Laurent Gardinier - visie en succes van Relais & Châteaux President

Laurent Gardinier, de president van Relais & Châteaux, heeft een lange weg afgelegd sinds zijn jeugd, toen hij zijn vrije tijd doorbracht in de tuinen en keukens van familie aangelegen ondernemingen. In een uitgebreid interview met Elite Traveler deelt hij zijn perspectieven over de luxe hospitality branche, zijn carrière en de toekomst van Relais & Châteaux, een prestigieuze associatie van hotels en restaurants.

De Gardiniers, een beroemde horecafamilie, hebben Laurent geschapen tot de man die hij nu is. Hij groeide op met een duidelijk beeld van hard werken en toewijding aan kwaliteit, iets wat hem duidelijk heeft gevormd in zijn rol binnen de luxe hotel- en restaurantindustrie. Na zijn studie aan de hotelmanagement school in Lausanne en het behalen van een MBA aan de Cornell University, is Laurent samen met zijn broers de leiding gaan nemen over de familiebezittingen.

Hun eigendommen omvatten beroemde instellingen zoals Les Crayeres in Reims, een voormalig kasteel dat is omgetoverd tot een luxe hotel, en Taiwana in St Barth, waar een gevoel van privacy en exclusiviteit heerst. De familiebezittingen weerspiegelen hun visie op gastvrijheid – een perfecte balans tussen traditie en innovatie. Ze begrijpen dat vooruitgang noodzakelijk is, maar altijd met respect voor het erfgoed en de waarden die de basis vormen van hun bedrijf.

Als president van Relais & Châteaux zet Laurent deze filosofie voort. Hij benadrukt dat het bij Relais & Châteaux niet alleen gaat om luxe accommodaties en gastronomische maaltijden, maar ook om de ervaring en emotie die ze bieden. Het is een collectief van individuen met dezelfde passie voor uitmuntendheid en het creëren van unieke momenten voor gasten. De organisatie streeft naar het behoud van lokale cultuur en tradities en het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.

De pandemie heeft uiteraard invloed gehad op de branche, maar Laurent en zijn collega'shebben deze periode aangegrepen om te reflecteren en opnieuw te verbinden met de fundamenten van hun merk. Ze realiseerden zich dat de relaties met klanten essentieel zijn en dat persoonlijke service altijd het verschil zal maken in de luxe markt.

Laurent is optimistisch over de toekomst, ondanks de uitdagingen die COVID-19 met zich mee heeft gebracht. Hij verwacht dat er een sterke vraag zal zijn naar authentieke ervaringen, waarbij gasten de voorkeur geven aan privé- en afgelegen plekken die veiligheid bieden in combinatie met luxe. De toename van remote werken biedt ook kansen, aangezien mensen flexibeler zijn in waar en wanneer ze willen reizen.

In een dynamische en soms onzekere wereld blijft het principe van Relais & Châteaux ongewijzigd: het bieden van tijdloze ervaringen en herinneringen. Laurent Gardinier, als hoeder van dit principe, ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en blijft zich inzetten voor de hoogste standaarden van gastvrijheid en service.

Het verhaal van Laurent Gardinier is er een van passie, doorzettingsvermogen en een onwrikbare toewijding aan het behouden van de kunst van gastvrijheid op het hoogste niveau. Als president van de gerenommeerde internationale vereniging Relais & Châteaux, bekleedt hij een vooraanstaande positie in de wereld van luxe hotels en restaurants. Zijn visie en leiderschap hebben bijgedragen aan het handhaven van de integriteit en het prestige van deze instellingen op wereldwijde schaal.

Laurent groeide op in een omgeving waar de waarden van gastvrijheid en excellente service van jongs af aan werden ingeprent. Hij was omringd door de prachtige tuinen en de bruisende activiteiten van de keukens in de hotels en restaurants van zijn familie. Deze ervaringen legden de basis voor zijn diepe begrip van en liefde voor de branche.

Met een solide opleiding achter de rug, waarbij hij niet alleen de fijne kneepjes van het vak leerde door ervaring, maar ook door formele educatie aan enkele van de meest prestigieuze instituten, was Laurent klaargestoomd om de leiding te nemen over de familieonderneming. Onder zijn toezicht hebben eigendommen zoals Les Crayeres en Taiwana niet alleen hun reputatie behouden maar zijn ook bloeiende oases van luxe en comfort geworden. Zij dienen als bakens van wat mogelijk is wanneer traditie en moderniteit samenkomen onder het waakzame oog van een visie die gericht is op uitmuntendheid.

Relais & Châteaux, dat meer dan 580 hotels en restaurants omvat in meer dan 60 landen, staat bekend om zijn toewijding aan het vieren van de lokale cultuur en keuken. De vereniging zet zich in voor het behoud van de diversiteit van culinaire tradities en de promotie van duurzaam toerisme. Als president van deze invloedrijke organisatie zet Laurent zich in om deze waarden te versterken en ervoor te zorgen dat ze resoneren met een wereldwijd publiek. Hij begrijpt het belang van het creëren van ervaringen die niet alleen tijdelijk genoegen bieden maar ook blijvende herinneringen scheppen. Het is deze insteek die Relais & Châteaux onderscheidt en een trouwe aanhang heeft opgeleverd onder mensen die op zoek zijn naar authentieke en verrijkende reiservaringen.

In tijden van crisis, zoals tijdens de COVID-19 pandemie, heeft het leiderschap van Laurent Gardinier bewezen veerkrachtig en adaptief te zijn. Het vermogen om snel te reageren op veranderende omstandigheden en innovatieve oplossingen te vinden voor nieuwe uitdagingen is van cruciaal belang geweest voor het voortbestaan van de vereniging en haar leden. De focus op klantrelaties en gepersonaliseerde service heeft in deze onzekere tijden een nog grotere betekenis gekregen, waarbij de verwachtingen van gasten zijn veranderd en hun behoefte aan veiligheid en vertrouwdheid is toegenomen.

Kijkend naar de toekomst, benadrukt Laurent de noodzaak om te blijven innoveren en tegelijkertijd trouw te blijven aan de erfgoedwaarden die Relais & Châteaux tot een synoniem voor excellentie hebben gemaakt. De nadruk ligt op het creëren van ervaringen die de zintuigen prikkelen, de geest verrijken en een diepere connectie met de plaats van bestemming bevorderen. Dit gaat hand in hand met het stimuleren van duurzaamheid en verantwoordelijk toerisme, initiatieven die steeds prominenter worden in de strategieën van luxe reisorganisaties wereldwijd.

Laurent Gardinier en Relais & Châteaux staan samen aan het roer van een industrie die constant in beweging is. Door vast te houden aan hun principes en altijd te streven naar verbetering, zetten zij de norm voor wat het betekent om gastvrijheid op het hoogste niveau te leveren. Hun toewijding aan de kunst van het ontvangen van gasten is niet alleen een lovenswaardige prestatie, maar ook een inspirerende herinnering aan de waarde van traditie, menselijke connectie en de eeuwige charme van het ontdekken van nieuwe horizonnen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek luxe en romantiek in de Beste Hotels van België 2023 In de kijker

Het is een genot om te schrijven over de crème de la crème van de Belgische luxehotels. Deze parels van gastvrijheid en luxe bieden een onvergete...