De verkoop van luxe villas in Dubai verloopt vlot in 2022

Het tweede seizoen van het ommekeerverhaal van de vastgoedmarkt in Dubai verloopt net zo goed als het eerste. En het lijkt er op dat het nog beter gaat doen in het super-premium segment van de categorie villas en herenhuizen, waar de vraag net zo sterk is als in heel 2021. 2022 heeft alles in zich om weer een geweldig jaar te worden voor Dubai en zijn luxe huizen. Zeker, de eerste weken van januari waren relatief rustig als het ging om high-end huizentransacties, omdat beleggers even op adem kwamen en ook omdat zij en de vastgoedmarkt zich moesten oriënteren na de verspreiding van de Omicron variant.

Begin maart zijn al die twijfels verdwenen, ook al worstelt de wereld met het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de gevolgen daarvan. Het is een verkopersmarkt als het gaat om superluxe huizen in Dubai. We kwamen met een stevige interesse van een koper voor een huis van 180 miljoen dinar, maar de eigenaar vertelde ons dat hij alleen voor 250 miljoen kan verkopen laat de CEO van fam Properties ons weten. Op basis van de feedback van de markt, zal deze specifieke verkoper niet lang wachten om te krijgen wat hij wil denkt men.

Het was misschien niet meteen duidelijk, maar de reeks stappen die de VAE ondernam om de pandemie het hoofd te bieden en onder controle te krijgen, had veel te maken met het herstel van onroerend goed in Dubai na vijf jaar waardedaling. Toen kwam de heropening van reizen naar Dubai in juli 2020. Dat was het moment waarop de rijken van de wereld Dubai begonnen te bezoeken omdat er geen andere plaats was die open was. Dubai werd hun primaire of secundaire huis, of hun bestemming voor een wintervakantie aldus de CEO. Het verschijnt in de cijfers van 2021. Knight Frank, het Britse vastgoedadviesbureau, zei in een rapport dat dinsdag 8 maart werd vrijgegeven dat er vorig jaar 93 huizen met een waarde van 10 miljoen dollar of meer zijn verkocht in Dubai. Die hoogwaardige 93 woningen zijn meer dan wat de afgelopen vijf jaar samen konden opleveren.

Langs de andere kant zijn er misschien ook uitzonderingen en hebben er enkele grof geld verdient en hebben ze daarna hun ogen op Dubai gezet... De internationale elite heeft nog steeds een onverzadigbare honger naar de meest luxueuze huizen van Dubai, zegt Faisal, Partner Head of Middle East Research bij Knight Frank. In feite is 2021 goed voor 39 procent van alle €10 miljoen huizenverkopen in Dubai sinds 2010. Dit onderstreept de fenomenale diepte van de vraag aan de bovenkant van de markt. In totaal waren er vorig jaar verkopen ter waarde van 114 miljard dinar op de onroerendgoedmarkt in Dubai, waarvan een handvol 100 miljoen dinar plus huizen op de Palm.

Er waren zelfs huizen die verhuurden voor 1,5 miljoen tot 1,7 miljoen dinar, het was dat soort jaar. Meer super-premium eigendommen worden klaargemaakt voor een lancering door de ontwikkelaars in Dubai. Natuurlijk zullen ze rekening moeten houden met onzekerheden die zijn veroorzaakt door de Rusland-Oekraïne-crisis, zoals hogere kosten voor het bouwen van grondstoffen, enz. Maar in het premiumsegment van de markt is er veel vertrouwen voor een nieuwe herhalingsprestatie.

Gezien waar Dubai is gepositioneerd, zal het vermogende investeerders blijven aantrekken en zullen er dergelijke projecten blijven worden gelanceerd, volgens de ceo van Artha Realty. We zijn op de hoogte van drie tot vier projecten die wachten op goedkeuringen met eenheden vanaf 2 miljoen. Er komen binnenkort een handvol projecten uit de pijplijn, op enkele van de meest gewilde locaties in de stad. Bovendien zal de Palm meer keuzemogelijkheden hebben, van Sharjahs Arada en de Palm Flower, die zal worden ontworpen door de legendarische Foster en Partners uit het VK. Er is nog een bijna voltooid project waar een penthouse wacht op een koper met een prijskaartje van 180 miljoen dinar. Voorbij de Palm is er District 1 en het Dubai Hills Estate, terwijl Sobha Realty naast het Hartland nog een project van €4 miljard aan het voorbereiden is.

Volgens Durrani speelt de het luxe segment van de vastgoedmarkt in Dubai naar zijn zin. De grote vraag die bij iedereen leeft, is of dit het begin is van een nieuwe prijsbubbel, zei hij. Het antwoord luidt eerder dat het ingewikkeld is, maar even waarschijnlijk ook niet. Het hangt er echt van af naar welke prijspunten en mogelijkheden je kijkt. Hoewel het aanbod een eeuwigdurend neerwaarts risico blijft, vormt de totale voorraad in Prime Dubai een fractie van de bredere markt.

In 2022 zal slechts 3,6 procent van wat gepland is geleverd worden in eersteklas submarkten en dit is waar de vraag blijft toenemen, wat suggereert dat er nog ruimte is voor verdere prijsexpansie in dit marktsegment. De ceo van fam Properties is er zeker van dat meer van de mondiale jetsetters Dubai zullen blijven ontdekken. Er zal altijd een huis zijn dat geschikt is voor hun ruimere budgetten, zei hij. Als er geen is, zal er altijd een ontwikkelaar zijn om er een voor hen te bouwen. Het is gewoon een kwestie van geduld hebben.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

AsbestGigant.be: uw expert voor Asbestattesten In de kijker

In de huidige tijd is het bewustzijn over de gevaren van asbest binnen de vastgoed- en bouwindustrie van essentieel belang. AsbestGigant.be, gevest...