door ontwerpers Hugues Fauchard en Rémi Bats. Het merk presenteerde een collectie die zich richt op uniformiteit en diversiteit, met een reeks militaire en arbeidskleding geïnspireerde stukken in een breed scala aan kleuren en stoffen.

Ondanks de nog steeds voortdurende pandemie, was Paris Fashion Week een welkome terugkeer naar de live modeshows na een jaar van virtuele evenementen en hybride presentaties. Hoewel er nog steeds beperkingen zijn, zoals verplichte maskers en beperkt publiek, toont de heropleving van de modewereld aan dat creativiteit en mode niet stil kunnen worden gehouden.

De fashion week van Parijs is ook een platform voor opkomende ontwerpers. Zoals elk jaar zijn er verschillende shows gewijd aan nieuwe talenten. Dit jaar waren er onder andere shows van Paco Rabanne, Marine Serre, Rick Owens en Balmain. Ontwerpers lieten een mix zien van nieuwe en vintage stijlen, met nadruk op kleur, textuur en innovatieve stoffen. De focus lag op comfortabele en draagbare kleding, geschikt voor het nieuwe normaal van thuiswerken en sociale afstand. Sommige ontwerpers combineerden high-end mode met sportieve elementen, zoals Balenciaga'sinterpretatie van de skikleding, terwijl anderen zich concentreerden op duurzaamheid en milieuvriendelijke mode, zoals Stella McCartney. Al met al was het een inspirerende week vol mode en creativiteit, met een mix van klassieke en vernieuwende ontwerpen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...