Pilatus PC-24 - de revolutionaire Zwitserse zakenjet

Het was tijdens de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE), gehouden in Genève in mei 2013, dat de Zwitserse vliegtuigfabrikant Pilatus zijn allereerste straalaangedreven vliegtuig aan de wereld liet zien: de Pilatus PC-24. Deze belangrijke mijlpaal volgde op een jaar van nauwgezet ontwerp- en productiewerk door het bedrijf, dat in mei 2014 begon met het accepteren van bestellingen. Niet lang daarna, in augustus, was het eerste vliegtuig klaar om de productielijn te verlaten, klaar om zijn belofte waar te maken.

De PC-24 werd geboren uit de vraag van klanten die tevreden waren met de prestaties van de PC-12, maar verlangden naar iets meer dan de mogelijkheden van het turboprop-aangedreven vliegtuig. Het resultaat was een vliegtuig dat een perfecte balans vond tussen prestaties, bereik en comfort.

Onder de motorkap bevinden zich twee Williams FJ44-4A turbofan-motoren, die elk een indrukwekkende stuwkracht van 1,540 kgf leveren. Dankzij deze krachtbronnen kan de PC-24 snelheden tot wel 787 km/u bereiken. Het vliegtuig heeft een indrukwekkend bereik van 3,610 kilometer en is in staat om maximaal tien passagiers aan boord te hebben. Ondanks deze capaciteit, is het vliegtuig zo ontworpen dat het kan worden gevlogen door een enkele piloot, waardoor het uitermate geschikt is voor privé- en zakelijke vluchten.

De populariteit van de PC-24 werd snel duidelijk, met een uitverkochte eerste productierun en de leveringen die van start gingen in 2017.

De Pilatus PC-24, met zijn gestroomlijnde ontwerp en innovatieve technologie, is niet alleen een meesterwerk van engineering maar ook een getuigenis van de toewijding van Pilatus aan kwaliteit en klanttevredenheid. De uitverkochte eerste productierun spreekt boekdelen over de waardering van het publiek voor dit krachtige vliegtuig.

De PC-24, ook wel gezien als het antwoord op de wensen van klanten die van de PC-12 hielden, heeft bewezen dat het meer is dan alleen een turboprop-vliegtuig. Het vermogen om hoge snelheden te bereiken dankzij de twee Williams FJ44-4A turbofan-motoren en tegelijkertijd een aanzienlijk aantal passagiers aan boord te nemen, heeft de PC-24 de bijnaam 'super veelzijdige jet' opgeleverd.

Bovendien heeft de PC-24 zich gepositioneerd als een ideaal vliegtuig voor zowel privé- als zakelijke vluchten, vanwege de mogelijkheid om te worden bestuurd door een enkele piloot. Deze flexibiliteit betekent dat het vliegtuig zich gemakkelijk kan aanpassen aan diverse luchtvaartbehoeften.

Wat de prijs betreft, is de PC-24 geprijsd op ongeveer €7,6 miljoen. Hoewel dit een flinke investering kan lijken, is het belangrijk om te bedenken dat de waarde van de PC-24 niet alleen in de prijs ligt, maar ook in de krachtige prestaties, het comfort en de veelzijdigheid die het biedt. Het is dan ook geen verrassing dat dit vliegtuig al snel een favoriet is geworden onder zowel privé- als zakelijke vliegers.

De Pilatus PC-24 is ongetwijfeld een mijlpaal voor de Zwitserse vliegtuigfabrikant Pilatus. Dit vliegtuig, dat is voortgekomen uit de eisen en wensen van de klant, is niet alleen een voorbeeld van uitstekend vakmanschap, maar ook van de toewijding van Pilatus aan innovatie en klanttevredenheid. Het succes van de PC-24 heeft de lat voor toekomstige ontwerpen van Pilatus hoger gelegd. En gezien de geschiedenis van het bedrijf, zijn we benieuwd naar wat de toekomst in petto heeft.

Pilatus PC-24

 • Max. Kruissnelheid (FL 280): De PC-24 kan een indrukwekkende maximale kruissnelheid van 815 km/u behalen.

 • Max. Bereik met 4 passagiers: Met een payload van 363 kg, het NBAA IFR-reservebrandstofniveau en het gebruik van een langeafstandskruissnelheid, kan de PC-24 een maximaal bereik van 3.704 km bereiken.

 • Max. Bereik met 6 passagiers: Met een payload van 545 kg, het NBAA IFR-reservebrandstofniveau en het gebruik van een langeafstandskruissnelheid, kan de PC-24 een maximaal bereik van 3.334 km bereiken.

 • Max. Hoogte: Het vliegtuig kan een maximale hoogte bereiken van 13.716 meter.

 • Startafstand over een obstakel van 50 voet: Met het maximale startgewicht (MTOW), de International Standard Atmosphere (ISA) op zeeniveau en een droge geasfalteerde startbaan, heeft de PC-24 een startafstand van 893 meter nodig.

 • Landingsafstand over een obstakel van 15 meter: Met het maximale landingsgewicht (MLW), de International Standard Atmosphere (ISA) op zeeniveau en een droge geasfalteerde landingsbaan, heeft de PC-24 een landingsafstand van 724 meter nodig.

 • Klimsnelheid: Het vliegtuig kan met een maximale startgewicht (MTOW) en op zeeniveau een klimsnelheid van 20,7 meter per seconde behalen.

 • Tijd om te klimmen van zeeniveau naar FL 450: Met een directe klim kan de PC-24 er ongeveer 26 minuten over doen om van zeeniveau naar FL 450 te klimmen.

 • Stall-snelheid: Bij het maximale landingsgewicht (MLW) en op zeeniveau bedraagt de stall-snelheid van de PC-24 151 km/u.

 • Max. Gewicht (ramp): Het maximale gewicht op de grond (ramp) is 8.345 kg.

 • Max. Startgewicht: Het maximale startgewicht van de PC-24 is 8.300 kg.

 • Max. Landingsgewicht: Het maximale landingsgewicht van het vliegtuig is 7.665 kg.

 • Max. Gewicht zonder brandstof: Het maximale gewicht van het vliegtuig zonder brandstof is 6.450 kg.

 • Bruikbare brandstof: De PC-24 heeft een brandstofcapaciteit van 888,5 Amerikaanse gallons, wat overeenkomt met ongeveer 2.705 kg brandstof.

 • Max. Nuttige lading: Het maximale gewicht van de nuttige lading aan boord van de PC-24 is 1.134 kg.

 • Max. Nuttige lading met volle brandstof: Met volle brandstoftanks blijft er nog steeds een nuttige lading van 324 kg over.

Dit zijn enkele van de belangrijke technische specificaties en beladingsmogelijkheden van de Pilatus PC-24. Deze gegevens geven een beeld van de capaciteiten en prestaties van het vliegtuig.

 

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X, het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...