Cessna Denali is de veelbelovende toekomst van turboprops

Textron Aviation verraste vorige week iedereen op de Oshkosh Air Show met de onthulling van de nieuwe Cessna Denali, een enkelmotorige turboprop ontworpen om toonaangevend te zijn in de krachtige markt. Dit compacte vliegtuig is ontworpen om kruissnelheden van 285 knopen te halen en kan ongeveer 500 kg (1.100 pond) brandstof vervoeren, wat resulteert in een indrukwekkend bereik van 1.600 zeemijlen terwijl het met hoge snelheden vliegt.

Aan boord van deze prachtige machine kunnen één piloot en vier passagiers non-stop vliegen van Los Angeles naar Chicago, New York naar Miami, of Londen naar Moskou. De Cessna Denali heeft een ruime, vlakke cabine die geschikt is voor zowel passagiers als vracht. Textron Aviation verwacht dat de Cessna in 2018 voor het eerst zal opstijgen en accepteert nu intentieverklaringen.

De Cessna Denali is speciaal ontworpen om uitstekende vliegeigenschappen te combineren met de kracht van een turboprop, terwijl het ook de exclusiviteit biedt van het bezit van het beste product in zijn klasse. Het vliegtuig wordt aangedreven door GE'sgeavanceerde Fadec uitgeruste turboprop met 1.240 aspaardenkracht (SHP). Dit wordt verder ondersteund door McCauley'snieuwe 105-inch composiet, vijfbladige propeller met constante snelheid, die de Denali helpt soepele en comfortabele vluchten te bieden voor degenen die zich dit toestel kunnen veroorloven.

De piloot wordt bijgestaan door de Garmin G3000 intuïtieve touchscreen-avionica-suite, inclusief multifunctionele displays met hoge resolutie en split-screen-mogelijkheden. Dit helpt de piloot om alle functies in het vliegtuig in de gaten te houden, waaronder weerradar, geavanceerde Terrain Awareness Warning Systems (TAWS) en automatische afhankelijke bewakingsuitzending (ADS-B) mogelijkheden.

De Cessna Denali is niet alleen ontworpen voor snelheid en bereik, maar ook voor optimaal comfort. De cabine is voorzien van luxe lederen stoelen die gemakkelijk kunnen worden geconfigureerd om te voldoen aan de behoeften van zowel passagiers als vracht. Daarnaast is er een privé-toilet aanwezig, evenals een bagageruimte die gemakkelijk toegankelijk is tijdens de vlucht.

Wat betreft de prestaties op de grond, is de Cessna Denali ontworpen met een intrekbaar driewielig landingsgestel en grote banden, waardoor het gemakkelijk kan landen op zowel verharde als onverharde landingsbanen. Dit maakt het vliegtuig uiterst veelzijdig en geschikt voor uiteenlopende missies en bestemmingen.

Om de veiligheid verder te waarborgen, is de Cessna Denali uitgerust met een geavanceerd ijsdetectie- en ijsbestrijdingssysteem, waardoor de piloot de juiste beslissingen kan nemen bij het vliegen in ongunstige weersomstandigheden. Het toestel is ook voorzien van een noodparachutesysteem, dat in geval van nood kan worden ingezet om het vliegtuig en de inzittenden veilig aan de grond te brengen.

Het brandstofverbruik van de Cessna Denali is ontworpen om efficiënt te zijn, met een geschat verbruik van ongeveer 60 gallons per uur bij kruissnelheid. Dit maakt het een kosteneffectieve optie voor zowel privé- als zakelijke vluchten.

Met al deze geavanceerde functies en mogelijkheden is de Cessna Denali klaar om de turbopropmarkt te veroveren. Het prijskaartje van het vliegtuig is nog niet officieel bekendgemaakt, maar experts schatten dat het rond de €4,5 miljoen zal liggen. De komst van de Cessna Denali belooft een spannende toekomst voor de luchtvaartindustrie, waarbij snelheid, efficiëntie en luxe samenkomen in één indrukwekkend pakket.

 • Motortype: GE'sgeavanceerde Fadec turbopropmotor met 1.240 aspaardenkracht (SHP)
 • Propeller: McCauley composiet, 105-inch diameter, 5-bladige propeller met constante snelheid
 • Kruissnelheid: 285 knopen (527 km/u)
 • Brandstofcapaciteit: 1.100 pond (499 kg)
 • Bereik: 1.600 zeemijl (2.963 km)
 • Passagierscapaciteit: 1 piloot en 4 passagiers
 • Cabine: Ruime cabine met vlakke vloer, geschikt voor passagiers en vracht
 • Avionica: Garmin G3000 intuïtieve touchscreen-suite, inclusief multifunctionele displays met hoge resolutie en split-screen-mogelijkheden
 • Veiligheidsvoorzieningen: Weerradar, geavanceerde Terrain Awareness Warning Systems (TAWS), automatische afhankelijke bewakingsuitzending (ADS-B) mogelijkheden, ijsdetectie- en ijsbestrijdingssysteem, noodparachutesysteem
 • Landingsgestel: Intrekbaar driewielig landingsgestel met grote banden voor verharde en onverharde landingsbanen
 • Brandstofverbruik: Geschat op ongeveer 60 gallons (227 liter) per uur bij kruissnelheid
 • Luxe voorzieningen: Lederen stoelen, privé-toilet, gemakkelijk toegankelijke bagageruimte tijdens de vlucht
 • Geschatte prijs: €4,5 miljoen

   


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X - het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...