Superjacht Koru van Jeff Bezos - oprichter van Amazon - gespot voor de kust van Zuid-Holland

Het enorme zeiljacht van Amazon-oprichter Jeff Bezos, genaamd Koru (codenaam Y721), heeft zijn proefvaart gemaakt op de Noordzee voor de kust van Zuid-Holland. Het schip is gebouwd in Nederland en wordt beschouwd als het grootste authentieke zeiljacht ooit gebouwd, met drie masten van 70 meter hoog en een lengte van 127 meter. Volgens informatie is Koru het grootste superjacht dat ooit in Nederland is gebouwd. Het schip heeft naar verluidt drie dekken, waaronder een met een zwembad. Er is een ondersteuningsvaartuig van 68 meter nodig dat een helikopterlandingsplatform bevat voor de oprichter van Blue Origin.

Het schip heeft in Rotterdam voor ophef gezorgd, omdat er plannen waren om de historische Koningshaven-brug tijdelijk te ontmantelen, zodat het schip met zijn masten erop onder de brug door kon varen. Na protesten van bewoners werd besloten om de masten van het schip te demonteren en elders in de haven weer te monteren, zonder de brug te ontmantelen.

Bezos heeft al een vloot van superyachts, helikopters en vliegtuigen. Koru zal zich bij deze vloot voegen en naar verwachting beladen zijn met luxe auto's, jetski s, speedboten en misschien zelfs een persoonlijke onderzeeër. Hoewel Koru niet het duurste jacht ter wereld is, met een prijskaartje van €430 miljoen, is het een druppel in de oceaan voor Bezos, wiens nettowaarde volgens Forbes €152 miljard bedraagt.

Het schip heeft veel aandacht getrokken vanwege zijn omvang en luxe. Het vaartuig is niet alleen enorm, maar het is ook ontworpen met de nieuwste technologieën en faciliteiten. Zo heeft het jacht bijvoorbeeld een geavanceerd systeem voor het opwekken van energie en het opslaan van water, en beschikt het over een helikopterlandingsplatform en een zwembad.

De Koru is niet het eerste superjacht van Bezos, die bekend staat om zijn extravagante levensstijl en investeringen in high-end technologie en innovatie.

Naast zijn jachten heeft Bezos ook een indrukwekkende verzameling vliegtuigen en helikopters, waaronder een Gulfstream G650ER-jet en een Airbus H125-helikopter. Zijn privévervoer is niet alleen bedoeld voor ontspanning en plezier, maar wordt ook gebruikt voor zakenreizen en missies van Blue Origin, zijn ruimtevaartbedrijf.

Bezos, die in 2021 terugtrad als CEO van Amazon, blijft een van de rijkste mensen ter wereld. Hij heeft zijn fortuin vergaard door het bouwen van een van de grootste e-commercebedrijven ter wereld en is nu actief betrokken bij andere projecten, waaronder Blue Origin en de Washington Post, die hij in 2013 kocht.

Koru is niet alleen een symbolische weergave van Bezos' succes en rijkdom, maar het vertegenwoordigt ook zijn liefde voor avontuur en innovatie. Het schip belichaamt de combinatie van luxe en technologie en zal ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in Bezos' toekomstige reizen en activiteiten.

Het jacht is ontworpen door de Nederlandse ontwerper André Hoek en is gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Oceanco. Het duurde ongeveer vijf jaar om te bouwen en het was oorspronkelijk gepland om in 2019 te worden geleverd. Het project werd echter geconfronteerd met verschillende uitdagingen, waardoor de levering werd uitgesteld.

Koru zal naar verwachting worden gebruikt om de wereld rond te reizen en verschillende avontuurlijke bestemmingen te verkennen. Het schip heeft de faciliteiten en het comfort om lange reizen te maken en biedt tegelijkertijd een unieke ervaring aan de passagiers. Het schip heeft ook een hoog niveau van beveiliging en privacy, wat belangrijk is voor iemand als Bezos, die vaak het doelwit is van aandacht en media-aandacht.

De Koru is niet alleen een uitdrukking van de persoonlijke smaak en voorkeur van Bezos, maar het heeft ook een economische impact gehad op de regio waar het werd gebouwd. De bouw van het jacht heeft veel werkgelegenheid gecreëerd en heeft bijgedragen aan de lokale economie.

In de afgelopen jaren is er een groeiende belangstelling voor superjachten en luxe jachten in de wereld, vooral onder de superrijken. Het is een sector die enorme investeringen trekt en een belangrijke bijdrage levert aan de economie. Naar schatting is de wereldwijde markt voor superjachten in 2020 ongeveer $ 2,5 miljard waard, en er wordt verwacht dat deze markt in de toekomst verder zal groeien.

Hoewel de bouw van superjachten vaak wordt gezien als een symbool van excessieve rijkdom en luxe, biedt het ook belangrijke economische voordelen en draagt het bij aan de groei van de scheepsbouwsector en aanverwante industrieën.

Over Nederlandse ontwerper André Hoek

André Hoek is een Nederlandse ontwerper die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van luxe jachten en schepen. Hoek heeft meer dan 30 jaar ervaring in de jachtontwerpindustrie en heeft een aantal iconische jachten ontworpen, waaronder de Elfje, de Athos en de Topaz.

Hoek heeft zijn eigen ontwerpbureau, genaamd Hoek Design, dat is gevestigd in Edam, Nederland. Het bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van zeil- en motorjachten, en biedt een breed scala aan diensten aan, waaronder architectuur, engineering, projectmanagement en interieurontwerp.

Hoek staat bekend om zijn klassieke ontwerpstijl, die is gebaseerd op traditionele lijnen en vormen, gecombineerd met moderne technologieën en materialen. Hij heeft een aantal prijzen gewonnen voor zijn ontwerpen, waaronder de Showboats Design Award en de World Superyacht Award.

André Hoek heeft het ontwerp geleverd voor het superjacht Koru, dat is gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Oceanco voor Amazon-oprichter Jeff Bezos. Het schip is gebouwd volgens de specificaties van Hoek en is ontworpen met de nieuwste technologieën en faciliteiten. De Koru is het grootste authentieke zeiljacht ooit gebouwd in Nederland en biedt ruimte aan maximaal 14 gasten en 27 bemanningsleden.

Nederlandse scheepswerf Oceanco

Oceanco is een toonaangevende Nederlandse scheepswerf die sinds 1987 luxe superjachten bouwt. Het bedrijf is gevestigd in Alblasserdam, Nederland en heeft een uitstekende reputatie opgebouwd in de jachtbouwindustrie vanwege zijn vakmanschap, innovatie en aandacht voor detail.

Oceanco bouwt op maat gemaakte superjachten voor klanten over de hele wereld. Het bedrijf biedt een volledig scala aan diensten aan, waaronder ontwerp, engineering, projectmanagement, constructie en after-sales service. Het bedrijf heeft een team van meer dan 500 hooggekwalificeerde professionals in dienst, waaronder ingenieurs, ontwerpers, scheepsbouwers, elektriciens, timmerlieden en schilders.

Oceanco heeft een aantal iconische superjachten gebouwd, waaronder Nirvana, Equanimity, Jubilee en DAR. Het bedrijf staat bekend om zijn gebruik van geavanceerde technologieën en materialen, en zijn focus op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Oceanco is toegewijd aan het bouwen van superjachten die voldoen aan de hoogste normen van kwaliteit, veiligheid en prestaties, en die tegelijkertijd voldoen aan de unieke wensen en eisen van elke klant.

Oceanco heeft een aantal prijzen gewonnen voor zijn ontwerpen en prestaties, waaronder de World Superyacht Awards en de Showboats Design Awards. Het bedrijf heeft ook een sterke reputatie opgebouwd in de industrie vanwege zijn samenwerking met vooraanstaande ontwerpers en architecten, waaronder Nuvolari-Lenard, Espen Øino, Sam Sorgiovanni en Tim Heywood.

Oceanco is een belangrijke speler in de wereldwijde superjachtindustrie en blijft zich richten op innovatie en vakmanschap om nieuwe normen te stellen in de bouw van luxe superjachten.

 

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website