Woensdag - 08 Feb 2023

Aanmelden

United plant supersonische luxe passagiersvluchten tegen 2029

United plant supersonische luxe passagiersvluchten tegen 2029
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United heeft plannen aangekondigd om in het jaar 2029 15 nieuwe supersonische vliegtuigen te kopen en "supersonische snelheden terug te geven aan de luchtvaart in combinatie met luxe en comfort.

Supersonische passagiersvluchten eindigden in 2003 toen Air France en British Airways Concorde met pensioen gingen. Het nieuwe Overture-vliegtuig zal worden geproduceerd door een in Denver gevestigd bedrijf genaamd Boom, dat nog een supersonische jet moet testen. De deal van United is afhankelijk van het feit dat het nieuwe vliegtuig voldoet aan de veiligheidsnormen.

Wat is supersonische vlucht?

Supersonische vlucht is wanneer een vliegtuig sneller reist dan de snelheid van het geluid. Op een hoogte van 60.000 ft (18.300 m) betekent dat sneller vliegen dan 1.060 km/u. Een typisch passagiersvliegtuig kan ongeveer 900 km/u vliegen, maar de Overture zal naar verwachting snelheden bereiken van 1805 km/u - ook bekend als Mach 1.7. Met die snelheid kunnen de reistijden op trans-Atlantische routes zoals Londen naar New York worden gehalveerd. Boom zegt dat Overture de reis in 3,5 uur zou kunnen maken en drie uur van de vlucht zou scheren. De Concorde, die in 1976 in de passagiersdienst kwam, was zelfs nog sneller met een maximumsnelheid van Mach 2,04 - ongeveer 1.350 mph (2180 km/h).

Er zijn twee grote zorgen met supersonische passagiersreizen: lawaai en vervuiling. Sneller reizen dan de snelheid van het geluid veroorzaakt een sonische knal, die op de grond kan worden gehoord als een luide donderslag of explosie. Daar dankt het bedrijf Boom zijn naam aan. De giek beperkt waar de vliegtuigen kunnen vliegen. Meestal moeten ze hun snelheid verlagen totdat ze boven de oceaan zijn, weg van burgers die mogelijk gestoord worden door de luide knal.

Boom zegt er zeker van te zijn dat zijn vliegtuig niet luider zal zijn dan andere moderne passagiersvliegtuigen tijdens het opstijgen, vliegen over land en landen. Het hoopt ook op verbeteringen in het ontwerp van vliegtuigen, aangezien Concorde het zal helpen de geluidsgolf te verminderen en te verzachten. Het andere grote probleem is het brandstofverbruik. "Om supersonisch te vliegen, heb je meer kracht nodig, je hebt meer brandstof nodig", vertelde Kathy Savitt, Chief Commercial Officer van Boom, aan de BBC.

Maar ze verwacht dat Overture zal worden geëxploiteerd als een "netto-zero carbon plane". Kan supersonische reizen echt 'duurzaam' zijn?

Centraal in het plan van Boom staat dat Overture volledig op duurzame vliegtuigbrandstof (Saf) gaat draaien. Dat kan de vorm aannemen van 'chique biodiesel', gemaakt van alles, van dierlijk afvalvet uit de landbouw tot speciaal geteelde energierijke gewassen, legt dr. Guy Gratton uit, universitair hoofddocent luchtvaart en milieu aan de Cranfield University.

Maar een groot probleem is dat "de wereld nog lang niet de productiecapaciteit heeft die nodig is" om genoeg biobrandstof te produceren om de hele luchtvaartindustrie van stroom te voorzien, zegt hij. Boom voorspelt dat "power-to-liquid"-processen - waarbij hernieuwbare energie zoals windenergie wordt gebruikt om vloeibare brandstof te produceren - het tekort zullen opvullen. "We verwachten dat het gecommercialiseerd zal worden voordat het voor onze doeleinden nodig is", legt Raymond Russell van Boom uit. "Er zijn miljarden dollars aan zowel toezeggingen van luchtvaartmaatschappijen als investeringen in de hele sector."

Maar het blijft een industrie die moet worden opgeschaald.

Bezoek Website

United plant supersonische luxe passagiersvluchten tegen 2029
United plant supersonische luxe passagiersvluchten tegen 2029
United plant supersonische luxe passagiersvluchten tegen 2029