Romanée-Conti - een prestigieuze wijngaard en wijn uit de Bourgogne

Romanée-Conti is een beroemde en prestigieuze Franse wijngaard gelegen in het hart van de Bourgogne, in het dorp Vosne-Romanée. Deze wijngaard beslaat een oppervlakte van ongeveer 1,8 hectare en produceert een van de meest gewaardeerde en zeldzaamste wijnen ter wereld. De rode wijn die hier wordt geproduceerd, is afkomstig van de Pinot Noir-druif en staat bekend om zijn complexiteit, elegantie en duurzaamheid.

De geschiedenis van de Romanée-Conti wijngaard gaat terug tot de middeleeuwen. In de 13e eeuw was het eigendom van de Abdij van Saint-Vivant, die de eerste wijnstokken plantte en de basis legde voor de wijngaard. De Romanée-Conti wijngaard dankt zijn naam aan de Franse prins Louis François de Bourbon-Conti, die het in 1760 kocht. Op 18 juli 1760 werd de wijngaard verkocht aan Jean-François Joly de Fleury en overgedragen aan prins Louis François de Bourbon, Prins van Conty en Prins van het bloed. Op 13 februari 1794 verscheen de naam 'Romanée-Conty' voor het eerst.

Na de Franse Revolutie werd de wijngaard een nationaal goed verklaard. In 1869 werd het overgenomen door een handelaar genaamd Jacques-Marie Duvault-Blochet, de voorouder van de huidige manager en aandeelhouder Aubert de Villaine. In de jaren 1830-1840 werd de wijngaard getroffen door de pyrale, die de bladeren van de druivenranken aantastte, gevolgd door de cryptogamische ziekte meeldauw. Het jaar 1865 was een goed jaar voor de wijngaard, met druiven met zeer hoge natuurlijke suikergehaltes en vrij vroege oogsten. Aan het einde van de 19e eeuw werden twee nieuwe bedreigingen voor de wijngaard geïntroduceerd: meeldauw en de phylloxera-insecten, die uit Amerika kwamen en de wijngaard zwaar beschadigden.

In 1945 werd de hele wijngaard die nog op eigen wortel stond (direct geplant zonder enten op wortels van andere druivensoorten) na de phylloxera-epidemie ontworteld en herplant met Amerikaanse enten. Hierdoor was er van 1946 tot 1951 geen wijnproductie mogelijk.

Vanaf de jaren 1980 werd een deel van de wijngaard volgens biologische landbouwmethoden beheerd, officieel sinds 1985. Sinds 2002 zijn er experimenten uitgevoerd met biodynamische technieken en vanaf 2007 is de hele wijngaard overgestapt op biodynamische landbouw.

Romanée-Conti is een van de zes grand cru-wijngaarden in Vosne-Romanée, een dorp dat bekend staat om zijn hoogwaardige wijnen. De appellatie van Romanée-Conti is een beschermde herkomstbenaming (AOC - Appellation d'Origine Contrôlée) sinds 1936, wat betekent dat de wijn moet voldoen aan strikte productieregels om de naam en kwaliteit te waarborgen.

Het terroir van Romanée-Conti is uniek en speelt een cruciale rol in de kwaliteit en het karakter van de wijn. De bodem bestaat uit kalksteen, mergel en klei, met een goede drainage en een gunstige zuidelijke expositie. Dit zorgt voor een ideale omgeving voor de Pinot Noir-druif om te gedijen en complexe, geconcentreerde smaken te ontwikkelen.

Productie en rijping: De productie van Romanée-Conti-wijn is beperkt en zorgvuldig gecontroleerd. De opbrengst per hectare wordt laag gehouden om de kwaliteit van de druiven te waarborgen, en de wijnstokken worden biologisch geteeld zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest. De druiven worden met de hand geoogst en zorgvuldig gesorteerd om alleen de beste kwaliteit druiven te gebruiken voor de wijnproductie.

Na de oogst ondergaan de druiven een traditioneel vinificatieproces met gisting in open houten vaten. De wijn wordt vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten gedurende ongeveer 18 tot 24 maanden, afhankelijk van het oogstjaar en de rijpheid van de druiven. Deze rijpingsperiode draagt bij aan de complexiteit en het verouderingspotentieel van de wijn.

Romanée-Conti wijn staat bekend om zijn indrukwekkende verouderingspotentieel. De beste jaargangen kunnen tientallen jaren rijpen en verbeteren in de fles, wat bijdraagt aan hun zeldzaamheid en waarde.

Smaakprofiel en karakteristieken: Romanée-Conti wijn wordt algemeen beschouwd als een van de beste rode wijnen ter wereld, met een complex en verfijnd smaakprofiel. In de neus vertoont de wijn aroma'svan rood en zwart fruit, zoals kersen, frambozen en bramen, samen met florale tonen van viooltjes en rozen. Daarnaast zijn er aardse en kruidige tonen, zoals truffel, kruidnagel en zoethout, die bijdragen aan de complexiteit van de wijn.

In de mond is Romanée-Conti elegant en geconcentreerd, met een zijdezachte textuur en een perfect evenwicht tussen fruit, zuurgraad en tannines. De afdronk is lang en indrukwekkend, met een aanhoudende complexiteit die blijft evolueren in de fles.

Vanwege de beperkte productie en de wereldwijde reputatie is Romanée-Conti een zeldzame en zeer gewilde wijn. De vraag naar deze wijn overtreft vaak het aanbod, wat resulteert in hoge prijzen op veilingen en de secundaire wijnmarkt. Het is niet ongebruikelijk dat flessen Romanée-Conti voor duizenden euro'sper stuk worden verkocht, en sommige zeldzame jaargangen of grote formaten kunnen zelfs nog hogere prijzen bereiken.

Romanée-Conti wordt vaak gezien als een investering en een statussymbool, maar veel wijnliefhebbers waarderen de wijn ook om zijn unieke smaakprofiel en ongeëvenaarde kwaliteit. De wijn wordt vaak bewaard voor speciale gelegenheden en wordt meestal geserveerd met verfijnde en smaakvolle gerechten, zoals truffelrisotto, gegrild wild of gestoofde paddenstoelen, om de complexiteit en elegantie van de wijn te benadrukken.

Romanée-Conti is een embleem van Franse wijnbouw en een symbool van uitmuntendheid in de Bourgogne. De combinatie van een uniek terroir, zorgvuldige wijnbouwpraktijken en een lange geschiedenis van toewijding aan kwaliteit heeft geleid tot een wijn die wereldwijd wordt geprezen om zijn complexiteit, elegantie en zeldzaamheid. Ondanks de hoge prijs en beperkte beschikbaarheid blijft Romanée-Conti een gewaardeerde schat voor wijnliefhebbers en kenners over de hele wereld.

Meer over Romanée-Conti

Romanée-Conti, een prestigieuze rode wijn uit de Bourgogne, heeft verschillende keren het record gevestigd als de duurste rode wijn ter wereld. Hier zijn enkele voorbeelden van de hoge prijzen die voor deze wijn zijn betaald in de loop der jaren:

 • In 2009 werd een gemengde kist van 13 flessen uit 2006 aangeboden voor €5.596 per fles, exclusief verzendkosten, waarmee Romanée-Conti destijds de duurste rode wijn ter wereld werd. Ter vergelijking: in het jaar 2000 werd een gemengde kist van 12 flessen uit 1997 door het Domaine verkocht voor minder dan €3.000.

 • In een warenhuis in Kōbe, Japan, werd een fles Romanée-Conti uit het jaar 2000 verkocht voor 787.500 yen, of ongeveer €5.000.

 • In maart 2005 werden zes magnums Romanée-Conti uit 1985 geveild in New York voor €134.315.

 • Een 75cl fles Romanée-Conti uit 2005 werd te koop aangeboden in Galeries Lafayette Haussmann in Parijs voor €18.000. Dit record werd echter in 2006 verbroken door een Château Mouton Rothschild uit 1945.

 • De huidige veilingprijs voor een fles Romanée-Conti uit 1990 is €7.256, volgens de wijnwaardering gepubliceerd op een van de bekendste wijn-websites. In 2010 rangschikte de website Wine-searcher, die meer dan 800 referenties had, Romanée-Conti ook op de eerste plaats van de 50 duurste wijnen ter wereld, met een gemiddelde prijs van meer dan €6.150 voor alle jaargangen en handelaren wereldwijd.

 • In januari 2014 werd een gemengde kist van twaalf flessen uit 2010 te koop aangeboden in Galeries Lafayette in Parijs voor €45.000.

 • Op 2 april 2014 was een 75cl fles Romanée-Conti uit 1996 te koop in de taxfreewinkel van de luchthaven Paris-Charles de Gaulle voor €29.000. In november 2015 werd een fles uit 2010 (75cl) te koop aangeboden in Lafayette Gourmet in het Centre Bourse in Marseille voor €21.000.

 • Deze voorbeelden illustreren de enorme waarde en populariteit van Romanée-Conti, niet alleen onder wijnkenners maar ook als investering en statussymbool. De zeldzaamheid en uitzonderlijke kwaliteit van deze wijn maken het tot een van de meest gewilde en gewaardeerde wijnen ter wereld.

 • Op 12 oktober 2016 werd een 75cl fles Romanée-Conti te koop aangeboden in de taxfreewinkel van de luchthaven Paris-Charles de Gaulle voor €32.000, wat op dat moment de hoogste geregistreerde prijs was.

 • In maart 2018 behield Romanée-Conti zijn titel als de duurste wijn, een titel die in 2015 verloren ging maar in 2016 werd herwonnen. Een fles uit 1945 werd in oktober 2018 verkocht voor €456.444 tijdens een veiling in New York, waarmee een nieuw record werd gevestigd.

Productlijn van Domaine de la Romanée-Conti

 • Romanée-Conti Grand Cru: Dit is de meest prestigieuze wijn van het Domaine de la Romanée-Conti en wordt geproduceerd uit de Pinot Noir-druif. Romanée-Conti Grand Cru staat bekend om zijn complexiteit, elegantie en duurzaamheid. Zoals eerder vermeld, kunnen de prijzen variëren van enkele duizenden euro'stot enkele tienduizenden euro s, afhankelijk van het oogstjaar en de zeldzaamheid.

 • La Tâche Grand Cru: Dit is een andere Grand Cru-wijn uit het Domaine de la Romanée-Conti, die ook wordt geproduceerd uit de Pinot Noir-druif. La Tâche staat bekend om zijn rijke en krachtige smaakprofiel en heeft een uitstekend verouderingspotentieel. De prijzen voor La Tâche kunnen variëren van enkele duizenden euro'sper fles.

 • Richebourg Grand Cru: Richebourg is een andere Grand Cru-wijn uit de Bourgogne, geproduceerd uit de Pinot Noir-druif. Deze wijn staat bekend om zijn diepte, complexiteit en verfijning. De prijzen voor Richebourg kunnen variëren van ongeveer €500 tot enkele duizenden euro'sper fles, afhankelijk van het oogstjaar en de zeldzaamheid.

 • Romanée-Saint-Vivant Grand Cru: Romanée-Saint-Vivant is een andere Grand Cru-wijn geproduceerd door het Domaine de la Romanée-Conti. Deze wijn, gemaakt van Pinot Noir-druiven, staat bekend om zijn elegantie en finesse. De prijzen voor Romanée-Saint-Vivant variëren meestal tussen €400 en enkele duizenden euro'sper fles, afhankelijk van het oogstjaar en de zeldzaamheid.

 • Grands Échezeaux Grand Cru: Dit is een andere Grand Cru-wijn uit de Bourgogne, geproduceerd uit de Pinot Noir-druif. Grands Échezeaux staat bekend om zijn kracht, complexiteit en verouderingspotentieel. De wijn heeft vaak aroma'svan rijp rood en zwart fruit, kruiden en aardse tonen. Grands Échezeaux-wijnen kunnen variëren in prijs, afhankelijk van de producent en het oogstjaar, maar over het algemeen zijn de prijzen hoog vanwege de Grand Cru-status en de kwaliteit van de wijn.

 • Corton Grand Cru: Corton is een rode wijn uit de Bourgogne, gemaakt van Pinot Noir-druiven. Het is de enige Grand Cru-wijngaard in de Côte de Beaune. Corton-wijnen staan bekend om hun complexiteit, kracht en verouderingspotentieel. De prijzen voor Corton-wijnen kunnen variëren, afhankelijk van de producent en het oogstjaar, maar over het algemeen zijn de prijzen hoog vanwege de Grand Cru-status en de kwaliteit van de wijn.

 • Montrachet Grand Cru: Montrachet is een witte wijn uit de Bourgogne, gemaakt van Chardonnay-druiven. Het is een van de meest prestigieuze en gewilde witte wijnen ter wereld. Montrachet staat bekend om zijn rijke, complexe en elegante smaakprofiel, met tonen van rijp fruit, honing, noten en een vleugje mineraliteit. De prijzen voor Montrachet-wijnen zijn over het algemeen zeer hoog vanwege de beperkte productie, uitstekende kwaliteit en grote vraag.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...