King Charles heeft één van de meest unieke horlogecollecties

Koning Charles III is altijd een ietwat onconventionele koninklijke geweest geobsedeerd door klimaatverandering en een fan van alternatieve geneeskunde maar iets waar hij conventioneel koninklijk over is, is zijn smaak in horloges.

Emmanuel Macron heeft bijvoorbeeld horloges gedragen van enkele Franse micromerken. Narendra Modi draagt ​​een oude Longines of een Apple Watch. King Charles heeft dergelijke problemen niet de voordelen van een erfelijke monarch, veronderstellen we. Charles heeft inderdaad een van, zo niet de, meest diverse en flamboyante horlogecollecties in de Britse koninklijke geschiedenis.
We hebben de koninklijke archieven doorzocht om enkele van de meest indrukwekkende stukken in de collectie van de nieuwe koning te vinden.

Parmigiani Fleurier is een echte horlogemaker van liefhebbers: PF, gelanceerd in 1996 en met een uitgesproken, neoklassieke esthetiek, is een favoriet merk van de welgestelden. Charles draagt ​​zijn 18kt geelgouden PF meer dan enig ander horloge inderdaad, het is het horloge dat hij tijdens de hele rouwperiode van koningin Elizabeth II droeg.

Volgens het merk kocht hij het horloge begin jaren 2000 in Zwitserland waarschijnlijk in Klosters, een skioord waar hij vaak verblijft. Tegenwoordig staat PF bekend om zijn indrukwekkende en unieke interne uurwerken, maar deze Toric heeft een Zenith El Primero-uurwerk onder de motorkap wat zeker geen slechte zaak is, want dat uurwerk is legendarisch.

De Britse koninklijke familie is al lang toegewijde Cartier-klanten, zowel voor juwelen als voor horloges. Prinses Diana, Prinses Kate en Meghan Markle dragen bijvoorbeeld allemaal Cartier-horloges. Ook Charles staat erom bekend een Cartier horloge in zijn collectie te hebben.

Met The Santos de Cartier – & It’s Still The Best is Charles’ Santos piek jaren 80: two-tone staal en geel goud, en gemonteerd op een gele band. In tegenstelling tot veel Santos-modellen die sinds de jaren 80 zijn verkocht, wordt Cartier van Charles beschouwd als een automatisch model. Charles bezit ook een geelgouden Jaeger LeCoultre Reverso, op dezelfde manier gemonteerd op een leren band. Het is een geschikt horloge voor een man die geobsedeerd was door het spelen van polo, aangezien de Reverso eigenlijk was ontworpen als een horloge voor een polospeler: de draaiende kast was bedoeld om het glas en de wijzerplaat van het horloge te beschermen tegen de stoten en krassen van een felle polowedstrijd, en dan omdraaien terug rond wanneer men de tijd nodig had.

Net als Cartier is de Britse koninklijke familie al lang dol op JLC's. Met name koningin Elizabeth II droeg een Jaeger-LeCoultre Calibre 101 voor haar kroning - naar verluidt haar favoriete horloge ooit. Nu voor het meest unieke horloge van King Charles: zijn eenmalige Breguet. Een geschenk aan de koninklijke familie ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag in 2008, het is gegraveerd met de veren van de Prins van Wales, zijn toenmalige zegel. Het horloge zelf is klassiek Breguet, met een asymmetrische lay-out, gangreserveweergave, kalenderwijzer en drie verschillende soorten guilloche die de wijzerplaat verfraaien.

Zoals de meeste horloges van Charles, is het gemaakt van 18kt geel goud. Breguet is een merk dat gewoon oud geld uitstraalt, dus we kunnen geen beter horloge bedenken voor een Engelse koning. Andere koninklijke voormalige eigenaren van Breguet-horloges zijn onder meer koning George IV en koningin Victoria. Tegenwoordig zie je Charles zelden zonder zijn Parmigiani Fleurier, maar zijn favoriete horloge in de jaren 70 tot 90 was gemakkelijk zijn Patek Philippe Calatrava Date. Er wordt vaak gezegd dat het een referentie 2551 is, ook wel bekend als een 'Disco Volante' - maar dat is een verkeerde benaming omdat het horloge van Charles een datumvenster heeft. Het is vrijwel zeker een referentie 3445.

Prinses Diana droeg de beroemde Patek van Charles (d.w.z. dit horloge) om haar pols naast haar Patek toen hij polospellen speelde als een manier om hem geluk te wensen.

Eindelijk hebben we Charles' meest bescheiden horloge, een Hamilton 'Fab Four' chronograaf die hij zou hebben gekregen tijdens zijn korte periode van dienst bij de Royal Air Force in de jaren '70. De zogenaamde 'Fab Four' waren gestandaardiseerde militaire chronografen die werden uitgegeven aan de Britse RAF en gemaakt door vier verschillende horlogemakers: CWC, Newmark, Precista en Hamilton. Hamiltons waren de meest uitgegeven variant en het is een Hamilton 'Fab Four' die Charles in zijn collectie heeft.

Een praktisch horloge gemaakt van roestvrij staall en gemonteerd op een NATO-riem, het is een verre schreeuw van de meer verfijnde stukken waar hij normaal de voorkeur aan geeft... Maar Charles draagt zijn Hamilton nog steeds regelmatig, vooral voor militaire gelegenheden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez: luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...