Exclusief Interview met Paul Chevalier van Château d'Esclans

In de wereld van wijn is het Franse Château d'Esclans een naam die synoniem staat voor topkwaliteit rosé. Paul Chevalier, de vicepresident van dit prestigieuze wijnhuis, vertegenwoordigt de elegantie en deskundigheid waar Château d'Esclans bekend om staat. In een exclusief interview deelt hij zijn inzichten over de filosofie achter hun wijn, de opkomst van rosé en wat de toekomst in petto heeft voor dit gerenommeerde wijndomein.

Château d'Esclans is gelegen in La Motte in Provence, een regio die bekend staat als de bakermat van de roze wijnproductie. Het landgoed beslaat ongeveer 267 hectare met glooiende heuvels en een rijke verscheidenheid aan bodemtypes, wat bijdraagt aan de unieke karakters van hun wijnen. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de Romeinse tijd, maar de moderne geschiedenis begint in 2006, toen Sacha Lichine het kasteel kocht en het team samenbracht dat nu bekend staat om hun expertise in het maken van rosé.

Paul Chevalier benadrukt dat het doel van Château d'Esclans is om wereldwijd de beste rosé te produceren. Om dit te bereiken combineert men traditionele en innovatieve technieken. De oogst wordt handmatig gedaan om de integriteit van de druiven te garanderen en men maakt gebruik van zowel lokale als internationale druivensoorten. De kenmerkende stijl van hun rosé wordt beïnvloed door het terroir, de keuze van de druiven en het nauwgezette productieproces.

De reputatie van Château d'Esclans werd verder verstevigd door de introductie van hun vlaggenschipwijn, "Garrus". Gemaakt van bijna honderd jaar oude Grenache wijnstokken, wordt deze rosé beschouwd als een van de meest luxe en baanbrekende ter wereld. Chevalier licht toe dat Garrus niet alleen een pionier was bij het veranderen van de perceptie van rosé als een eenvoudige zomerwijn, maar ook de lat hoger legde voor wat mogelijk is binnen deze wijn categorie.

Niet alleen bekend om Garrus, biedt Château d'Esclans ook andere beroemde labels aan zoals "Whispering Angel", "Les Clans" en "Rock Angel". Whispering Angel, gelanceerd in 2006, geniet internationale faam en heeft bijgedragen aan het wereldwijd populair maken van kwaliteitsrosé. Deze toegankelijke maar verfijnde wijn heeft de trend gezet voor de explosieve groei van rosé consumptie, vooral onder jongere generaties.

Chevalier legt uit dat de populariteit van rosé te danken is aan de veelzijdigheid van de wijn. Het kan worden gedronken op diverse gelegenheden en past goed bij een breed scala aan gerechten. Bovendien hebben verbeteringen in de wijnbouw en -productie geleid tot hogere kwaliteitsstandaarden, waardoor rosé niet langer wordt gezien als een inferieure wijnsoort. Château d'Esclans speelt een cruciale rol in deze evolutie.

Het succes van Château d'Esclans kan ook worden toegeschreven aan de sterke marketingstrategieën en het vermogen om te connecteren met hun doelgroep via sociale media en events. Chevalier benadrukt dat het belangrijk is om het merk te promoten als een lifestyle-keuze. Door te focussen op hoogwaardige verpakkingen en branding, heeft het wijnhuis een loyaliteit gecreëerd die over de hele wereld herkend en gewaardeerd wordt.

Wat betreft toekomstplannen, wil Chevalier dat Château d'Esclans blijft innoveren en haar leidende positie in de rosémarkt behoudt. Ze zullen doorgaan met het investeren in technologie en talent omdat ze zich bewust zijn van de veranderende smaak van consumenten en de noodzaak om voorop te blijven lopen in trends binnen de wijnindustrie.

Echter, ondanks de focus op vooruitgang, is het respect voor traditie en het milieu nooit ver weg. Duurzaamheid speelt een grote rol in de bedrijfsfilosofie en Château d'Esclans werkt voortdurend aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Het gebruik van zonnepanelen en het aanplanten van bomen zijn enkele van de stappen die het wijndomein heeft genomen om een evenwicht te vinden tussen productie en natuurbehoud.

In dit vervolg gaan we verder in op de details van het wijnmaakproces bij Château d'Esclans, hun toewijding aan duurzaamheid, en hoe ze continu streven naar excellence met een blik op de toekomst van de wijnindustrie.

Het maakproces van Château d'Esclans rosé begint met een zorgvuldige selectie van de druiven. De bodem van hun wijngaarden, bezaaid met kalksteen en klei, creëert een ideaal terroir voor de Grenache, Cinsault, Syrah, en Vermentino (ook bekend als Rolle) druivenvarianten die de basis vormen voor de Esclans rosés. De combinatie van het Mediterrane klimaat en de oude techniek van directe persing geeft hun wijnen een karakteristieke frisheid en complexiteit.

Het gebruik van temperatuur-gecontroleerde RVS tanks speelt ook een cruciale rol in de vinificatie van hun rosé. Doordat ze de fermentatietemperatuur kunnen reguleren, zijn ze in staat om de delicate aroma's en smaken van de druiven te behouden. Voor hun premium wijnen zoals Garrus, zetten ze zelfs nieuwe eikenhouten vaten in, een methode die normaliter voorbehouden is aan de beste rode wijnen.

Duurzaamheid en eco-vriendelijke praktijken zijn geen loze woorden bij Château d'Esclans. Zij hebben een diep geworteld geloof in het koesteren van het land dat hen zoveel geeft. Waterbeheer, het minimaliseren van het gebruik van chemische stoffen en het maximaliseren van biodiversiteit zijn slechts enkele van de methoden die zij hanteren. Het wijnhuis experimenteert ook met biodynamische wijnbouwprincipes om zo hun ecologische impact te verminderen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...