Vrijdag - 27 Jan 2023

Aanmelden

Hajime Asaoka staat op het punt een limited edition Urushi lakhorloge te introduceren

Hajime Asaoka staat op het punt een limited edition Urushi lakhorloge te introduceren
Hajime Asaoka werd geboren in 1965 in de prefectuur Kanagawa, Japan. Hij studeerde af met een graduaat in design aan de Tokyo University of the Arts in 1990 op 25-jarige leeftijd. Als een getrainde productontwerper is Asaoka altijd onvermurwbaar geweest om zich te verzetten tegen het zich conformeren aan de bedrijfsmachine lezen we op de website van het Japanse merk. Met andere woorden de dagelijkse sleur van het naar je werk vertrekken in het verkeer alle dagen vast te zitten zoals naar Brussel :)

Daarom richtte hij in 1992 het Hajime Asaoka Design Office op. Hij begon met het ontwerpen van meubels en elektronische apparaten. Een deel van zijn werk omvatte ook het opmaken van luxe modebladen, iets wat hem automatisch bracht bij horloges en alles daar rond. Tegen 1997 was er een ware waardering voor de schoonheid van horloges ontstaan en begon hij zijn vrije tijd te besteden aan het leren bouwen van deze delicate mini machines. Hij financierde deze nieuwe hobby door zijn dagelijkse baan als productontwerper voort te zetten. Het bedrijf is ondertussen een gevestigde waarde en pakt regelmatig uit met heel bijzondere stukken.

Zo staan ze nu op het punt een Limited Eedition Urushi lakhorloge te introduceren, dat een gedurfd standpunt inneemt door de naam van de eigenaar op de buitenkant van de presentatiedoos te drukken.

Zo heeft Hagane een donkere amberkleurige Urushi-lak "Tamahagane" stalen wijzerplaat met een patroon geïnspireerd op "de zeldzame en kenmerkende tobiyaki-vlekken" gezien in de hitatsura-stijl van Japanse zwaardsmeden ge-introduceert op het uurwerk.

De wijzerplaten zijn "stuk voor stuk handgemaakt door vrouwelijke ambachtslieden in Kyoto", een stad met meer dan 1.000 jaar ervaring in lakwerk, terwijl een traditioneel "Koji" -lettertype is gebruikt voor de nummering.

Het is vrijwel zeker geen toeval dat Tamahagane-staal wordt geassocieerd met het brengen van geluk en dat het bekend staat om "negatieve omgevingen en emoties om te zetten in positieve uitkomsten". Dat kunnen we meer gebruiken zo een staal hier in Belgie :)

Kurono werd door Hajime Asaoka opgevat als een manier om een toegankelijker toegangspunt te bieden voor zijn horlogemaker, maar zoals bij alle onafhankelijke horlogemakers die in beperkte aantallen produceren, is zijn werk verstrikt geraakt in de weder-verkoopmarkt.

Kurono bedrukt de buitenkant van de verpakking van de Grand:Hagane met een serienummer en de naam van de koper. Het merk zal ook niet het exacte aantal geproduceerde horloges vrijgeven en zal de garantie niet nakomen als het horloge "binnen de eerste zes maanden op de weder-verkoopmarkt wordt ontdekt". Het zijn namelijk heel beheerde stukken die soms terug op de markt terecht komen aan het meervoud van de originele prijs.
Hajime Asaoka staat op het punt een limited edition Urushi lakhorloge te introduceren
Hajime Asaoka staat op het punt een limited edition Urushi lakhorloge te introduceren