United plant supersonische luxe passagiersvluchten tegen 2029

United Airlines koopt 15 supersonische vliegtuigen tegen 2029 om de snelheden van de Concorde te evenaren en luxe en comfort te bieden. De Overture-vliegtuigen worden geproduceerd door Boom, een in Denver gevestigd bedrijf dat nog moet testen.

De veiligheidseisen moeten worden gehaald voordat de deal doorgaat. Supersonische vlucht is wanneer een vliegtuig sneller reist dan de snelheid van het geluid. Overture zal naar verwachting snelheden bereiken van 1805 km/u - Mach 1.7 - en de reistijden op trans-Atlantische routes zoals Londen naar New York halveren.

De giek van een supersonisch vliegtuig beperkt waar het kan vliegen en veroorzaakt een sonische knal. Boom zegt er zeker van te zijn dat zijn vliegtuig niet luider zal zijn dan andere moderne passagiersvliegtuigen tijdens het opstijgen, vliegen over land en landen.

Het andere grote probleem is het brandstofverbruik. Boom verwacht dat Overture zal worden geëxploiteerd als een 'netto-zero carbon plane'. Dat kan de vorm aannemen van 'chique biodiesel', gemaakt van alles, van dierlijk afvalvet uit de landbouw tot speciaal geteelde energierijke gewassen.

United'sdeal met Boom is afhankelijk van het feit dat de Overture aan de veiligheidseisen voldoet, maar de vliegtuigen worden momenteel ontwikkeld en getest om de benodigde certificeringen te verkrijgen.

Boom zegt dat de Overture zal worden ontworpen met duurzaamheid in gedachten en zal worden aangedreven door duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). SAF wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen en kan de vorm aannemen van biobrandstoffen, zoals dierlijk vet en energierijke gewassen, en synthetische kerosine, geproduceerd uit CO2-afvang en hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie. Boom voorspelt dat 'power-to-liquid' -processen, waarbij hernieuwbare energie wordt gebruikt om vloeibare brandstoffen te produceren, het tekort aan duurzame brandstoffen zullen opvullen.

Een andere zorg met supersonisch vliegen is de CO2-uitstoot. Boom beweert dat de Overture tot een netto-nul CO2-uitstoot kan worden gebracht door gebruik te maken van duurzame vliegtuigbrandstoffen en door het gebruik van lichtgewicht materialen in het ontwerp van het vliegtuig. Het bedrijf wil ook gebruikmaken van geavanceerde technologieën, zoals AI, om de efficiëntie van de vluchten te optimaliseren.

Als de Overture voldoet aan de veiligheidsnormen en aan alle regelgevende eisen, zou het de snelste passagiersjet ter wereld zijn. De reistijden zouden drastisch worden verkort, waardoor het mogelijk is om dezelfde dag heen en weer te vliegen tussen steden die momenteel als te ver weg worden beschouwd voor een dagtocht.

United Airlines heeft zichzelf als eerste luchtvaartmaatschappij gecommitteerd om supersonische commerciële vluchten aan te bieden en zegt dat het 'het eerste duurzame supersonische commerciële vliegtuig ter wereld' zal exploiteren. Boom verwacht dat de eerste vlucht in de vroege jaren 2030 zal plaatsvinden en dat het vliegtuig in 2025 zal worden onthuld. Het bedrijf heeft ook plannen om de vluchtduur van New York naar Londen te verminderen tot slechts 2,5 uur met een opvolger van de Overture die bekend staat als de 'XB-1', die momenteel in ontwikkeling is.

Het bedrijf Boom heeft ook plannen om de productie van Saf op te schalen door het te produceren uit koolstof die wordt opgevangen uit de lucht, wat de uitstoot van broeikasgassen verder zou verminderen. Het bedrijf werkt ook aan andere innovaties, zoals het gebruik van elektromotoren voor het taxiën van vliegtuigen, wat het brandstofverbruik zou verminderen en de geluidsoverlast op luchthavens zou verminderen.

United heeft niet het exclusieve recht op de aankoop van Overture-vliegtuigen, maar het heeft wel als eerste luchtvaartmaatschappij een aankoopovereenkomst getekend. Het bedrijf zegt dat het hoopt dat de nieuwe vliegtuigen de luchtvaart zullen revolutioneren en reizigers in staat zullen stellen om in luxe en comfort met ongekende snelheden te reizen. De Overture-vliegtuigen zijn ontworpen met het oog op het comfort van de passagiers, met ruime stoelen en cabines die zijn ontworpen om jetlag te verminderen.

Het duurt nog even voordat de Overture-vliegtuigen in dienst worden genomen, maar de aankondiging van United is een belangrijke stap in de richting van een nieuwe generatie supersonische passagiersvluchten. Als de technologie en het brandstofgebruik zich blijven ontwikkelen, kan het in de toekomst mogelijk worden om op een duurzame manier te genieten van supersonische reizen.

Technisch

Het nieuwe supersonische vliegtuig van Boom, genaamd Overture, is ontworpen om op een hoogte van 60.000 ft (18.300 m) sneller dan 1.060 km/u te vliegen, wat de snelheid van het geluid overschrijdt. Het vliegtuig zal naar verwachting snelheden bereiken van 1805 km/u, ook wel bekend als Mach 1.7. De Concorde, die in 1976 in dienst werd genomen, was zelfs nog sneller met een maximumsnelheid van Mach 2,04, ongeveer 1.350 mph (2180 km/h).

Overture heeft een ontwerp dat gericht is op comfort en luxe, en zal de reistijden op trans-Atlantische routes zoals Londen naar New York kunnen halveren. Boom zegt dat de Overture de reis in 3,5 uur zou kunnen maken en drie uur van de vlucht zou kunnen afsnijden.

Een belangrijk nadeel van supersonische passagiersvluchten is het lawaai en de vervuiling. Het bedrijf Boom heeft echter gezegd dat het er zeker van is dat de Overture tijdens het opstijgen, vliegen over land en landen niet luider zal zijn dan andere moderne passagiersvliegtuigen. Boom hoopt ook op verbeteringen in het ontwerp van vliegtuigen om de geluidsgolf te verminderen en te verzachten.

Het brandstofverbruik van het vliegtuig is ook een belangrijk aandachtspunt. Overture zal volledig op duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) gaan draaien. Dit kan de vorm aannemen van 'chique biodiesel', gemaakt van alles, van dierlijk afvalvet uit de landbouw tot speciaal geteelde energierijke gewassen. Boom voorspelt dat 'power-to-liquid'-processen - waarbij hernieuwbare energie zoals windenergie wordt gebruikt om vloeibare brandstof te produceren - het tekort aan biobrandstof zullen opvullen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X - het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...