Ontdek de unieke smaak van Never Say Die Bourbon Whiskey

De bourbon-industrie heeft in recente jaren een significante heropleving meegemaakt, met talloze nieuwe merken die opkomen en zich mengen in de strijd om de gunst van whisky liefhebbers. Onder deze nieuwkomers bevindt zich een merk dat niet alleen nieuw leven blaast in een drank, maar ook in een verhaal dat al bijna een eeuw verloren leek te zijn gegaan. Dit is het verhaal van 'Never Say Die', een bourbon die zijn naam ontleent aan een fameuze volbloed racepaard dat tegen alle verwachtingen in overwinningen behaalde.

Never Say Die, het paard, was een underdog die de prestigieuze Epsom Derby won in 1954 en daarmee de eerste Amerikaans gefokte winnaar werd sinds 1934. Het succesverhaal van het paard inspireerde de oprichting van een merk Kentucky straight bourbon met dezelfde naam. Deze whiskey kwam voor het eerst op de markt rond de tijd van de overwinning en werd vervaardigd tot de late jaren zestig, maar verdween toen uit de schappen.

De revival kwam vele decennia later toen James 'Buddy' Thompson, wiens familie ooit de Glenmore Distillery bezat, besloot om het merk nieuw leven in te blazen. Zijn doel was om een whiskey te creëren die trouw bleef aan de originele geest van Never Say Die, terwijl hij tegelijkertijd de moderne drinker aanspreekt.

De huidige versie van Never Say Die is een small-batch bourbon, wat betekent dat hij in beperkte hoeveelheid geproduceerd wordt. De whiskey is samengesteld uit een mix van drie verschillende bourbons, waarvan de oudste negen jaar gerijpt heeft. Deze specifieke blend zorgt voor een complex en rijk smaakprofiel, met nuances die zowel beginnende als ervaren bourbon drinkers kunnen waarderen.

Het productieproces houdt zich aan de traditionele bourbonmethodes. De whiskey moet bijvoorbeeld verouderd zijn in nieuwe, verkoolde eikenhouten vaten en bestaan uit een graanmengsel met ten minste 51% maïs. Wat Never Say Die echter uniek maakt, is de zorgvuldige selectie van de afzonderlijke bourbons die gebruikt worden voor de blend, evenals de aandacht die besteed wordt aan elk detail van het rijpingsproces.

De smaaktest van Never Say Die onthult een palet van smaken dat begint met een neus die hints heeft van vanille, karamel en een lichte rokerigheid. Bij de eerste slok wordt de proever getrakteerd op een gebalanceerde combinatie van zoetheid en kruidigheid met tonen van eiken en donker fruit. De afdronk is lang en warm, met een subtiele kruidigheid die blijft hangen.

De presentatie van Never Say Die is net zo indrukwekkend als de inhoud. De fles zelf is een knipoog naar de geschiedenis, met een label dat het verhaal vertelt van het legendarische paard en de bourbon die beide de ontembare geest van doorzettingsvermogen belichamen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van deze bourbon, wordt hij op een aantal plaatsen aangeboden, voornamelijk in gespecialiseerde slijterijen en high-end bars. De prijs valt in de hogere categorie, maar dat weerspiegelt de ambachtelijke kwaliteit en exclusiviteit van het product.

Met de lancering van Never Say Die bourbon heeft Thompson niet alleen een merk gerevitaliseerd, maar ook de geest van een legendarisch verhaal. Het is een toost op de underdogs en een herinnering dat, net zoals bij het racepaard, vastberadenheid en doorzettingsvermogen uiteindelijk kunnen leiden tot succes.

In aanvulling op de bovenstaande informatie, is het noemenswaardig dat de terugkeer van Never Say Die aanzienlijk is binnen de bourbon community, omdat het een dialoog stimuleert over de betekenis van erfgoed en innovatie in de drankenindustrie. Het verhaal achter het merk vormt een interessant gesprekspunt bij het genieten van deze fijne bourbon en versterkt de belevenis.

Bovendien benadrukt Never Say Die dat er ruimte is voor kleinere, onafhankelijke distilleerderijen om te floreren naast de grote namen in de industrie. Door het succesvol doen herleven van een historisch merk, biedt het moed en inspiratie voor andere distilleerderijen om vergelijkbare uitdagingen aan te gaan. Het laat ook zien dat er waardering is voor distilleerderijen die zich richten op het vertellen van een verhaal en het overbrengen van een bepaalde emotie of geschiedenis door middel van hun product.

De waardering voor vintage merken zoals Never Say Die betekent ook dat verzamelaars en liefhebbers van whiskey steeds meer belangstelling hebben in zeldzame en unieke bottelingen. Het heeft geleid tot een cultuur waarin mensen niet alleen genieten van de smaak, maar ook van de zoektocht naar en het verzamelen van bijzondere whiskey s.

Al met al, Never Say Die is meer dan gewoon een bourbon, het is een stukje levende geschiedenis, herboren in een glas, klaar voor de moderne liefhebber om van te genieten. Het is een viering van doorzettingsvermogen, vakmanschap en de kunst van het distilleren die resoneren met de tijdsgeest waarin het heruitgebracht is.

 

* Wat is de naam van het historische racepaard dat de inspiratie vormde voor Never Say Die bourbon? Never Say Die.
* Waar komt Never Say Die bourbon vandaan? Kentucky, Verenigde Staten.
* Wat is het minimumpercentage maïs dat in de graansamenstelling van Never Say Die bourbon moet zitten? Ten minste 51%.
* Hoe lang heeft de oudste bourbon in de Never Say Die blend gerijpt? Negen jaar.
* Welk familielid heeft het merk Never Say Die nieuw leven ingeblazen? James 'Buddy' Thompson.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...