Maison Telmont - Champagne traditie en duurzaamheid sinds 1912

In het hart van de Champagne-streek staat een prestigieus huis dat al meer dan honderd jaar de fijne kneepjes van champagnebereiding meester is: Maison Telmont. Henri Lhôpital, geïnspireerd door de tumultueuze gebeurtenissen van de Champagne-opstanden in 1912, legde de fundamenten van dit illustere huis.

Zijn zoon, André Lhôpital, nam later het stokje over en onder zijn bezielende leiding vestigde het bedrijf zich in Damery, een pittoresk dorpje nabij Epernay, in 1947. De tradities en waarden van het huis werden verder versterkt door Serge Lhôpital, die ervoor zorgde dat de erfenis van de familie levend bleef.

Echter, het was onder Bertrand Lhôpital, de huidige bewaker van de wijnbouw en productie, dat Telmont een nieuwe richting insloeg. Gedreven door een passie voor duurzaamheid, zette Bertrand zich in voor de biologische teelt, een zeldzaamheid in de Champagne-regio.

Telmont'schampagnes stralen een combinatie uit van historische rijkdom en de unieke kwaliteiten van hun geboortegrond. Ze onderscheiden zich door hun verfijnde karakter, balans en de manier waarop ze het karakter van hun terroir weerspiegelen. Telmont'stoewijding aan de aarde is niet alleen een motto, maar ook een belofte die diep geworteld is in hun ethos.

Met ambitieuze plannen voor de toekomst, waaronder het streven om al hun wijngaarden tegen 2025 biologisch te certificeren en de recente samenwerking met de Remy Cointreau-groep, is Maison Telmont klaar om zijn traditie van uitmuntendheid voort te zetten voor toekomstige generaties.

Geschiedenis

Champagne Telmont heeft een rijke traditie die geworteld is in de kunst van het maken van champagne.

In het begin van de 20e eeuw, tijdens de tumultueuze Champagne-opstanden, speelde Henri Lhôpital een cruciale rol in de strijd voor het behoud van de authenticiteit en kwaliteit van champagne. Zijn inspanningen tijdens deze periode legden de basis voor wat later het prestigieuze huis Telmont zou worden.

Het volgende jaar, 1912, zag de geboorte van het huis Telmont, opgericht door Henri. Het embleem en de principes van Telmont zijn een knipoog naar de ridderlijke tradities uit het tijdperk van Lodewijk XIV. De keuze voor de naam 'Telmont' kwam voort uit Henri'sbewondering voor een van zijn meest geliefde wijngaarden. Het historische hart van het bedrijf is nog steeds te vinden aan de Avenue de Champagne.

André Lhôpital, een opvolger van Henri, nam in 1937 de leiding over en onder zijn beheer werd in 1947 de Champagne J. de Telmont gelanceerd, een eerbetoon aan een prominente wijngaard van het huis.

De daaropvolgende decennia waren getuige van de gestage groei van Telmont. In 1968 koos het huis voor Damery als zijn thuisbasis, waarmee het zijn diepe banden met de regio bevestigde. Een lid van de Lhôpital-familie diende zelfs een periode als burgemeester van Damery.

De 21e eeuw bracht nieuwe kansen voor Telmont. Ludovic du Plessis, een kenner van wijnen en sterke dranken, kwam in 2019 in contact met Telmont. Zijn introductie leidde tot een samenwerking tussen Telmont en de Remy Cointreau-groep in 2020.

Met een vooruitziende blik en een eerbetoon aan hun erfgoed, streeft Telmont ernaar om al hun wijngaarden tegen 2025 een biologische certificering te geven. Dit onderstreept hun inzet voor topkwaliteit en een duurzame aanpak. Op dit moment wordt 72% van Telmont's24,5 hectare grond biologisch beheerd of is in de overgangsfase. Het doel is om tegen 2025 volledig gecertificeerd te zijn. De samenwerkende wijnproducenten van Telmont, die 56,5 hectare beslaan, zullen worden aangemoedigd en geholpen bij hun transitie naar biologische teeltmethoden (waarvan 39% al biologisch is of in transitie). Het uiteindelijke doel is om tegen 2031 volledig over te schakelen op biologische teelt voor zowel het Telmont domein als hun samenwerkende wijnbouwers, waarbij al 49% van dit gebied biologisch is of in transitie is.

Champagne Telmont vertegenwoordigt dan ook een verhaal van passie, traditie en een onophoudelijke drang naar uitmuntendheid in de wereld van champagne.

Manifest

Champagne Telmont legt een diepe nadruk op het koesteren en respecteren van het land waarop hun druiven groeien. Ze begrijpen dat de essentie van een voortreffelijke wijn niet alleen ligt in de techniek van het wijnmaken, maar ook in de harmonieuze relatie met de natuur. Door aandachtig te luisteren naar wat de natuur te bieden heeft en zich aan te passen aan haar ritmes, streven ze ernaar om een champagne te creëren die de ziel van het land weerspiegelt. Hun motto, 'In Nomine Terrae', wat 'Ter ere van de aarde' betekent, is niet zomaar een slogan. Het belichaamt hun filosofie en toewijding om wijnen te produceren die een eerbetoon zijn aan het land en de natuurlijke rijkdommen die het biedt.

Het domein

Midden in de Vallée de la Marne, een regio bekend om zijn adembenemende landschappen en rijke wijnbouwtraditie, ligt het familiedomein van Telmont. Dit domein, dat al vier generaties lang de trots en passie van de familie belichaamt, strekt zich uit over een indrukwekkende 20 hectare, verdeeld over acht prestigieuze crus.

Deze uitgestrekte wijngaarden zijn niet alleen een bron van inkomsten, maar vertegenwoordigen ook een erfgoed en een traditie die diep geworteld is in de geschiedenis van de regio. Hier, te midden van de glooiende heuvels en vruchtbare grond, groeien de drie pilaren van de Champagne: de robuuste pinot noir, de fruitige meunier en de elegante chardonnay. Samen vormen ze de basis van de champagnes die Telmont zo beroemd hebben gemaakt.

Bij Telmont is er een diep respect voor de aarde en haar gaven. Dit respect komt tot uiting in hun toewijding aan duurzame landbouwpraktijken en hun nadruk op handmatige oogst. Elke druif wordt zorgvuldig met de hand geplukt, waardoor alleen de beste vruchten worden geselecteerd voor hun champagnes. Deze aandacht voor detail en kwaliteit is wat Telmont onderscheidt van vele anderen.

Maar het is niet alleen de kwaliteit van de druiven die Telmont'schampagnes zo speciaal maakt. Het is ook de combinatie van traditionele vinificatiemethoden en innovatieve technieken die elke fles uniek maakt. Door de eeuwen heen heeft Telmont een reputatie opgebouwd voor het produceren van champagnes die zowel rijk van smaak als elegant van structuur zijn.

In een wereld waar massaproductie en automatisering steeds vaker de norm worden, blijft Telmont trouw aan zijn roots. Ze geloven dat ware kwaliteit tijd, zorg en aandacht vereist - en dat is precies wat ze hun wijngaarden en hun champagnes geven.

Enkele van de Champagnes

  • Millésime 2012:

    • Neus: Opent met gedroogd fruit en geroosterd brood, schommelend naar amandel en citrus.
    • Smaak: De aanzet in de mond is direct, verzacht door vanillenoten, gevolgd door een explosie van peer en culminerend met noten van verse amandelen en grapefruit. Een rondheid die wordt gecompenseerd door een mooie frisheid.
    • Kenmerken: Getrokken in 2013, 8 jaar in de kelder.
  • Vinothèque 2012 Brut:

    • Neus: Geroosterd brood, gedroogd en gestoofd fruit, amandelen.
    • Smaak: Peer, amandelen, grapefruit.
    • Kenmerken: Een lange en regenachtige winter, gered door een genereuze en warme zomerzon, resulteerde in deze wonderbaarlijke vintage. Uitzonderlijk in kwaliteit, beperkt in hoeveelheid.
  • Millésime 2013:

    • Kenmerken: Getrokken in 2014.
  • Millésime 2005:

    • Kenmerken: Getrokken in 2006, 15 jaar in de kelder.
  • Blanc de Noirs Extra Brut:

    • Neus: Ontwaakt de zintuigen met een eerst aroma van rood fruit, gevolgd door sensuelere aroma'svan meringue en suikerbonen.
    • Smaak: Een symfonie van rood fruit geaccentueerd met zwarte specerijen, kardemom, vanille en karamel.
    • Kenmerken: Een subtiele en verleidelijke blend van Pinot Noir en Meunier uit de oogst van 2014 biedt een zintuiglijke ervaring.
  • Vendange 2017:

    • Kenmerken: 56% van de oogst van 2017, met reserve wijn uit 2016 (7%), 2015 (21%), 2014 (8%) en andere jaren (8%). Getrokken in 2018.
  • Réserve de la Terre Brut:

    • Neus: Begint met een bouquet van gekruide amandelen en florale noten van viooltjes, gevolgd door een rijkere geur van warme mirabellen.
    • Smaak: Harmonieus palet waarin noten van gekonfijte citroen zich vermengen met een nuance van amandelpasta. Een spanning is voelbaar (Pagina 34).
  • Sans Soufre Extra Brut:

    • Neus: Gedroogde kruiden, amandel en boter.
    • Smaak: Een verfijnde en frisse smaak van gestoofde abrikoos en peer. Een fijne en aanhoudende bruis draagt bij aan zijn evenwicht. Deze champagne is afkomstig van druiven die uitsluitend afkomstig zijn van de oude wijnstokken van Telmont in Damery.
  • Blanc de Blancs Vinothèque Brut:

    • Neus: Begint met sappige perzik en een vleugje witte tabak, gevolgd door een vleugje vanille en geroosterde karamel.
    • Smaak: De aroma'sin de mond stralen een opmerkelijke frisheid uit van exotisch fruit, ananas, mango en peer. Deze bijzondere vintage is geboren uit een selectie van de beste Chardonnays uit de Côte des Blancs .
  • Réserve Brut:

    • Neus: Gekenmerkt door kamperfoelie en een vleugje vanille.
    • Smaak: De bubbels zijn fijn en het schuim is elegant des Blancs .
  • Blanc de Blancs Extra Brut:

    • Neus: Een verfijnde expressie van gedroogd geel fruit.
    • Smaak: De bubbels zijn fijn en het schuim is elegant des Blancs .
  • Blanc de Blancs Vinothèque Brut:

    • Neus: Begint met sappige perzik en een vleugje witte tabak, gevolgd door een vleugje vanille en geroosterde karamel.
    • Smaak: De aroma'sin de mond stralen een opmerkelijke frisheid uit van exotisch fruit, ananas, mango en peer. Deze bijzondere vintage is geboren uit een selectie van de beste Chardonnays uit de Côte des Blancs.
  • Sans Soufre Extra Brut:

    • Neus: Gedroogde kruiden, amandel en boter.
    • Smaak: Een verfijnde en frisse smaak van gestoofde abrikoos en peer. Een fijne en aanhoudende bruis draagt bij aan zijn evenwicht. Deze champagne is afkomstig van druiven die uitsluitend afkomstig zijn van de oude wijnstokken van Telmont in Damery.
  • Réserve de la Terre Brut:

    • Neus: Begint met een bouquet van gekruide amandelen en florale noten van viooltjes, gevolgd door een rijkere geur van warme mirabellen.
    • Smaak: Harmonieus palet waarin noten van gekonfijte citroen zich vermengen met een nuance van amandelpasta. Een spanning is voelbaar.


Terwijl de zon ondergaat boven de glooiende wijngaarden van de Champagne-streek, reflecteert Maison Telmont op zijn rijke geschiedenis en kijkt het met hoop naar de toekomst. De reis van meer dan een eeuw, van Henri Lhôpital'svisie tot Bertrand'smoderne benadering van duurzaamheid, is een getuigenis van de veerkracht en innovatie van dit huis. De champagnes van Telmont zijn niet alleen een viering van hun verleden, maar ook een belofte voor de toekomst. In een wereld die voortdurend verandert, blijft één ding zeker: Maison Telmont'stoewijding aan kwaliteit, traditie en de aarde. En terwijl de bubbels in hun flessen blijven sprankelen, zal hun verhaal van passie en vakmanschap blijven inspireren en betoveren. Proost op Maison Telmont, een icoon van de Champagne-streek.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...