Voormalige Fenwick-winkel op New Bond Street wordt herbestemd

Het voormalige Fenwick-gebouw aan de prestigieuze New Bond Street in Londen krijgt een nieuwe bestemming. Het pand, dat lange tijd gekend stond als een luxe warenhuis, zal omgevormd worden tot hoogwaardige kantoorruimte. Dit project is indicatief voor de veranderende aard van de retailmarkt, die steeds meer onder druk staat door verschillende factoren, waaronder de toenemende populariteit van online winkelen.

De verbouwing van het gebouw, een project geleid door W.RE., zal naar verwachting een frisse en moderne werkruimte op bedrijfsniveau opleveren. Het doel is om een kantooromgeving te creëren die aantrekkelijk is voor de luxemerken die reeds gevestigd zijn in deze modieuze wijk van de Britse hoofdstad. Door het upgraden van dit prominente gebouw, willen de ontwikkelaars inspelen op de vraag naar kwalitatieve kantoorruimten die past bij de reputatie van dit deel van Londen als centrum voor internationale luxe en mode.

New Bond Street is bekend om zijn high-end boetieks en luxe winkels en trekt een zeer welvarend publiek aan. Het gebied heeft een lange geschiedenis van commerciële activiteiten en wordt gezien als een van de meest exclusieve winkelstraten ter wereld. De transformatie van de Fenwick-locatie sluit aan bij een bredere trend waarbij traditionele retaillocaties evolueren om te voldoen aan de veranderende behoeften van hedendaagse bedrijven en consumenten.

Het originele Fenwick-gebouw werd geopend in 1891 en heeft sindsdien een reputatie opgebouwd als een toonaangevend warenhuis voor designers en luxe merken. De sluiting van Fenwick's flagshipstore in 2019 markeerde het einde van een tijdperk, maar opende tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor herontwikkeling van het pand. De beslissing om het gebouw te herbestemmen in plaats van het te slopen, weerspiegelt het respect voor het historische karakter van het district en het potentieel voor adaptief hergebruik van bestaande structuren.

De ontwerpen voor de renovatie laten zien dat het gebouw zich zal onderscheiden met elementen zoals een nieuwe glazen gevel, die een moderne touch moet geven aan de klassieke architectuur. Er wordt zorgvuldig nagedacht over hoe de historische waarde van de locatie behouden kan blijven, terwijl het tegelijkertijd wordt getransformeerd tot een state-of-the-art kantoorruimte.

Het vernieuwde gebouw zal uiteindelijk bestaan uit verschillende soorten werkruimten, variërend van open kantoorlandschappen tot meer privé kantooromgevingen, geschikt voor verschillende soorten bedrijven en verschillende werkwijzen. Daarnaast zijn er plannen voor gemeenschappelijke ruimtes waar werknemers kunnen samenwerken, ontspannen en netwerken, wat bijdraagt aan een dynamische bedrijfscultuur.

Met dit initiatief hoopt W.RE. een nieuw tijdperk in te leiden niet alleen voor het gebouw zelf, maar ook voor New Bond Street als geheel. De nadruk ligt op het creëren van een hoogwaardige en flexibele werkomgeving die niet alleen de bestaande allure van het gebied versterkt, maar ook een nieuwe impuls geeft aan de lokale economie door bedrijven aan te trekken die op zoek zijn naar een prestigieuze locatie in het hart van Londen.

Door het herbestemmen van dit historische pand blijft de rijke geschiedenis van New Bond Street als een hub van luxe en mode behouden, terwijl het gelijktijdig inspeelt op de hedendaagse zakelijke behoeften. Een strategische stap die zowel eer bewijst aan het verleden als perspectieven biedt voor de toekomst.

Naarmate steden zich ontwikkelen en de behoeften van hun inwoners veranderen, zien we een groeiende trend van herbestemming van historische gebouwen. Het project op New Bond Street in Londen illustreert hoe een iconisch pand, dat ooit dienstdeed als een baken van luxe retail, kan transformeren om te voldoen aan de nieuwe eisen van de hedendaagse werkomgeving.

Een belangrijke factor in de beslissing om het Fenwick-gebouw te renoveren in plaats van te slopen, was de locatie. New Bond Street bevindt zich in het hart van Mayfair, een van de meest gewilde wijken in Londen voor zowel zakelijk als residentieel gebruik. Met nabijgelegen attracties zoals Sotheby's veilinghuis, prestigieuze kunstgaleries en exclusieve restaurants, is de straat al lang een synoniem voor rijkdom en verfijning. Het handhaven van de statigheid van het gebied was dus van cruciaal belang voor de projectontwikkelaars.

Het adaptief hergebruiken van het Fenwick-gebouw is ook een duurzame aanpak. Door de bestaande structuur te behouden en te moderniseren, wordt afval gereduceerd en de milieu-impact van de bouw verminderd. Deze aanpak onderstreept het groeiende bewustzijn binnen vastgoedontwikkeling voor duurzaamheid en behoud van cultureel erfgoed.

Deze herontwikkeling valt samen met een periode waarin de huidige pandemie de manier waarop mensen werken en winkelen heeft veranderd. Veel bedrijven heroverwegen hun aanwezigheid in stadscentra en zoeken naar flexibelere en technologisch geavanceerde werkruimtes die beter kunnen inspelen op veranderende arbeidspatronen en veiligheidsvereisten.

Het vernieuwde Fenwick-gebouw zal naar verwachting deze verwachtingen waarmaken. Het gaat om meer dan alleen het fysieke redesign; het project belichaamt een visie voor een hybride werkomgeving die zowel persoonlijke interactie als individuele concentratie faciliteert. Werknemers van vooraanstaande bedrijven die zich hier vestigen, kunnen profiteren van de nieuwste technologie, ergonomische werkplekken en ruimtes die welzijn en productiviteit bevorderen.

Bovendien speelt het ontwerp in op het verlangen naar natuurlijk licht en buitenruimtes, wat vooral belangrijk is gebleken in de nasleep van de pandemie. Met dakterrassen en groene ruimtes biedt het gerenoveerde gebouw een aangename werkomgeving die verder gaat dan de traditionele kantoorgebouwen.

Er is ook aandacht voor de begane grond van het gebouw, die een nieuwe invulling krijgt die meer in harmonie is met het commerciële karakter van de wijk. Het kan dienen als showroom voor de bovengelegen kantoren, of als een ruimte voor publieke evenementen en exposities, wat de band tussen het gebouw en de gemeenschap versterkt.

De herbestemming van het Fenwick-gebouw op New Bond Street is een voorbeeld van hoe stadsplanning kan inspelen op zowel de behoud van geschiedenis als de behoefte aan moderne, flexibele werkruimtes. Met de voltooiing van dit project wordt verwacht dat het gebouw een nieuwe pijler zal worden in de Londense zakengemeenschap en de levendigheid van de omgeving zal versterken, terwijl het tegelijkertijd een hoofdstuk toevoegt aan het rijke verhaal van Mayfair.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...