Riva Aquarama - een tijdloze schoonheid op het water

In de wereld van luxe jachten is er één naam die altijd synoniem is geweest met elegantie, vakmanschap en tijdloze schoonheid: Riva Aquarama. Dit jaar vieren we de 60e verjaardag van deze iconische boot, die nog steeds wordt beschouwd als een van de mooiste ooit gemaakt.

De Riva Aquarama werd geboren in 1962, als opvolger van de Triton, een tweemotorige Riva runabout die in 1950 werd gelanceerd. De Aquarama erfde de Triton's8,02 meter lange en 2,62 meter brede romp, evenals de Chris Craft model 283 motoren, elk met 185 pk. Het volgende jaar werd de Aquarama Super geïntroduceerd, die 20 centimeter langer was om plaats te bieden aan twee grotere brandstoftanks en twee krachtigere Chrysler 413 motoren, elk met 290 pk.

De Aquarama was niet alleen een boot, maar een symbool van een tijdperk. De zachte, stijlvolle lijnen van deze 33-voeter belichamen een gevoel van traditie; het fijn bewerkte mahoniehout dat voor het dek wordt gebruikt en de elegante lederen afwerkingen op het dashboard en het stuurwiel verhogen het plezier van het varen op een tijdloos, klassiek jacht, dat ongeëvenaard comfort en emoties biedt.

De Aquarama was het resultaat van een zoektocht naar comfort en luxe, met een minder spartaanse cabine die comfortabel was voor meer gezinsgebruik, mede dankzij een zonnedek dat verzonken was aan de achterkant. Het bereikte snel internationaal succes, mede dankzij de grotere economische welvaart in Europa en de aanwezigheid van veel VIP'sdie vakantie vierden aan de Franse Rivièra en in Italië.

De Aquarama was niet alleen een lust voor het oog, maar ook een technisch meesterwerk. De romp was geoptimaliseerd voor veilig zeilen, met een verfijnde en robuuste constructie, uitgevoerd met zeer geselecteerd mahoniehout, zowel in nerf als kleur, en met gemakkelijk vervangbaar marine multiplex in geval van schade. Het is nog steeds een motorboot die geen angst heeft voor veroudering en veroudering, mede dankzij het werk van de Riva Historical Society.

In 1972, na het vertrek van Carlo Riva, ging de Aquarama Special in productie, met de nieuwe trapeziumvormige achtersteven die Giorgio Barilani in 1968 had herontworpen. Een ontwerp dat Riva'ssculpturale achtersteven uitwiste, die sinds 1946 met zijn rondom tussen de zijde, het dedek en de achtersteven, Carlo'seen- en tweemotorige runabouts onderscheidde. Ondanks dit, bleef zijn persoonlijke speedboot de 'Lipicar IV'.

De Special, met een meer prominente lengte en uiterlijk en groter gemak voor het opstaan vanuit het water, ontmoet de gunst van een verfijnde clientèle, op gelijke voet met de eerdere Aquarama s. Ondanks de opkomst van glasvezel werden er tot 1996 nog 278 Aquarama Specials verkocht, met dezelfde laatste romp uit 1969 als de Aquarama Super, waaraan een achterste appendage met een klein zwemplatform boven de waterlijn werd toegevoegd. De totale lengte werd 8,78 meter, terwijl de breedte niet veranderde. De motoren, 320 pk Riva, werden vanaf 1973 350 pk.

De vraag van Aquarama-verzamelaars vandaag is groter dan het aanbod omdat, na 60 jaar, ongeëvenaard in elegantie, het nog steeds bruikbaar en veilig op zee is, en er is geen gebrek aan gespecialiseerde centra voor onderhoud en restauratie van zijn prachtige mahonie. Na het uit productie gaan, werd het een cultobject.

De Riva Aquarama is meer dan alleen een boot; het is een icoon van Italiaans design en vakmanschap, een symbool van een tijdperk en een blijvende herinnering aan de visie en passie van Carlo Riva. Zelfs na al deze jaren blijft de Aquarama een tijdloze schoonheid op het water, een eerbetoon aan iedereen bij Riva, die hun gecombineerde talenten hebben doorgegeven in het bouwen van boten van onvergelijkbare stijl en kwaliteit.

Hoewel de Aquarama niet langer in productie is, leeft de geest ervan voort in de huidige generatie Riva-jachten. De aandacht voor detail, de toewijding aan kwaliteit en de passie voor design die de Aquarama zo speciaal maakten, zijn nog steeds de kenmerken van Riva'smoderne aanbod. En net als de Aquarama, blijven deze boten de wereld betoveren met hun schoonheid en elegantie.

In de wereld van luxe jachten blijft de Riva Aquarama een klasse apart. Het is een tijdloze klassieker, een meesterwerk van design en vakmanschap, en een blijvende herinnering aan een tijdperk van ongeëvenaarde elegantie en stijl. Terwijl we de 60e verjaardag van de Aquarama vieren, kijken we met bewondering terug op het verleden en kijken we met opwinding uit naar de toekomst van Riva. Want hoewel de tijden veranderen, blijft één ding hetzelfde: de tijdloze schoonheid van de Riva Aquarama.

Over Xavier Casalta en Bellini Nautica Riva Aquarama

Xavier Casalta staat bekend om zijn verbluffende en gedetailleerde kunstwerken, die vaak worden gemaakt met behulp van stippen. Zijn vaardigheid en toewijding aan zijn ambacht hebben hem internationale erkenning opgeleverd. In samenwerking met Bellini Nautica heeft Casalta zijn artistieke talent toegepast op een Riva Aquarama, waardoor het jacht een unieke en opvallende uitstraling krijgt.

Het resultaat van deze samenwerking is een prachtige Riva Aquarama met de hand beschilderd door Xavier Casalta. Met zijn kenmerkende stippenpatroon heeft Casalta een visueel verbluffend kunstwerk gecreëerd op het oppervlak van de boot. De gedetailleerde stippen vormen complexe patronen en texturen die de schoonheid van de Aquarama versterken en een uniek visueel aspect toevoegen.

De samenwerking tussen Xavier Casalta en Bellini Nautica toont de mogelijkheid om kunst en vakmanschap te combineren om een unieke en gepersonaliseerde ervaring te creëren. Het project benadrukt ook de tijdloze aantrekkingskracht van de Riva Aquarama en het vermogen van het merk om zich voortdurend te vernieuwen en te evolueren.

Met de hand beschilderde Riva Aquarama'szijn zeldzaam en gewild in de wereld van de pleziervaart. Ze vertegenwoordigen een combinatie van kunst, vakmanschap en luxe, en ze trekken verzamelaars en liefhebbers van over de hele wereld aan. Het project van Xavier Casalta en Bellini Nautica voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van de Riva Aquarama en versterkt de reputatie van dit iconische jacht als een waar kunstwerk op het water.

De samenwerking tussen Xavier Casalta en Bellini Nautica is een viering van creativiteit, vakmanschap en de tijdloze schoonheid van de Riva Aquarama. Het resultaat is een unieke en opvallende boot die de aandacht trekt en bewondering oproept. Deze samenwerking benadrukt ook de voortdurende relevantie en aantrekkingskracht van de Riva Aquarama, die zelfs na 60 jaar nog steeds een symbool is van elegantie en stijl op het water.

Met het beschilderen van een Riva Aquarama heeft Xavier Casalta een nieuw kunstwerk gecreëerd dat de grenzen tussen kunst en pleziervaart verlegt. Deze samenwerking is een eerbetoon aan de tijdloze schoonheid en het vakmanschap van de Riva Aquarama, en het laat zien dat dit jacht nog steeds een bron van inspiratie is voor kunstenaars en liefhebbers over de hele wereld.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.