Verkoop van privéjets en luxe vluchten stijgt fors

Een toename van het gebruik van privejets is niet alleen toe te schrijven aan de pandemie van het coronavirus. Meer comfort en gebruiksvriendelijke gedeelde privéjetprogramma's bewijzen dat vliegende statussymbolen niet meer weg te denken zijn. Privéjets kunnen verslavend zijn voor mensen met genoeg geld. Eenmaal geprobeerd, kan het moeilijk zijn om op iets anders te stappen. Ze vliegen in en uit, vaak onopgemerkt.

Passagiers hoeven niet in de rij te staan ​​voor veiligheidscontroles. Decennialang hebben ze de beroemde en superrijken van privévliegvelden vervoerd. Ze zijn het ultieme statussymbool. Maar sinds het begin van de pandemie zijn meer passagiers om andere redenen aangetrokken tot grote en kleine privévliegtuigen - zoals voldoende afstand houden van medereizigers; of gewoon naar plaatsen gaan waar commerciële luchtvaartmaatschappijen zijn gestopt met vliegen.

Nu herinnert de nieuwe ommicron-coronavirusvariant aan de gevaren van wereldwijd reizen, aangezien een aantal landen hun grenzen hebben gesloten voor buitenlanders. Het is mogelijk dat hierdoor het gebruik van jets door zakenmensen zal toenemen, en het groeiende aantal miljonairs en miljardairs met reiskoorts. Hoewel rijke reizigers degenen zijn die stoelen op privéjets eisen, zijn het privéjetcharterbedrijven die de jets daadwerkelijk in grote aantallen kopen. Het grootste bedrijf, NetJets, heeft al een gevarieerde vloot van meer dan 760 vliegtuigen voor zes tot 14 passagiers, waardoor het een van de grootste vliegtuigexploitanten ter wereld is.

Dergelijke bedrijven bieden een aantal prepaid abonnementsprogramma's aan om een ​​bepaald aantal vlieguren te garanderen, of opties om een ​​deel van een jet te kopen. De meeste bieden ook eenmalige charters of andere leasemodellen aan. Onlangs zijn de lidmaatschapskaartprogramma's van NetJet zo populair gebleken dat ze zijn uitverkocht. Het bedrijf voegt momenteel alleen namen toe aan een wachtlijst vanwege "de ongekende vraag naar vluchten van vandaag", aldus haar website. Dit jaar zullen de vlieguren met privéjets naar verwachting bijna 50% hoger zijn dan in 2020, volgens de laatste Global Business Aviation Outlook die in oktober door Honeywell Aerospace is uitgebracht.

Dat komt neer op zo'n 5% meer uren dan voor de pandemie. En er worden niet alleen meer uren gelogd. Na 2020 waarin de leveringen daalden, worden er opnieuw meer jets verkocht. Op basis van branche-inzichten en enquêtes verwacht het Honeywell-rapport ook een grote shopping spree, met ongeveer 7.400 nieuwe zakenjets met een waarde van in totaal € 238 miljard (€ 211 miljard) in de komende 10 jaar. NetJets plaatste in oktober een bestelling voor maximaal 100 Embraer Phenom 300's met zes zitplaatsen, een van de meest aangevraagde vliegtuigen van NetJets. Dat komt bovenop de 100 die het al bezit. In totaal investeert het bedrijf ongeveer € 2,5 miljard in nieuwe vliegtuigen, die tussen nu en eind 2022 moeten worden geleverd, zo bevestigt het bedrijf. Naast Embraer zijn ook andere fabrikanten zoals Cessna, Gulfstream, Bombardier en Dassault Falcon van plan de productie van lichte en middelgrote jets op te voeren.

Ongeveer 90% van de exploitanten van zakenvliegtuigen meldde dat hun aankoopplannen niet negatief waren beïnvloed door de aanhoudende pandemie of de toegenomen bezorgdheid over het milieu.

De CO2-uitstoot van privéjets alleen al in Europa is tussen 2005 en 2019 met bijna een derde (31%) gestegen - dat is zelfs vóór de huidige piek - sneller gestegen dan de uitstoot van commerciële luchtvaart, ontdekte een rapport uit 2021 van campagnegroep Transport & Environment (T&E). Het rapport onthulde de klimaat impact van privéjets in heel Europa. Het merkte op dat privéjets gemiddeld 10 keer meer koolstofintensief waren dan vliegtuigen. T&E wees er echter op dat eigenaren van privéjets, die een gemiddeld vermogen van € 1,3 miljard hebben, een deel van de oplossing kunnen zijn door bij te dragen aan de ontwikkeling van groenere technologie die innovatie en schoon vliegen voor iedereen kan helpen versnellen.

Er zijn verschillende bedrijven in België die privéjets verhuren en boekingen aanbieden:

 • Jetairfly - Jetairfly is een Belgische luchtvaartmaatschappij die privéjets verhuurt voor zakenreizen, vakanties en evenementen. Het bedrijf heeft een breed scala aan vliegtuigen, van kleinere jets voor 4-6 passagiers tot grotere jets voor maximaal 18 passagiers. Hun website is te vinden op www.jetairfly.com en je kan contact met hen opnemen via hun telefoonnummer +32 2 717 86 60 of per e-mail op info@jetairfly.com.
   
 • ASL Group - ASL Group is een Belgisch bedrijf dat privéjets verhuurt voor zakelijke en persoonlijke reizen. Ze hebben een breed scala aan vliegtuigen, van kleine jets tot grote vliegtuigen met een capaciteit van maximaal 19 passagiers. Hun website is te vinden op www.aslgroup.eu en je kan contact met hen opnemen via hun telefoonnummer +32 3 500 93 93 of per e-mail op info@aslgroup.eu.
   
 • Abelag Aviation - Abelag Aviation is een Belgisch bedrijf dat privéjets verhuurt voor zakelijke en persoonlijke reizen. Ze bieden een breed scala aan vliegtuigen, van kleinere jets tot grotere vliegtuigen met een capaciteit van maximaal 14 passagiers. Hun website is te vinden op www.abelag.be en je kan contact met hen opnemen via hun telefoonnummer +32 2 722 00 11 of per e-mail op sales@abelag.be.
   
 • Luxaviation Belgium - Luxaviation Belgium is een Belgisch bedrijf dat privéjets verhuurt voor zakelijke en persoonlijke reizen. Ze hebben een breed scala aan vliegtuigen, van kleinere jets tot grotere vliegtuigen met een capaciteit van maximaal 19 passagiers. Hun website is te vinden op www.luxaviation.be en je kan contact met hen opnemen via hun telefoonnummer +32 2 749 00 00 of per e-mail op info@luxaviation.be.
   
 • Fly Aeolus - Fly Aeolus is een Belgisch bedrijf dat privévliegtuigen verhuurt voor zakelijke en persoonlijke reizen. Ze bieden een breed scala aan vliegtuigen, van kleinere jets tot grotere vliegtuigen met een capaciteit van maximaal 5 passagiers. Hun website is te vinden op www.flyaeolus.com en je kan contact met hen opnemen via hun telefoonnummer +32 3 500 9082 of per e-mail op info@flyaeolus.com.


Top 10 privéjets:

 1. Gulfstream G650 - De Gulfstream G650 is een van de meest luxueuze privéjets op de markt. Het heeft een interieur van meer dan 16 meter lang en biedt plaats aan maximaal 18 passagiers. Het interieur is op maat gemaakt en kan worden aangepast aan de wensen van de klant, inclusief een volledig uitgeruste keuken, slaapkamers en entertainment systemen.

 2. Bombardier Global 7500 - De Bombardier Global 7500 is een van de grootste privéjets op de markt en biedt plaats aan maximaal 19 passagiers. Het interieur is uitgerust met luxe meubilair, een volledige keuken, slaapcabines en een ruim entertainment systeem.

 3. Dassault Falcon 8X - De Dassault Falcon 8X is een van de meest geavanceerde privéjets op de markt en biedt plaats aan maximaal 14 passagiers. Het interieur is voorzien van luxe stoelen, een ruime eethoek en entertainment systemen, evenals een volledige keuken en badkamer.

 4. Embraer Lineage 1000E - De Embraer Lineage 1000E is een luxe privéjet met een interieur dat kan worden aangepast aan de wensen van de klant. Het biedt plaats aan maximaal 19 passagiers en heeft een ruime eethoek, slaapcabines en een entertainment systeem.

 5. Airbus ACJ319neo - De Airbus ACJ319neo is een luxe privéjet met een interieur dat kan worden aangepast aan de wensen van de klant. Het biedt plaats aan maximaal 19 passagiers en heeft een ruime eethoek, slaapkamers en entertainment systemen.

 6. Boeing Business Jet 2 - De Boeing Business Jet 2 is een van de grootste privéjets op de markt en biedt plaats aan maximaal 50 passagiers. Het interieur is voorzien van luxe meubilair, een volledige keuken, slaapcabines en een ruim entertainment systeem.

 7. Gulfstream G550 - De Gulfstream G550 is een luxe privéjet met een interieur dat kan worden aangepast aan de wensen van de klant. Het biedt plaats aan maximaal 19 passagiers en heeft een ruime eethoek, slaapkamers en entertainment systemen.

 8. Bombardier Global Express XRS - De Bombardier Global Express XRS is een luxe privéjet met een interieur dat kan worden aangepast aan de wensen van de klant. Het biedt plaats aan maximaal 19 passagiers en heeft een ruime eethoek, slaapcabines en entertainment systemen.

 9. Cessna Citation Hemisphere - De Cessna Citation Hemisphere is een luxe privéjet met een interieur dat kan worden aangepast aan de wensen van de klant. Het biedt plaats aan maximaal 12 passagiers en heeft een ruime eethoek, slaapcabines en entertainment systemen.

 10. Pilatus PC-24 - De Pilatus PC-24 is een veelzijdige privéjet die geschikt is voor verschillende soorten reizen, van zakenreizen tot vakanties. Het biedt plaats aan maximaal 11 passagiers en heeft een interieur dat kan worden aangepast aan de wensen van de klant, inclusief een volledige keuken, slaapkamers en entertainment systemen.

  Al deze privéjets zijn voorzien van geavanceerde technologieën en luxe voorzieningen, waardoor ze de ideale keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar comfort en luxe tijdens hun vluchten. Het interieur kan volledig worden aangepast aan de wensen van de klant, waardoor elke vlucht een unieke en persoonlijke ervaring wordt.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X, het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...