Wijn of bier - welke drank heeft meer gezondheidsvoordelen?

Bijna twee eeuwen geleden merkte een Ierse arts op dat angina pectoris (pijn op de borst) veel minder vaak voorkwam in Frankrijk dan in Ierland. Hij schreef het verschil toe aan 'de Franse gewoonten en levensstijl'.

Het relatief lage aantal hartziekten in Frankrijk, ondanks een dieet dat veel boter en kaas bevat, staat bekend als de Franse paradox. Sommige deskundigen hebben gesuggereerd dat rode wijn het verschil maakt, iets wat de wijnindustrie enthousiast en volop heeft gesteund. Maar de Franse paradox is veel meer dan alleen rode wijn. Het dieet en de levensstijl in delen van Frankrijk, vooral in het zuiden, hebben veel gemeen met andere mediterrane regio s, en deze kunnen bijdragen aan de bescherming tegen hartziekten.

Sommige studies hebben gesuggereerd dat rode wijn - vooral als deze bij een maaltijd wordt gedronken - meer cardiovasculaire voordelen biedt dan bier of sterke drank. Deze variëren van internationale vergelijkingen die een lagere prevalentie van coronaire hartziekten laten zien in 'wijn drinkende landen' dan in landen waar bier of sterke drank wordt gedronken.

Rode wijn kan naast alcohol ook verschillende verbindingen bevatten die de wanden van bloedvaten kunnen ontspannen en de oxidatie van low-density lipoproteïne (LDL, 'slecht' cholesterol) kunnen voorkomen, een belangrijke eerste stap in de vorming van cholesterol gevulde plaque. Deze stoffen worden polyfenolen genoemd, waaronder een specifiek type dat flavonoïden wordt genoemd en dat de unieke kleur en smaak van wijn geeft. Flavonoïden zijn ook te vinden in andere plantaardige voedingsmiddelen zoals bosbessen, aardbeien, appels, uien, pure chocolade en thee. Sommige aan rode wijn specifieke polyfenolen zijn resveratrol, quercetine en epicatechines. Rode wijn krijgt vaak meer aandacht dan witte wijn omdat het ongeveer 10 keer zoveel polyfenolen bevat. Er kunnen echter ook andere actieve stoffen in witte wijn zitten die een cardioprotectief effect hebben.

Omdat de gezondheidsvoordelen van wijn vaak worden toegeschreven aan het gehalte aan polyfenolen, is er onderzoek gedaan naar dealcoholiseerde wijn. Dit type wijn ondergaat fermentatie, waarna de ethanol wordt gefilterd, maar het gehalte aan polyfenolen blijft behouden. Kleine studies bij personen met risicofactoren voor hartziekten vonden dat dealcoholiseerde wijn hielp om insulineresistentie te verminderen en de niveaus van stikstofoxide te verhogen, wat de bloedvaten helpt ontspannen en daardoor de bloeddruk verlaagt.

Bier bevat vergelijkbare fenolische verbindingen als rode wijn, maar in lagere hoeveelheden, waaronder quercetine, epicatechines en galluszuur. Ongeveer 70-80% van de polyfenolen in bier komt van gerstemout, en nog eens 20-30% van hop, de bloemen van de hopplant.

Het is belangrijk op te merken dat de hoeveelheid polyfenolen in alcohol bescheiden is en slechts een klein deel bijdraagt aan de totale hoeveelheid polyfenolen die in een breed scala aan plantaardige voedingsmiddelen wordt gevonden. Bijvoorbeeld, het verhogen van de inname van één naar twee porties per dag van thee, koffie, bessen, uien of appels levert een veel hogere hoeveelheid polyfenolen op dan het hebben van een extra glas rode wijn. Het werkelijke gezondheidsvoordeel van alcohol is waarschijnlijk niet het gehalte aan polyfenolen, maar de effecten van ethanol zelf, zoals hieronder besproken.

Drinkpatronen kunnen belangrijker zijn dan het type alcohol Ondanks de gezonde stoffen die in rode wijn zijn geïdentificeerd, hebben epidemiologische studies niet bevestigd dat een specifiek type alcoholische drank, of het nu wijn, bier of sterke drank is, het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Studies die populaties van mensen observeren, suggereren dat lichte tot matige hoeveelheden van alle alcoholische dranken, wanneer ze in gelijke hoeveelheden worden geconsumeerd, in verband worden gebracht met een verminderd risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Dit lijkt te suggereren dat de alcohol zelf, niet de specifieke verbindingen in elk type alcohol, een veel grotere impact heeft op de gezondheidsvoordelen.

Een rapport van de Health Professionals Follow-up Study onderzocht de drinkgewoonten van meer dan 38.000 mannen over een periode van 12 jaar. Matige drinkers hadden 30-35% minder kans op een hartaanval dan niet-drinkers. Deze vermindering werd waargenomen bij mannen die wijn, bier of sterke drank dronken, en was vergelijkbaar voor degenen die bij de maaltijden dronken en degenen die buiten de maaltijden dronken. Deze studie vond ook dat de frequentie van drinken van belang kan zijn: mannen die drie of meer dagen per week lichte tot matige hoeveelheden dronken, hadden een lager risico op een hartaanval dan degenen die een of twee keer per week dronken.

Een overzicht van alcoholconsumptie bij vrouwen uit de Nurses’ Health Study I en II vond de laagste sterftecijfers door welke oorzaak dan ook bij vrouwen die kleinere hoeveelheden alcohol dronken (ongeveer 1 drankje per dag) over vier of meer dagen in plaats van dezelfde hoeveelheid alcohol in één of twee dagen. Het overzicht vond ook dat alle soorten alcohol in verband werden gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, terwijl alle soorten werden geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker.

De American Heart Association concludeert dat 1-2 drankjes per dag voor mannen en tot 1 drankje per dag voor vrouwen in verband wordt gebracht met een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten, zonder consistent bewijs dat wijn grotere voordelen biedt dan andere alcoholische dranken. Ze adviseren echter om in plaats van zich alleen te richten op alcoholinname, een gezond dieet te implementeren om het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verminderen. De Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 raadt niet aan dat mensen die geen alcohol drinken, beginnen met drinken om welke reden dan ook, zelfs niet voor gezondheidsvoordelen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.