Havana bezoeken - van rijke geschiedenis tot bloeiende toekomst

Havana'sgroei en rijkdom zijn te danken aan de kracht en ligging van haar haven, de grootste natuurlijke haven in het Caribisch gebied. De oorspronkelijke nederzetting, San Cristóbal de la Habana, werd echter gesticht op 25 juli 1515 in het huidige Batabanó, aan de zuidkust van wat nu de provincie Mayabeque is. Pas op 25 november 1519 werd de stad verplaatst naar de oevers van de grote baai, de Bahía de la Habana.

Haven, brug en toegangspoort De vroege nederzetting breidde uit tot het huidige Habana Vieja, met de eerste straten aan de waterkant tussen het huidige Plaza de Armas en Plaza de San Francisco. Havana groeide uit tot een grote stad toen een diep, bevaarbaar kanaal door de ondiepe wateren tussen Cuba en de Bahama'swerd ontdekt, waardoor de stad een brug vormde tussen Spanje en de Nieuwe Wereld dankzij haar strategische ligging aan de nieuw gevestigde handelsroutes.

Terwijl de Spaanse conquistadores de schatten van Amerika plunderden, werd Havana het verzamelpunt voor de Spaanse vloot op weg terug over de Atlantische Oceaan. Gedurende enkele maanden per jaar verzamelden schepen, beladen met kostbare ladingen uit heel Amerika, zich in de haven totdat er een sterke macht was samengesteld om mogelijke piratenaanvallen in het Caribisch gebied af te weren. Er ontstond een infrastructuur van bordelen, herbergen en gokhuizen om de zeelieden te bedienen, en de haven zelf werd regelmatig aangevallen door boekaniers.

Versterking en vrije handel In 1558 begon Spanje een lange periode van versterking nadat Havana de enige Cubaanse haven was geworden die gemachtigd was om handel te drijven. De bouw van het indrukwekkende Castillo de la Real Fuerza, het eerste stenen fort in Amerika, begon. De bouw van het Castillo de San Salvador de la Punta en het formidabele Castillo de Los Tres Reyes del Morro begon in 1589 en werd voltooid in 1630. Drie jaar later begon men met de bouw van een beschermende muur rond de stad, die in 1740 werd voltooid.

Ondanks deze verdedigingswerken bleef de stad doelwit van aanvallen en in 1762 viel Havana in handen van de Britten. Tijdens de korte Britse bezetting, die slechts elf maanden duurde, groeide de suikerhandel aanzienlijk doordat de handel met de rest van de wereld werd opengesteld. Spanje behield de Britse handelspolitiek en de instroom van rijke Spaanse suikerfamilies leidde Havana naar een nieuw tijdperk van welvaart.

Bouwbooms. In de negentiende eeuw kende Havana een periode van groei en bloei, waarin enkele van de mooiste gebouwen in Habana Vieja werden opgetrokken. De stad genoot een nieuwgevonden elegantie. Tegelijkertijd namen misdaad en politieke corruptie toe, waardoor veel van de nieuwe bourgeoisie het oude stadscentrum verlieten en zich vestigden in wat nu Vedado is. Tegen de jaren 1860 ontstonden er nieuwe buitenwijken die zich naar het westen en zuiden uitstrekten.

Noord-Amerikaanse invloed en groei in de 20e eeuw. Na de Onafhankelijkheidsoorlogen stroomde Noord-Amerikaanse invloed en geld de stad binnen. De eerste helft van de twintigste eeuw werd gekenmerkt door de bouw van wolkenkrabbers, hotels en prachtige Art Deco-paleizen zoals het Edificio Bacardí. Gokken bloeide op onder leiding van Amerikaanse gangsters zoals Meyer Lansky, die van Havana een Caribisch Las Vegas wilden maken.

Revolutie: gelijkheid, verval en wederopstanding. De Revolutie maakte een abrupt einde aan al deze decadentie. In de jaren 1960 ruimde het nieuwe regime de straten op van misdaad en prostitutie en legde de basis voor een socialistische hoofdstad. Prachtige huizen, achtergelaten door eigenaren die naar de VS vluchtten, kwamen in handen van bedienden en voorheen exclusieve buurten veranderden van gezicht. Hoewel de nadruk lag op het verbeteren van de situatie op het platteland, verliep de stadsontwikkeling rommelig. Veel mooie gebouwen vervielen en de woonoverbevolking nam toe. Gelukkig zijn er sinds de jaren 1990 gestage verbeteringen te zien, met herontwikkelingswerk dat de oude glorie van Habana Vieja enigszins herstelt.

Groeiende welvaart in het hedendaagse Havana

Havana kent tegenwoordig een groeiende welvaart, zichtbaar aan de chique restaurants vol met lokale bevolking, steeds beter ingerichte huizen en nieuwe auto's op de wegen. Hoewel veel inwoners nog steeds in armoede leven, wijzen nieuwe woningbouwprojecten aan de rand van de stad en verbeteringen in de reisinfrastructuur op belangrijke sociale investeringen en inspanningen om de toenemende ongelijkheid in de stad aan te pakken.

Bezienswaardigheden in Havana: 

Geen reis naar Cuba is compleet zonder een bezoek aan de bruisende hoofdstad, Havana. Deze unieke en persoonlijke metropool wordt gekenmerkt door een kleinstedelijke sfeer. Het historische centrum, Habana Vieja, zit vol met architectonische wonderen, sommige met Moorse invloeden en daterend uit de zestiende eeuw. Daarnaast zijn er in de stad prachtige straten die vrij zijn van opdringerige multinationale ketens en gevuld met lokale winkeltjes, galerieën en markten. Enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden en attracties in Havana zijn:

  • El Capitolio: Dit indrukwekkende gebouw, geïnspireerd op het Capitool in Washington D.C., was ooit de zetel van de Cubaanse regering. Tegenwoordig herbergt het de Cubaanse Academie van Wetenschappen.

  • Plaza de la Catedral: Dit prachtige plein in Habana Vieja wordt gedomineerd door de Catedral de San Cristóbal, een meesterwerk van barokke architectuur en een belangrijk religieus centrum in Havana.

  • Plaza Vieja: Een charmant plein omringd door prachtig gerestaureerde koloniale gebouwen, waaronder het Camara Oscura, een uitkijkplatform dat een panoramisch uitzicht biedt over de stad.

  • Museo de la Revolución: Dit museum, gehuisvest in het voormalige presidentiële paleis, vertelt het verhaal van de Cubaanse revolutie door middel van interessante tentoonstellingen en memorabilia.

  • Malecón: Deze iconische zeepromenade strekt zich uit over bijna 8 kilometer langs de kust van Havana en is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel lokale bewoners als toeristen.

  • El Morro: Een indrukwekkend fort dat de haven van Havana bewaakt. Het biedt een prachtig uitzicht op de stad en de zee en is vooral de moeite waard om tijdens zonsondergang te bezoeken.

  • Fábrica de Arte Cubano: Een voormalige fabriek die is omgebouwd tot een levendig cultureel centrum, waar je kunt genieten van kunst, muziek, dans en film in een unieke, industriële omgeving.

  • Parque Central: Een levendig stadspark omringd door enkele van Havana'smeest iconische gebouwen, waaronder het Gran Teatro de La Habana en het Capitolio.

  • El Vedado: Een moderne wijk met brede boulevards, groene parken en prachtige herenhuizen uit het begin van de 20e eeuw. Hier vind je ook de beroemde Hotel Nacional en de Universiteit van Havana.

  • Calle Obispo: Een levendige en historische straat in Habana Vieja, met kleurrijke koloniale gebouwen, gezellige cafés en boetiekwinkels.

Winkelen in Havana Havana is, verfrissend voor sommigen, een van de weinige hoofdsteden in het Westen waarvan het centrum niet wordt gedomineerd door een winkelgebied - Obispo, in Habana Vieja, komt het dichtst in de buurt. Elders, hoewel er gestaag nieuwe winkelcentra en boetieks in de stad verschijnen, is de algemene kwaliteit van de koopwaar vrij laag, met uitzondering van rum, sigaren, koffie en ambachten. Voor al het andere hebben de grote hotels en de staatsketens Artex en Caracol enkele van de beste kwaliteitsproducten. De standaard openingstijden zijn van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur; slechts een kleine minderheid van de winkels blijft open na 19.00 uur. Sommige winkels zijn de hele zondag geopend, maar de meeste zijn gesloten of sluiten tijdens de lunchpauze. Havana heeft nog steeds een aanzienlijk aantal nationale-peso winkels, vooral in Centro Habana, meestal halfleeg en met gebruikte, oude of slechte goederen - de vervagende borden en nauwelijks gevulde winkels langs Avenida de Italia getuigen van een vervlogen tijdperk.

Sport en buitenactiviteiten in Havana Je hoeft maar een paar uur door de straten van elk deel van de hoofdstad te dwalen om de prominente rol van sport in het leven van de Habaneros te waarderen. Felle discussies vinden elke avond plaats op basketbalvelden in de hele stad, en je zult zelden een open ruimte zien die op elk moment van de dag geen honkbal- of voetbalwedstrijd host. Op professioneel niveau is Havana de beste plek voor live sport in Cuba, met teams in alle nationale competities en een aantal grote stadions. Toegang tot de meeste sportarena'skost slechts $1-2 CUP en reserveren vooraf is niet nodig en zelden mogelijk.

Parque Morro-Cabaña Hoewel veel bezoekers het Parque Morro-Cabaña, aan de overkant van de baai van Habana Vieja, niet bereiken, worden degenen die dat wel doen beloond met de rustige bezienswaardigheden van een indrukwekkend, uitgestrekt complex van versterkingen dat, samen met de twee forten in Habana Vieja, deel uitmaakte van het koloniale verdedigingssysteem van de stad. Als een standvastig onderdeel van zowel de skyline als de tijdlijn van Havana, domineren de twee forten hier het uitzicht over het kanaal naar de haven en markeren ze belangrijke gebeurtenissen en periodes in de geschiedenis van de stad. Voorbij de forten, verder in de baai, staat een gigantisch standbeeld van Christus, El Cristo de La Habana, een van de laatste openbare werken die werd voltooid voordat Cuba werd overgenomen door Fidel Castro en zijn revolutionaire - en vervolgens atheïstische - regering.

El Cristo de La Habana Op de heuvel boven het pittoreske dorpje Casablanca, 1 km ten zuidoosten van de ingang van Fortaleza San Carlos de la Cabaña, staat El Cristo de La Habana, een 17 meter hoog Christusbeeld dat in opdracht van Marta Batista, de vrouw van de dictator, is gemaakt en in 1958 uit Italiaans marmer (gezegend door paus Pius XII voordat het naar Cuba werd verscheept) werd gebeeldhouwd door Jilma Madera. Hoewel het van dichtbij indrukwekkend is, waar je de enorme schaal van de geschoeide voeten en de perfect gebeeldhouwde handen kunt overdenken, die naar verluidt elk een ton wegen, is er weinig te doen op de heuvel behalve genieten van het uitzicht over Havana. Het beste perspectief op het standbeeld zelf is vanuit Habana Vieja, vooral 'savonds, wanneer je over de baai kunt kijken en genieten van de verlichte grootsheid.

Het beeld vormt een warm welkom, omdat het bij de ingang van de oude haven van Carenas staat en het eerste is wat zeelieden zien bij het betreden van de stad. Het figuur kijkt uit over Havana en lijkt de stad te zegenen, maar de lokale bevolking maakt vaak grapjes dat het Christusbeeld van El Cristo de La Habana zo geposeerd is dat het een sigaar in de ene hand en een mojito in de andere lijkt te hebben, ter ere van de populaire Cubaanse cultuur.

De bouw van El Cristo de La Habana De bouw van El Cristo de La Habana duurde enkele jaren en werd uiteindelijk op 24 december 1958 voltooid. Slechts 15 dagen na de inwijding betrad de beroemde Fidel Castro Havana tijdens de Cubaanse Revolutie en nam de stad over. Madera had tijdens het beeldhouwen geen specifiek figuur in gedachten, maar liet zich inspireren door haar eigen idee van mannelijke schoonheid. Let op de scheve ogen en volumineuze lippen, kenmerken die sterk geassocieerd worden met de rassenvermenging van het eiland.

Twee jaar na de voltooiing werd het hoofd van het standbeeld door een bliksemschicht getroffen, wat aanzienlijke schade veroorzaakte. De Cubaanse beeldhouwster Jilma Madera werd opnieuw opgeroepen om het Christusbeeld in zijn oude glorie te herstellen.

In de loop der jaren had het standbeeld te lijden onder algemene achteruitgang door blootstelling aan de elementen, voordat een restauratieprogramma van 10 maanden, afgerond in januari 2013, het nieuw leven inblies.

Om El Cristo de La Habana te bereiken El Cristo de La Habana kan worden bereikt via de weg, met een open klassieke cabriolet in typische Havanna-stijl of met een gewone auto, taxi of bus. Er is ook de mogelijkheid om een aangename korte veerboottocht te maken, waarbij je kunt genieten van het schitterende water. Eenmaal op de locatie is er een heuvelachtige wandeling van 10 minuten nodig om bij het standbeeld en het prachtige uitzicht bovenaan te komen. Vanaf het uitkijkpunt kun je de koepel van het Nationaal Capitoolgebouw en de barokke architectuur van de kathedraal van Havana zien.

Het standbeeld zelf is fascinerend, evenals het uitzicht over Havana, op elk moment van de dag. Het is aantrekkelijk om 'snachts te bezoeken, om het Christusfiguur verlicht te zien door witte lichten en er nogal verheven uit te zien, en om het uitzicht op Havana te zien als een toevluchtsoord van glinsterende lichten die tegen het water schitteren. Om het standbeeld van een afstand te bekijken en het groot en trots te zien staan, is het beste uitzicht vanuit de oude stad.

De Hershey-trein van Havana Naast het standbeeld van Cristo de La Habana is de enige andere attractie in Casablanca het eindpunt van de Hershey-trein, een van de uiteinden van de enige elektrische treindienst van Cuba (het andere uiteinde is in de provinciale hoofdstad Matanzas). Regelmatig gebruikt door Cubanen die naar stations in Mayabeque en Matanzas reizen, is de lijn geen officiële toeristische attractie, maar de charmante kleine treinen uit de jaren 1940 zijn een geweldige manier om langzaam en ontspannen door het pittoreske landschap te rijden naar Canasí, Jibacoa of helemaal naar de stad Matanzas, wat ongeveer drie uur duurt en iets minder dan $ 3CUC kost.

Centro Habana Voor veel bezoekers zijn de afbrokkelende gebouwen en drukke straten van Centro Habana, ingeklemd tussen de hotelwijken van Habana Vieja en Vedado, alleen vanuit een taxiraam te zien op weg naar de toeristvriendelijkere delen van de stad. Maar deze no-nonsense wijk heeft een eigen karakter, even verhelderend en fascinerend als waar dan ook in de hoofdstad. De buurten uit de late achttiende en negentiende eeuw bruisen van het leven, vooral rond San Rafael en Avenida de Italia, bekende winkelstraten waar veel van de meest glamoureuze warenhuizen waren gevestigd vóór de Revolutie, toen de Avenida de Italia bekend stond als Galiano, de naam die de meeste lokale bevolking nog steeds gebruikt. Vlakbij het zuidelijke uiteinde van Galiano bevindt zich El Barrio Chino, Havana'sChinatown, klein volgens internationale normen, maar nog steeds een druk centraal punt voor het gebied.

Over het algemeen is Centro Habana niet erg aantrekkelijk aan de oppervlakte. Vol met kapotte rioleringssystemen, met kuilen bezaaide wegen en stapels afval, is het niet voor bangeriken en heeft het nog niet het niveau van investeringen en verjonging genoten dat aan Habana Vieja is besteed. De beroemde Malecón-promenade aan de kust begint echter zijn oude glorie te herwinnen, met veel van zijn gebouwen die in de afgelopen jaren opknapbeurten hebben gekregen, en er is nergens in de stad dat levendiger aanvoelt. De straten van Centro Habana bruisen van mensen en non-stop lawaai, doordrenkt met een orkest van straatverkopers die hun koopwaar schreeuwen, bicitaxis die hun geluidssystemen laten knallen, het geschreeuw van schoolkinderen en politiek op de stoep.

El Barrio Chino Ongeveer een blok binnen Centro Habana vanaf de westelijke grens van Habana Vieja ligt de grote ingang van El Barrio Chino, de Chinatown van Havana, die waarschijnlijk de meeste bezoekers zal verwarren, omdat het drie blokken verwijderd is van enige zichtbare etnische verandering in de buurt. De ingang, een rechthoekige betonnen boog met een pagode-geïnspireerd dak, bevindt zich ten zuiden van het Capitolio Nacional, op het kruispunt van Amistad en Dragones, en markeert het begin van de tien of zo vierkante blokken die aan het begin van de twintigste eeuw de thuisbasis waren van zo'n tienduizend Chinese immigranten. Tegenwoordig is slechts een klein deel van El Barrio Chino duidelijk meer Chinees dan de rest van Havana, voornamelijk het kleine driehoekje van drukke straten bestaande uit Cuchillo, Zanja en San Nicolás - gezamenlijk bekend als de Cuchillo de Zanja - drie blokken ten westen van de gebogen ingang. Sterker nog, het eerste dat je waarschijnlijk zult opmerken aan El Barrio Chino is een duidelijk gebrek aan Chinese mensen, aangezien de eens zo belangrijke immigrantenbevolking al lang is opgelost in de raciale smeltkroes. De Cuchillo de Zanja zelf heeft echter zijn eigen kleine, dicht opeengepakte achterstraatvoedselmarkt, bestaande uit eenvoudige fruit- en groentekraampjes. Het wordt omzoomd door excentrieke uitziende restaurants, waarvan vele nog steeds nationale peso'sin rekening brengen, waar het nieuwsgierige en unieke mengsel van smaken en stijlen net zo Cubaans is als Aziatisch. Een van de betere restaurants hier is Tien Tan.

In de jaren vijftig was de meest prestigieuze winkelbestemming van Havana het kruispunt van Centro Habana, waar San Rafael en Neptuno samenkwamen met Galiano. In het hart daarvan, op de hoek van San Rafael en Galiano, stond El Encanto, het meest gerenommeerde warenhuis, dat een heel blok besloeg en beroemde klanten had zoals Lana Turner, John Wayne en Errol Flynn. In 1961 werd de winkel, die tegen die tijd was genationaliseerd, platgebrand als gevolg van een bomaanslag in de tumultueuze beginjaren van de Revolutie.

Vijf decennia later heeft algemene verwaarlozing in combinatie met de gevolgen van de Amerikaanse handelsblokkade het gebied ernstig verwaarloosd, en in plaats van chique etalages is het nu bezaaid met een selectie van smakeloze winkels met harde valuta en schemerig verlichte peso-winkels. In plaats van geweldige winkelvondsten te ontdekken, ligt het echte plezier hier in het spotten van overblijfselen uit een glamoureus verleden in de oude winkelborden, marmeren trottoirs, vervaagde interieurs en uitgebreide betegelde gevels die schitteren temidden van de ruïnes. Kijk in het bijzonder uit naar de Hotpoint-mozaïek op San Rafael esq. Industria; en de stijlvolle belettering van Fin de Siglo langs het gebouw op de hoek van Aguila en San Rafael, ooit een chique warenhuis met vijf verdiepingen met een kapsalon versierd met vloer-tot-plafond spiegels, nu het toneel van een enorme, overvolle markt op de begane grond die tweedehands kleding en andere goederen verkoopt; en het Flogar-logo gedrukt op de stoffige glazen voorgevel van de grote, halflege winkel op Galiano nr. 42, waar ooit etalagepoppen de nieuwste mode toonden in de etalages in de stijl van Macy s.

Het enige warenhuis dat sinds de Revolutie volledig is herontwikkeld, is La Epoca, dat opnieuw is geboren, iets minder dan een halve eeuw nadat het voor het eerst zijn thuis betrok op de hoek van Galiano en Neptuno in 1954, en werd het op dat moment het op twee na grootste warenhuis in Havana, met meer dan vierhonderd medewerkers. Tegenwoordig komen de lokale bevolking hier om namaak merkkleding, elektrische apparaten en huishoudelijke artikelen te kopen, hoewel het huidige ontwerp van de vijf verdiepingen meer te danken heeft aan moderne supermarkten dan aan de chique interieurs van weleer.

De Malecón De meest pittoreske manier om Vedado te bereiken vanuit Centro Habana of Habana Vieja is om langs de beroemde Malecón zee muur te wandelen, die zich westwaarts langs de kust uitstrekt vanaf La Punta voor ongeveer 4 km. Het is het kenmerkende beeld van de stad, en slenteren over de lengte ervan, genietend van het panoramische uitzicht, is een essentieel onderdeel van de Havana-ervaring. Maar verwacht niet in alle rust te wandelen: de Malecón is de huiskamer van de hoofdstad en je zult er niet lang zijn voordat iemand een gesprek begint. Mensen komen hier voor gratis vermaak, vooral 'savonds wanneer het vol zit met gitaarspelende muzikanten, verkopers die kegels met vers geroosterde noten aanbieden, en stelletjes die naar de sterren kijken, zowel jong als oud. De afgelopen jaren is het in populariteit gegroeid bij de uitbreidende groep homoseksuelen en transseksuelen van de stad, die de kronkelende lengte ervan goed gebruiken als een nachtelijke catwalk en ontmoetingsplaats, vooral het gebied dicht bij het Hotel Nacional in Vedado. In het weekend en overdag zit het vol met kinderen (vastbesloten om zichzelf in de kolkende Atlantische Oceaan te werpen), terwijl toeristen met grote ogen en vissers afdalen naar de rotsen eronder.

Het Centro Habana-gedeelte, aangeduid op straatborden als de Malecón tradicional, ondergaat al meer dan twee decennia langzame renovaties. Omzoomd met kleurrijke neokoloniale gebouwen, is het het oudste, meest onderscheidende en karakteristieke deel van de stad, hoewel het - vol gaten en door de zee geslagen - er veel ouder uitziet dan zijn honderd of zo jaar. De bouw begon in 1901, na bijna een decennium van planning, en elk decennium zag een ander stuk muur opgetrokken worden tot in 1950 de Río Almendares bereikt werd. Tegenwoordig zijn er enkele plaatsen die de moeite waard zijn om te stoppen voor eten en drinken met een prachtig uitzicht op zee.

Havana vanaf een hoogte Met zijn architectonisch verschillende buurten uit verschillende tijdperken ziet Havana er van bovenaf prachtig uit, maar aangezien de stad op relatief vlakke grond is aangelegd, moet je naar de zuidelijke buitenwijken of naar de oostkant van de baai om heuvels te vinden die hoog genoeg zijn voor een fatsoenlijk uitzicht. Er zijn echter tal van hoge gebouwen die open zijn voor het publiek verspreid over de stad, met een prachtig uitzicht over de wijken. De beste hiervan worden hieronder beschreven.

  • Hotel Ambos Mundos: Dit hotel in Habana Vieja, bekend als het voormalige verblijf van Ernest Hemingway, heeft een mooi dakterras met uitzicht op de oude stad en de haven van Havana. Je kunt hier genieten van een drankje en het uitzicht in alle rust.

  • Hotel Saratoga: Het dakterras van dit hotel, gelegen tegenover het Capitolio Nacional, biedt een panoramisch uitzicht op Habana Vieja en Centro Habana. Je kunt een duik nemen in het zwembad of ontspannen met een cocktail terwijl je het uitzicht bewondert.

  • FOCSA-gebouw: Het FOCSA-gebouw, gelegen in de wijk Vedado, is een van de hoogste gebouwen in Havana. Op de 33e verdieping bevindt zich een restaurant en uitkijkpunt genaamd La Torre, waar je kunt genieten van een maaltijd of een drankje terwijl je uitkijkt over de stad en de kustlijn.

  • Edificio López Serrano: Dit gebouw, ook in Vedado, is geïnspireerd op het Empire State Building in New York. Hoewel het niet officieel open is voor het publiek, kun je proberen vriendelijk te vragen of je naar boven mag om het uitzicht vanaf het dak te bewonderen.

  • Hotel Nacional de Cuba: Dit historische hotel in Vedado heeft prachtige tuinen en terrassen met uitzicht op de Malecón en de baai van Havana. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van het uitzicht, en misschien zelfs een glimp op te vangen van beroemdheden die in het hotel verblijven.

  • Fortaleza de San Carlos de la Cabaña: Dit fort, gelegen aan de oostkant van de baai van Havana, biedt een spectaculair uitzicht op de stad en de haven. Je kunt hier de zonsondergang bewonderen en de dagelijkse kanonschoten bijwonen, die elke avond om 21.00 uur plaatsvinden.

  • Mirador de la Loma del Ángel: Deze heuvel, gelegen in de wijk Casablanca aan de oostkant van de baai, biedt een panoramisch uitzicht op Havana en de omgeving. Het is een populaire plek voor trouwfoto'sen picknicks.

  • Mirador de la Loma de la Cruz: Deze heuvel in de wijk Regla, aan de oostkant van de baai, biedt een prachtig uitzicht op de stad en de haven van Havana. Je kunt hier een wandeling maken, genieten van het uitzicht en het leven in de lokale gemeenschap ervaren.

Enkele dingen die je moet weten voordat je naar Havana reist

Ondanks al zijn tropische charmes, is Havana niet de meest eenvoudige stad voor reizigers.

Een unieke economische situatie, een topzware staatsbureaucratie en decennia van isolatie van zijn vijandige vriend in het noorden (de VS) kunnen obstakels vormen voor zelfs eenvoudige activiteiten. Maar hoewel reizen in de Cubaanse hoofdstad je af en toe een onverwachte uitdaging kan opleveren, is het zelden zwaar en nooit saai. Om het gemakkelijker te maken, zijn hier enkele beginners tips om je op het juiste pad in Havana te zetten.

  • Breng een bewijs van verzekering mee Ondanks het uitgebreide staatszorgstelsel van Cuba, zijn bezoekers verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben om Cuba binnen te komen, en je moet een digitaal of afgedrukt bewijs van je polis meenemen. Willekeurige controles worden uitgevoerd op de luchthaven; als je zonder verzekering aankomt, wordt je gevraagd om een Cubaanse polis te kopen op de luchthaven.

  • Vul vooraf een online immigratieformulier in Aangezien Cuba een van de laatste communistische staten ter wereld is, moet je wat bureaucratische rompslomp doorlopen. Een online formulier genaamd D'Viajeros met immigratie- en gezondheidsinformatie moet door alle reizigers worden ingevuld. Je kunt het formulier digitaal invullen tot 72 uur voordat je in Cuba aankomt, dus maak dit onderdeel van je voorbereidingen voor het inchecken.

  • Als je uit de VS komt, gelden er meer toelatingsregels voor jou Als gevolg van de gespannen politieke relatie tussen Cuba en de VS, gelden er verschillende regels voor Amerikanen die naar Cuba reizen. Om te bezoeken, moet je een reisvergunning aanvragen in een van de 12 speciale categorieën. Er is geen categorie voor 'vakantie', maar bezoekers kunnen vaak onder de nogal ondoorzichtige categorie 'ondersteuning voor het Cubaanse volk' binnenkomen. Bekijk onze gedetailleerde gids over de regels voor Amerikaanse reizigers.

  • Controleer dubbel of je een toeristenkaart hebt Om Cuba binnen te komen, moeten alle bezoekers een ingevulde toeristenkaart presenteren. Dit reisdocument is meestal verkrijgbaar via je luchtvaartmaatschappij en is inbegrepen in de prijs van veel vliegtickets, maar controleer dit bij je luchtvaartmaatschappij. Als je luchtvaartmaatschappij je geen toeristenkaart verstrekt, kun je er een kopen via een Cubaans reisbureau; kosten variëren van US$50 tot US$85. Twintig Afrikaanse en Aziatische landen hebben een formeel visum nodig om Cuba binnen te komen, dus controleer de regels voor je thuisland bij je lokale Cubaanse vertegenwoordiger voordat je je tickets boekt.

  • Het is beter om accommodaties van tevoren te boeken Door je accommodaties van tevoren te boeken, ben je niet alleen verzekerd van een verblijfplaats, maar kun je ook vooraf betalen en met minder contant geld reizen - een welkome situatie gezien de ingewikkelde regels voor betalingen in Cuba. Boek een hotel via een gerenommeerd bureau. Als je liever in een casa particular (privé-homestay) verblijft, gebruik dan Lonely Planet'saanbiedingen om rechtstreeks contact op te nemen met eigenaren via e-mail of WhatsApp, of bekijk de opties op Airbnb.

  • Wees op de hoogte van de nieuwe geldsituatie De regels voor betalingen in Cuba zijn altijd verwarrend geweest, zelfs voor Cubanen, en zijn onlangs nog verwarrender geworden. Het land schafte de converteerbare Cubaanse peso (CUC) af in januari 2021 en haalde de Amerikaanse dollar uit de circulatie in juni 2021, wat leidde tot enorme inflatie en het ontstaan van een uitgebreide zwarte markt. Het gevolg is een verwarrende dubbele economie. De officiële munteenheid van Cuba is de Cubaanse peso (CUP), maar vreemde valuta worden ook algemeen geaccepteerd, vooral door particuliere bedrijven die harde valuta nodig hebben om niet-gerantsoeneerde goederen te kopen in speciale winkels die aankopen met Moneda Libremente Convertible (MLC) toestaan - in feite, vrij converteerbare valuta. Staatsbedrijven en banken gebruiken officiële wisselkoersen, maar de betere diensten die particuliere bedrijven bieden, weerspiegelen over het algemeen de gunstigere zwarte marktwisselkoersen. Bij het kopen van iets bij een particulier bedrijf - of het nu een restaurant, casa particular of taxiservice is - is het meestal het beste om in vreemde valuta te betalen. Vraag altijd van tevoren welke valuta worden geaccepteerd en de wisselkoers die wordt gebruikt voor gepubliceerde pesoprijzen. De euro is de meest uitwisselbare valuta en de voorkeur van Cubanen. Je kunt ook Canadese dollars en Britse ponden gebruiken en inwisselen, maar vermijd Amerikaanse dollars. Als je net aankomt, is het beste beleid om het grootste deel van je geld in vreemde valuta te houden en slechts kleine bedragen om te wisselen in peso'svoor incidentele kosten zoals toegangsprijzen voor musea, concertkaartjes en fooien. Er zijn ook veel dingen die je gratis kunt zien en doen in Havana.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Essentiële tips voor eerste keer Cruisen In de kijker

Cruises zijn een populaire vorm van vakantie die luxe, avontuur en ontspanning combineren. Voor mensen die voor de eerste keer een cruise overwegen...