Ontdek de unieke Benton's Old Fashioned met Baconvet

In de wereld van cocktails is er altijd ruimte voor innovatie en experiment. Een van de meer unieke creaties die in recente jaren de aandacht heeft getrokken, is Benton's Old Fashioned – een variant van de klassieke cocktail die een rijke, rokerige twist krijgt door de toevoeging van baconvet. Dit recept is ontstaan uit het brein van PDT, een van de meest gerenommeerde speakeasy-stijl bars in New York City.

De Benton's Old Fashioned maakt gebruik van een techniek genaamd 'fat washing', waarbij een smaakvolle vetstof wordt gemengd met alcohol en daarna wordt ingevroren. Hierdoor scheidt het vet zich van de vloeistof, waardoor de smaken behouden blijven, maar zonder de textuur van het vet. Bij deze specifieke cocktail wordt bourbon whiskey gecombineerd met het vet van Benton's smoky mountain country ham – bekend om zijn uitgesproken aroma en smaak.

Het proces begint met het versmelten van het vet, waarna het bij de bourbon wordt gevoegd. Het mengsel wordt dan voor lange tijd gelaten, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Vervolgens wordt het geheel ingevroren, zodat het vet stolt en kan worden verwijderd. Het resultaat is een bourbon met een subtiele maar onmiskenbare hint van rook en vlees, die als basis dient voor de Old Fashioned.

Om de cocktail te maken, worden ingrediënten zoals suikerklontjes, bitters en een twist van citrus gecombineerd met de baconvet-gewassen bourbon. De Old Fashioned wordt traditioneel geserveerd met ijs en een sinaasappelschil voor garnituur. In dit geval wordt de smaak van bacon nog verder versterkt door het gebruik van een speciale rokerige bacon als garnering.

De creatie van deze cocktail is niet alleen een bewijs van creativiteit achter de bar, maar ook van de mogelijkheid om traditionele methoden te combineren met moderne technieken voor een geheel nieuwe smaaksensatie. Het toont daarnaast de trend van speakeasy-bars die terugkeren naar een periode waarin cocktails met veel zorg en aandacht werden bereid.

PDT, wat staat voor Please Don't Tell, ligt verborgen achter een telefooncel in een hotdogzaak. Sinds de opening in 2007 heeft het de status bereikt van een legendarische bestemming voor cocktail-liefhebbers over de hele wereld. De bar staat bekend om zijn innovatieve cocktails en heeft met de Benton's Old Fashioned bewezen dat het mogelijk is om de grenzen van de cocktailkunst steeds verder te verleggen.

De populariteit van dit soort unieke drankjes weerspiegelt de groeiende vraag naar ambachtelijke, op maat gemaakte ervaringen in de horeca. Het succes van Benton's Old Fashioned onderstreept de waarde die consumenten hechten aan originaliteit en vakmanschap. Dit recept is meer dan een gimmick; het is een zorgvuldig samengestelde mix van smaken die samen een memorabele en verrukkelijke drinkervaring creëren.

Baconvet is niet het enige ongewone ingrediënt dat zijn weg naar de wereld van de high-end cocktails heeft gevonden. Bartenders over de hele wereld experimenteren met allerlei componenten, van gedistilleerde theebladeren tot exotisch fruit en zelfs insecten. Maar de combinatie van bourbon en baconvet in Benton's Old Fashioned blijft een unieke en onderscheidende creatie.

In de loop der jaren zijn er variaties op deze cocktail ontwikkeld, zowel door amateur-mixologen als professionele bartenders, elk met hun eigen draai aan het concept. En hoewel niet iedereen misschien openstaat voor het idee van een cocktail met baconvet, hebben degenen die het gewaagd hebben te proeven vaak een positieve ervaring gerapporteerd.

Het gezegde luidt dat smaken verschillen, maar voor wie op zoek is naar een cocktail die buiten de gebaande paden treedt, is de Benton's Old Fashioned een fascinerend en avontuurlijk beginpunt. Het verlegt de grenzen van wat mogelijk is met alcohol en smaakcombinaties, en biedt een intense en toch aangename smaakervaring die moeilijk te evenaren is.

Als je de kans krijgt om naar PDT in New York te gaan en deze robuuste en hartige interpretatie van een Old Fashioned te proberen, is het zeker een ervaring om niet te missen. Het is zowel een culinaire ontdekking als een hommage aan de tijdloze kunst van het cocktail maken. Maar zelfs als je die reis niet kunt maken, is het inspirerend om te weten dat de wereld van cocktails altijd evolueert, met eindeloze mogelijkheden voor degenen die bereid zijn risico's te nemen en te experimenteren met smaken.

Het concept van het wassen van spirits met vet is niet nieuw; het bestaat al verschillende jaren en heeft langzamerhand zijn weg gevonden van niche-experimenten in de donkere hoeken van avant-garde bars naar een breder publiek dat verlangt naar nieuwe en boeiende smaakbelevingen. De praktijk houdt in dat een vet – vaak van dierlijke oorsprong zoals baconvet, eenden- of ganzenvet – wordt verwarmd tot vloeibare staat en gemengd wordt met een sterke drank zoals whisky, bourbon, rum of zelfs tequila. Na een infusieperiode wordt het mengsel gekoeld, waardoor het vet stolt en gemakkelijk van de vloeistof kan worden gescheiden. Wat overblijft, is een spirit die een uniek aroma en subtiele smaakcomplexiteit heeft gekregen dankzij het vet.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...