Ontdek vier verborgen kustparels die je niet mag missen in Italië

Italië, een land dat zijn bezoekers keer op keer weet te verrassen met zijn vele gezichten. We kennen het allemaal vanwege Rome met zijn eeuwenoude geschiedenis, Milaan dat bekendstaat als modehoofdstad en Venetië waar de romantische kanalen nooit vervelen. Maar voorbij deze toeristische magneten ligt een wereld van vergeten schoonheden langs de Italiaanse kustlijn. Die kuststroken verbergen parels waar de tijd trager lijkt te gaan en de natuur haar ongerepte glorie behoudt.

Portofino, gelegen aan de betoverende Italiaanse Riviera, is zo n plaats waar de glamour van weleer harmonieert met de rust van de natuur. Dit kleurrijke stadje met zijn iconische haven en chique jachten is een favoriete stop voor de jetset, maar het echte wonder schuilt net buiten de begane paden. Het Parco Naturale Regionale di Portofino biedt wandelaars een overvloed aan routes door een dichte groene mantel, die plotseling opklaren voor panoramische uitzichten over de azuurblauwe Ligurische Zee. En voor duikliefhebbers is het onderwaterbeeld van Cristo degli Abissi een bijna mystieke ervaring die je meeneemt naar een andere wereld.

Richting het zuiden, verscholen tussen ruige kliffen en intens blauw water, vinden we Cinque Terre – een cluster van vijf schilderachtige dorpjes: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Deze plekken, die zo uniek zijn dat UNESCO ze heeft opgenomen op de werelderfgoedlijst, zijn verbonden door slingerende wandelpaden en charmante treinsporen. Hier heerst een sfeer waarin de lucht zich mengt met zout en de wijn smaakt naar de zon; niet te missen is de Sciacchetrà, een zoete wijn die de regio beroemd heeft gemaakt.

Als we onze blik naar het westen wenden, tussen het Franse Corsica en het Italiaanse Sardinië, schittert de archipel van Maddalena. Een beschermde groep eilanden, waarvan Caprera wellicht de meest betoverende verhalen herbergt als laatste huis van Giuseppe Garibaldi. De ongerepte stranden en het kristalheldere water maken deze archipel een paradijs op aarde. Het Nationaal Park van de Archipel Maddalena is een onmisbare bestemming voor zij die hunkeren naar idyllische natuurervaringen.

Verder naar het zuiderlijke deel van Italië, in de hak van de laars, bevindt zich Polignano a Mare in de regio Puglia. Hier contrasteren helder witte huizen fel tegen de donkerblauwe Adriatische Zee, terwijl ze elegant balanceren op de klifranden. Polignano a Mare brengt een mix van sensaties met zich mee, het is een plaats waar men kan ronddwalen door de nauwe straatjes en zich laten verwonderen door de natuurlijke grotten. Bovendien is het de thuisbasis van een spectaculaire jaarlijkse cliff diving competitie die waaghalzen van over de hele wereld aantrekt.

Buiten deze vier pareltjes, liggen er langs de Italiaanse kust nog talloze plekken te wachten om ontdekt te worden. Zowel de wereldberoemde Amalfikust met zijn dramatische bergkliffen als de rustigere wateren van Calabrië en Basilicata, elk biedt zijn eigen charme en tradities. Van eeuwenoude visserstradities tot recepten die generaties lang zijn doorgegeven, elke nieuwe bocht langs de kust onthult een nieuw verhaal. Elk dorp, elke stad en elke baai reflecteert de rijke diversiteit en passie van de Italiaanse cultuur. Of u nu zoekt naar de stilte van de natuur of de warmte van een lokaal dorpje met een rijke geschiedenis, Italië'skustlijn wacht met open armen om u te verwelkomen in haar verborgen wonderschatten.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek luxe en romantiek in de Beste Hotels van België 2023 In de kijker

Het is een genot om te schrijven over de crème de la crème van de Belgische luxehotels. Deze parels van gastvrijheid en luxe bieden een onvergete...