Parfum vs. Cologne - de rol van Essentiële Oliën in geuren

Het onderscheid tussen cologne en parfum is een vraagstuk dat velen intrigeert. Het antwoord is vrij eenvoudig: het hangt af van de concentratie van de essentiële oliën die ze bevatten. Deze uitleg is echter iets ingewikkelder dan dat. In dit artikel proberen we deze complexiteit te ontrafelen. De concentratie van de oliën en aroma'sdie aan deze geuren worden toegevoegd, is sterk afhankelijk van de kwaliteit, wat resulteert in aanzienlijke prijsverschillen tussen de merken. Het selecteren van een geur die je bevalt, is vaak een proces van vallen en opstaan.

Een andere vraag die vaak gesteld wordt, is of mannen zowel cologne als parfum kunnen dragen. Het antwoord is bevestigend. Parfum is niet exclusief voor vrouwen ontworpen. Er zijn tal van merken die ook producten voor mannen aanbieden. Het idee dat parfum uitsluitend vrouwelijk is, is een achterhaalde gedachte.

Het verschil tussen cologne en parfum ligt in de concentratie van de olie, niet in de 'vrouwelijke' of 'mannelijke' geuren. Vrouwen neigen over het algemeen naar sterkere, langdurige geuren, terwijl mannen meestal kiezen voor lichtere, subtielere geuren. Er zijn veel merken die unisex geuren produceren, waardoor de grenzen tussen mannelijke en vrouwelijke geuren nu meer vervagen dan vroeger. Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat het een mannelijke geur is, zoek dan naar de naam 'Homme' of 'voor mannen' op het etiket. Als je zo'n detail niet ziet, dan is het veilig om aan te nemen dat het waarschijnlijk een vrouwenparfum is.

De prijs is een andere factor die je een goede indicatie zal geven of de geur een parfum, eau de parfum of een cologne is. Aangezien hun prijzen worden bepaald door de olieconcentratie, zullen de geuren die een hogere concentratie essentiële oliën bevatten, standaard meer kosten. Sommige luxemerken hebben ook hun eigen essentiële oliën die worden geoogst uit zeldzame, speciale planten die alleen in specifieke gebieden groeien. Dat is een andere reden waarom je enkele exorbitante prijzen zult zien voor sommige van deze luxe parfums.

Elk merk heeft zijn eigen recepten voor elke specifieke geur, maar meestal bestaat het uit een mix van natuurlijke en synthetische oliën. Parfumfabrikanten mengen de natuurlijke en synthetische oliën en gebruiken dan een drager, zoals alcohol of water. De oliën worden verdund en de geur wordt gestabiliseerd, wat resulteert in de geur die je ruikt.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken van deze verschillende soorten geuren: De fundamentele overeenkomst tussen hen ligt in de parfumessentie, of de concentratie van olie in de geur. Op zijn beurt heeft elke geur zijn eigen specifieke essentie die bestaat uit vier dingen: dierlijke extracten, essentiële oliën, synthetische oliën en absolutes. Dierlijke extracten bevatten muskus, of je het nu gelooft of niet, naast andere geuren. Essentiële oliën zijn wijdverspreid en vormen de grotere categorie. Je vindt geuren zoals sandelhout of cederhout, om er maar een paar te noemen. Net als essentiële oliën zijn absolutes geconcentreerde oliemengsels die uit planten worden geëxtraheerd en ze zijn zeer aromatisch. Goede voorbeelden van absolutes zijn roos of jasmijn. Tot slot omvatten de eindresultaten synthetische door de mens gemaakte chemische mengsels. Luxe merken gebruiken ze spaarzaam in hun parfums, vandaar de hoge prijzen van hun producten. Nu heeft elk merk zijn eigen bijzonderheden en percentages van deze gecombineerde ingrediënten, wat hun geuren uniek maakt.

Hoe worden oliën geclassificeerd?

Essentiële oliën verschillen ook van elkaar, en de resultaten zijn de noten van elke geur. Ze zijn op hun beurt verdeeld in drie categorieën. Deze omvatten de basisnoten, hart- of middennoten en topnoten.

Topnoten zijn wat je eerst ruikt zodra je je geur aanbrengt. Het bezit vluchtige kwaliteiten, en hun geuren verdwijnen vrij snel. Dan komen het hart, of de middennoten door, gevolgd door de basisnoten, of degenen die het langst blijven hangen. Voorbeelden van topnoten zijn fruitige geuren zoals grapefruit, sinaasappel en kruiden zoals basilicum of citroengras. Midden- of hartnoten hebben een vrij grote voorraad. In deze categorie vind je veel kruiden en specerijen, zoals kaneel, nootmuskaat, peper, neroli, jeneverbes, onder vele anderen. Ten slotte zijn basisnoten gemaakt van de sterkste geuren die beschikbaar zijn. In deze categorie vind je cederhout, patchouli, sandelhout en vanille. Zodra die noten correct en in de juiste percentages zijn gemengd, zal dat bepalen of de geur een cologne of een parfum is.

Hoe gebruik je essentiële oliën correct?

Essentiële oliën op zich kunnen behoorlijk krachtig zijn, daarom moeten ze worden gemengd en verdund met andere elementen om hun beste kwaliteiten naar voren te brengen. Alcohol en water worden gebruikt om de essentiële oliën te verdunnen, en ook om ze te mengen en te mixen met de andere elementen die deel uitmaken van elke specifieke geur.

Het type geur hangt af van het concentratieniveau van de ingrediënten in de oliën en alcohol- of watermengsels. Het lijkt behoorlijk complex, en dat is het eigenlijk ook. Veel parfumeurs, of expert 'Neuzen' zoals ze worden genoemd, hebben een speciale vaardigheid. Het weten welke ingrediënten precies te combineren in het exacte percentage komt niet vanzelf. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken welke alle mogelijke geurtypen beschikbaar zijn op de markt.

Geurtypen:

  • Aftershave: Met de laagste concentratie oliën bevatten aftershaves meestal tot 3% pure oliën in hun mengsel. De rest is een mix van water, alcohol en enkele verzachtende elementen zoals aloë vera. Aangezien aftershave wordt aangebracht op het gezicht na het scheren, is het bedoeld om de huid te hydrateren en te kalmeren. Een mooie subtiele geur is altijd aangenaam, maar je wilt waarschijnlijk niet iets te sterk op je gezicht.
  • Eau Fraiche: Het sleutelwoord hier is Eau, wat betekent dat de geur verdund is met water, en slechts ongeveer 1-3% pure olieconcentratie bevat. In tegenstelling tot traditionele geuren, wordt eau fraiche gemengd met water in plaats van alcohol. Dat maakt de geur snel verdwijnen, maar het is een geweldige optie voor degenen die niet van sterke, overweldigende geuren houden. Het wordt meestal gebruikt om op te frissen, niet om op te vallen op een chic evenement, bijvoorbeeld. Ook is het een geweldige optie voor de budgetbewuste, of degenen die gevoeliger zijn voor sterke geuren. Aangezien het voornamelijk op waterbasis is, irriteert het de huid niet veel.
  • Eau de cologne heeft een zeer lichte concentratie parfumoliën. Het bevat 2-4% van de pure olieconcentratie, die voornamelijk met alcohol wordt gesneden voor een snelle opfrisbeurt. Ze gaan niet de hele dag mee, maar je kunt ze meestal nog ruiken na ongeveer 2-3 uur. Ze zijn ook betaalbaarder dan de andere soorten parfum. Typisch was eau de cologne een recept dat citrusnoten bevatte gemengd met kruiden, maar niet veel basisnoten. Daarom zijn colognes een lichtere, betaalbaardere optie voor dagelijks gebruik.
  • Eau de Toilette: Niet bedoeld om de hele dag mee te gaan, je kunt rekenen op je eau de toilette om bijna een halve dag mee te gaan, of ergens tussen de 3 tot 5 uur. Met een olieconcentratie van 5-15% brengt het 'Dressing Water' een lichtere slijtage op de huid. Als je meer een strikte regelvolger bent, wordt aangenomen dat eau de toilette meer geschikt is voor overdag, terwijl eau de parfum voor de nacht is. Deze gangbare concentratie voor herengeuren is wat algemeen bekend staat als cologne, en het is het meest beschikbaar. De naam kwam van het Franse 'faire sa toilette', wat in feite betekent dat je klaar bent om het huis te verlaten.
  • Eau de Parfum: Met een olieconcentratie van 15-20% duurt eau de parfum tussen de 5 en 6 uur. Het bevat een iets hoger percentage alcohol dan puur parfum, maar het werkt goed voor mensen met huidgevoeligheden. Het meest voorkomende type geur, het is enorm populair voor elke gelegenheid. Historisch gezien is dit een genderloze geur. Hoewel het meestal wordt gebruikt voor avondjes uit, kan het ook een optie zijn voor dagelijks gebruik. Dit is voor de mensen die willen opvallen, maar niet belachelijk veel geld willen uitgeven om geweldig te ruiken. 
  • Parfum Extrait: Parfum heeft de hoogste concentratie essentiële oliën van allemaal, en biedt de sterkste geur in elke productlijn. Met een pure olieconcentratie van 20-30% gaat het extrait de parfum, of pure parfum, ook het langst mee. Sommigen kunnen overal tussen de 6-8 uur gaan, of het grootste deel van een hele dag. Het gewone parfum bevat tussen de 15-40%, terwijl de parfumessentie ergens tussen de 15-30% ligt. Dus geen significante verschillen, maar genoeg om te kunnen differentiëren.

Een ander ding om op te merken over parfum, dat een combinatie is van de Latijnse uitdrukking Per Fumum (door rook), is dat de consistentie vrij dik en olieachtig is. Daarom komt het zeer zelden, zo niet nooit, in een spray. Het wordt meestal aangeboden in een fles met stop.

Als je een gevoelige huid hebt, zal parfum waarschijnlijk het beste voor je werken, omdat het de minste hoeveelheid alcohol bevat. Het droogt ook niet uit, wat soms een irriterend middel kan zijn voor sommige mensen.

Echt parfum, zoals vermeld, komt vaak in een fles met stop, terwijl alle andere soorten parfum verkrijgbaar zijn in sprayvorm. Hoewel parfum duurder is van de plank, kan het op de lange termijn een grotere investering zijn, aangezien het slechts spaarzaam wordt gebruikt. Je zult veel meer van de andere soorten parfum moeten gebruiken, omdat ze meer verdund zijn. Daarom krijg je meer waar voor je geld met het echte parfum. Maar de sterke geuren zijn misschien niet voor iedereen, dus dat zal een keuze zijn die je moet maken.

Als je echt creatief wilt zijn, probeer dan een paar verschillende geuren te combineren om je eigen kenmerkende geur te maken. Bijvoorbeeld, vanille mengt mooi met een geur die citrus, witte bloemen of zelfs rijke houtachtige noten bevat. Heb je liever op zee gebaseerde geuren? Ze gaan heel goed samen met zachte bloemige geuren zoals kamperfoelie of lelietje-van-dalen. Als je vindt dat die geur te vrouwelijk is, probeer dan een muskusgeur die goed past bij een oosterse.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.