Feestelijke drankjes voor Chinees Nieuwjaar 2024

Chinees Nieuwjaar, een belangrijk feest dat diep geworteld is in de rijke tradities en cultuur van China, brengt familie en vrienden samen om het begin van de nieuwe maan te vieren en het begin van een nieuw jaar volgens de Chinese maankalender. In 2024 markeert dit festijn niet alleen een tijd van uitbundige vieringen maar ook een periode waarin specifieke drankjes en versnaperingen centraal staan in de festiviteiten.

Bij de aanvang van het nieuwe jaar is het gebruikelijk om thee te serveren als een teken van respect naar ouderen en gasten. Thee speelt een belangrijke rol tijdens Chinees Nieuwjaar, niet alleen vanwege zijn symbolische betekenis, zoals voorspoed en gezondheid, maar ook omdat het een moment van samenzijn en vernieuwing vertegenwoordigt.

Naast thee zijn er nog andere dranken die essentieel zijn voor de viering. Een populaire keuze is Baijiu, een sterke Chinese drank gemaakt van graan. Baijiu, dat bekend staat om zijn hoge alcoholpercentage en zijn complexe smaken, wordt vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden zoals het Chinees Nieuwjaar, waar het in kleine glazen wordt geschonken en in één slok wordt genuttigd, vergezeld van de traditionele groet 'Ganbei', wat letterlijk ‘leeg je glas’ betekent.

Wijnliefhebbers kunnen zich ook verheugen op het feest, want Chinees Nieuwjaar biedt een perfecte gelegenheid om rode wijn te schenken, die symbool staat voor geluk en welvaart. Rode wijn wordt vaak gekozen voor zijn kleur, die in de Chinese cultuur geassocieerd wordt met geluk en vreugde. Volgens de Chinese traditie kan het drinken van een glas rode wijn tijdens festiviteiten geluk en welvaart brengen in het komende jaar.

Voor diegenen die de voorkeur geven aan bier, zal Tsingtao, een populair Chinees biermerk, niet ontbreken bij de feestelijkheden. Het lichte en verfrissende karakter van bier maakt het een gemakkelijk te drinken optie voor verschillende momenten gedurende het nieuwe jaar. Ook andere Aziatische biermerken zoals Asahi en Tiger zijn populaire keuzes die vaak worden genuttigd tijdens deze tijd van het jaar.

Vruchtensappen gemengd met alcohol zijn eveneens gunstig voor diegenen die iets lichters zoeken. Cocktails op basis van lychee, longan of kumquat vermengd met een scheutje alcohol kunnen een innovatieve en fruitige draai geven aan de traditionele nieuwjaarsdranken. Deze vruchten zijn niet alleen gekozen voor hun smaak, maar ook voor hun auspiciëuze betekenissen, die overeenkomen met de geest van het Chinees Nieuwjaar.

Mensen die een alcoholvrije optie prefereren kunnen genieten van mocktails die geïnspireerd zijn door traditionele Chinese smaken. Ingrediënten zoals gember, honing, oolong of groene thee kunnen worden gecombineerd om verfrissende en gezonde drankjes te creëren die geschikt zijn voor alle leeftijden en die een welkome aanvulling vormen op de rijkelijke nieuwjaarsmaaltijden.

Het is van belang te benadrukken dat, hoewel alcohol een onderdeel kan zijn van de festiviteiten, het altijd met mate moet worden genoten. Verantwoord drinken is essentieel tijdens de vieringen om de veiligheid en het welzijn van iedereen te garanderen.

Naarmate Chinees Nieuwjaar 2024 nadert, zullen vele mensen op zoek gaan naar de meest passende wijnen, bieren en cocktails om hun vieringen luister bij te zetten. Elk van deze drankjes heeft zijn eigen plaats in de viering en kan helpen bij het scheppen van een sfeer van vrolijkheid en het delen van goede wensen voor het komende jaar.

Nu Chinees Nieuwjaar steeds dichterbij komt, bereiden mensen over de hele wereld zich voor op dit grootse feest. De inrichting van huizen en straten wordt getransformeerd met versieringen in rood en goud, symbolische kleuren die geluk en voorspoed vertegenwoordigen. Draken- en leeuwendansen echoën door de straten, waarbij de krachtige bewegingen de boze geesten verjagen en het goede geluk verwelkomen.

In de aanloop naar het feest, is het gebruikelijk dat families samen het huis grondig schoonmaken, wat bekend staat als 'sweeping the dust'. Deze traditie staat voor het wegvegen van pech uit het voorgaande jaar en het verwelkomen van het nieuwe jaar met een frisse start. Na het schoonmaken wordt het huis versierd met coupletten, papieren knipsels, en lantaarns om de positieve energie te bevorderen.

Een andere belangrijke traditie is het Reunion Dinner, een uitgebreide maaltijd op de vooravond van Chinees Nieuwjaar. Dit is de tijd waarin familieleden, soms van heinde en verre, samenkomen om een scala aan gerechten te delen die elk hun eigen symbolische betekenis hebben. Zo staat vis voor overvloed, dumplings voor rijkdom, en kleverige rijstcake (niangao) voor een hogere positie of inkomen in het volgende jaar.

Het uitwisselen van rode enveloppen, of 'hongbao', gevuld met geld, is ook een veelvoorkomende gebruik tijdens het festival. Deze enveloppen worden niet alleen gegeven als teken van genegenheid, maar ook als een zegen voor een langer en succesvoller leven. Het bedrag in de enveloppen is vaak een even getal, aangezien oneven getallen geassocieerd worden met begrafeniscadeaus.

Vuurwerk en vuurknallers worden in grote getalen afgeschoten om het nieuwe jaar te begroeten, met het geloof dat het lawaai kwade geesten en negatieve energieën afweert. Dit spektakel van licht en geluid is een van de hoogtepunten van het festival, waarbij de nachtelijke hemel oplicht met een orkest van kleuren.

Voor degenen die Chinees Nieuwjaar ver van huis vieren, bestaat er een scala aan evenementen en festivals die over de hele wereld worden gehouden om deze speciale tijd te erkennen. Van Chinatowns in verschillende steden tot culturele festivals, het is een gelegenheid voor iedereen om de tradities en gebruiken van dit eeuwenoude festival te ervaren.

Ondanks de diversiteit aan gebruiken en vieringen, blijft één ding consistent in de viering van Chinees Nieuwjaar: het is een tijd van hoop, vernieuwing en de wens voor voorspoed en welvaart in het komende jaar. Voor Chinese gemeenschappen overal ter wereld is het een moment om te reflecteren op het verleden, te anticiperen op de toekomst en vooral, omringd door dierbaren, dankbaar te zijn voor het heden.

Terwijl men zich voorbereidt op de festiviteiten, kiest men zorgvuldig de drankjes die niet alleen de sfeer van het feest versterken, maar ook als een toost op de gezondheid en het geluk van allen die deelnemen aan de viering. Het is een tijd waarin oude tradities en moderne innovaties samenkomen, resulterend in een feest dat zowel eerbied voor het verleden uitstraalt als een vrolijke blik werpt op de toekomst.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...