Ontdek de kracht van A. Smith Bowman Virginia Cask Strength Bourbon

Het Amerikaanse whiskeymerk A. Smith Bowman Distillery heeft recentelijk een nieuwe bourbon vrijgegeven die liefhebbers van sterke drank zeker zal aanspreken. Deze nieuwe toevoeging, een cask strength bourbon genaamd A. Smith Bowman Cask Strength Batch #1, onderscheidt zich door zijn opmerkelijke potentie en complexiteit.

Deze bijzondere whiskey is het eerste product in een nieuwe reeks cask strength bourbons van de A. Smith Bowman Distillery. De distilleerderij ligt in Fredericksburg, Virginia, en staat bekend om het produceren van handgemaakte spirits van hoge kwaliteit. Hun nieuwe cask strength bourbon is direct uit het vat gebotteld, wat betekent dat het niet is verdund na het distillatieproces om de alcoholpercentages te verlagen. Dit resulteert in een robuuster en rijker product met een krachtig alcoholgehalte van 141.1 proof, oftewel 70.55% alcohol.

Master Distiller Brian Prewitt speelde een cruciale rol bij de ontwikkeling van dit voortreffelijke distillaat. Hij benadrukt dat de sterkte van de bourbon niet moet worden onderschat en dat de drinker moet beginnen met kleine slokjes om de volle omvang van de smaak te kunnen waarderen. De cask strength bourbon biedt een gevarieerd smaakpalet, met tonen van gedroogd fruit, toffee en subtiele hints van eikenhout die voortkomen uit de lange rijpingsperiode in de vaten.

Wat de verpakking betreft, heeft A. Smith Bowman Distillery gekozen voor een elegante en duidelijke presentatie. De fles is voorzien van een label waarop informatie over de batch, de botteldatum en het bewijs prominent wordt weergegeven. Hiermee onderstreept het bedrijf de authenticiteit en transparantie van zijn ambachtelijke productiemethoden.

Deze limited edition bourbon is in december van 2020 gereleased met een adviesprijs van $99,99 voor een fles van 750 milliliter en is verkrijgbaar bij geselecteerde retailers. De bourbon maakt een statement als hoogwaardige keuze voor bourbonliefhebbers en biedt een intensieve ervaring die uitnodigt tot aandachtig proeven.

Zoals vaak het geval is bij cask strength distillaten, kan de bourbon worden aangelengd met een beetje water om de smaken te openen en de zachtheid te versterken, waardoor de consument kan experimenteren om de perfecte balans naar eigen voorkeur te vinden. Het feit dat het een cask strength whiskey is maakt het ook een veelzijdig product voor mixologen die graag cocktailrecepten met een extra dimensie willen creëren.

A. Smith Bowman Distillery, opgericht in 1935, draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Het begon als een boerderij in Sunset Hills om overtollige granen te distilleren, maar ontwikkelde zich al snel tot een volwaardige distilleerderij. Gedurende de jaren bleef het familiebedrijf innoveren en breidde het zijn assortiment uit met diverse soorten bourbon en andere spirits. Met de introductie van de cask strength bourbon benadrukt de distilleerderij haar toewijding aan vakmanschap en kwaliteit.

Bourbon whiskey heeft een wettelijk vastgelegde identiteit; hij moet worden geproduceerd in de Verenigde Staten, bestaan uit ten minste 51% maïs, gerijpt worden in nieuwe, gebrande eikenhouten vaten en zonder toevoegingen (met uitzondering van water om de sterkte te verminderen) worden gebotteld. De unieke eigenschappen van bourbon, zoals de zoetheid en de rijke smaken, komen voornamelijk voort uit de maïs en het brandingsproces van de vaten.

De rijping van bourbon is een kunst op zich. De distilleerderij van A. Smith Bowman bevindt zich in een regio met een klimaat dat zorgt voor grote temperatuurschommelingen, wat bijdraagt aan de interactie tussen de whiskey en het hout van de vaten. Deze interactie is cruciaal voor de ontwikkeling van de complexe smaken en aroma'sdie bourbon liefhebbers zo waarderen.

Cask strength whiskey is een term die verwijst naar whiskey die rechtstreeks uit het vat komt, zonder verdund te worden. Dit zorgt voor een hogere alcoholconcentratie en vaak een meer uitgesproken smaakprofiel. Het kan gezien worden als de meest pure vorm van whiskey, omdat het dicht bij de oorspronkelijke staat blijft zoals het was gedurende de rijping in het vat. Het drinken van cask strength whiskey is een ervaring die anders is dan die van standaard whiskey, omdat het een grotere intensiteit en complexiteit biedt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...