Saoedi Arabië wil een schildpadvormige drijvende stad bouwen

Saoedi-Arabië, een land dat al bekend staat om zijn vooruitstrevende en baanbrekende projecten, heeft onlangs het idee van conventionele stedenbouw opnieuw geïnterpreteerd door de aankondiging van een plan om een drijvende stad in de vorm van een schildpad te bouwen. Dit concept, genaamd de Lazzarini Pangeos, is ontstaan uit een samenwerking tussen het koninkrijk en de Italiaanse ontwerpstudio Lazzarini. Het idee is om een zelfvoorzienende metropool te creëren die vrij op de oceanen kan bewegen - een stad van de toekomst die zich niet door landsgrenzen laat beperken.

De ambitieuze plannen voor de Pangeos zijn onthuld met een verwachte bouwkost van zo'n 8 miljard euro, wat het een van de meest kostbare initiatieven maakt die ooit in de architectuurwereld zijn bedacht. De drijvende stad zou qua omvang ook alle huidige records breken – het wordt namelijk drie keer langer dan het huidige grootste jacht ter wereld, dat ook een imposante lengte heeft.

Het ontwerp van de Pangeos is geïnspireerd op het supercontinent Pangea, waarmee het herinneringen oproept aan de tijd waarin alle continenten op aarde nog één massief vormden. Dit historische aspect wordt weerspiegeld in de innovatieve structuur en vormgeving van de stad. Om deze gigantische constructie drijvende te houden, zijn er meer dan 30.000 cellen onder de woonlagen gepland die zorgen voor het nodige drijfvermogen en waarmee de stad zelfs een kruissnelheid van vijf knopen zou kunnen behalen.

Duurzaamheid neemt een centrale rol in bij de ontwikkeling van de Pangeos. Een aanzienlijk deel van de stad zal worden voorzien van zonnepanelen, die essentieel zijn voor de energievoorziening. Daarnaast wordt het vermogen van golfenergie niet over het hoofd gezien; tijdens het navigeren over de golven zal de stad gebruikmaken van de waterkracht om additionele energie op te wekken. Hierdoor zal de drijvende stad geen schadelijke uitstoot produceren en draagt het bij aan een verantwoorde interactie met het mariene milieu.

Wat betreft de faciliteiten, lijkt de Pangeos in niets op een traditionele stad. Bewoners en bezoekers kunnen verwachten te genieten van luxe faciliteiten zoals winkelcentra, high-end hotels, uitmuntende restaurants, ruime openbare parken en zelfs eigen havens voor persoonlijke schepen of jachten. Het woningaanbod binnen de stad is divers, variërend van appartementen tot exclusieve villa's, waardoor een gemeenschap van wel 60.000 personen zou kunnen huizen.

Als alles volgens plan verloopt, zal de bouw van deze indrukwekkende constructie in 2033 aanvangen, met een ontwikkeltijd van ongeveer acht jaar. Om publieke belangstelling en investeringen aan te wakkeren, heeft Lazzarini een crowdfunding-campagne gelanceerd. Geïnteresseerde individuen hebben nu de mogelijkheid om een virtueel ticket aan te schaffen of te investeren in een NFT, waarmee ze toegang krijgen tot een virtueel appartement in de Pangeos.

Dit visionaire concept zou onze perceptie van wonen, reizen en onze interactie met de aarde kunnen omvormen. Het is een sterke indicatie van Saoedi-Arabië's vernieuwende blik op de toekomst en een bewijs van hoe grenzeloos menselijke inventiviteit kan zijn. Hoewel de Pangeos momenteel nog in het stadium van een prototype verkeert, spreekt het ambitieniveau van het project boekdelen over de potentie die stedenbouw in de toekomst heeft. Als deze drijvende stad uiteindelijk onze wereldzeeën gaat bevaren, zal het ongetwijfeld als een dromerige herinnering dienen aan wat we als mensheid kunnen bereiken als onze creativiteit de vrije loop krijgt.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website