Een culinaire hemel in 2 Michelin Sterren Restaurant Colette - De Vijvers

Een memorabele avond in Restaurant Colette - De Vijvers, een juweel met 2 Michelin sterren, waar gastronomie en romantiek naadloos in elkaar overvloeien. Vanaf het moment dat mijn vrouw en ik de idyllische Judocus Pauwelslaan in Averbode opreden, wisten we dat deze avond speciaal zou worden. De serene rust en het adembenemende groene landschap leidden ons naar Restaurant Colette-De Vijvers, bekroond met 2 Michelin sterren, een plaats waar culinaire dromen werkelijkheid worden. Onze verwachtingen waren hooggespannen terwijl we naderden, en de reputatie van dit etablissement als een culinaire hemel in de wereld van de haute cuisine leek ons te roepen. Met de belofte van een 2 Michelin Sterren ervaring bij Restaurant Colette, waren we klaar om onszelf onder te dompelen in een avond van gastronomische verrukkingen.

De warme ontvangst door gastvrouw Lore was slechts een voorbode van de gastvrijheid die we die avond zouden ervaren. Terwijl we naar onze tafel werden geleid, kon ik het niet laten om te staren naar het elegante interieur en de prachtige vijver die het restaurant omringt.

Onze avond begon met het 'Signatuurmenu', een weerspiegeling van chef Thijs Vervloet's meesterschap en eerbetoon aan zijn culinaire erfgoed. Elke gang was een kunstwerk op zich, te beginnen met de Kalfstartaar, harmonieus gecombineerd met crème van bloemkool en Imperial Heritage kaviaar. Deze delicate combinatie van smaken zette de toon voor een avond vol culinaire verrassingen.

De volgende gang was een elegante presentatie van Kreeft “Salpicon”, verrijkt met dragon en zwarte olijf, een gerecht dat de frisheid van de zee op onze smaakpapillen bracht. Het was niet alleen een lust voor het oog, maar ook een symfonie van smaken.

Als liefhebber van visgerechten was ik bijzonder onder de indruk van de Tarbot, geserveerd met witloof, knolselder en Bouchot mossel. De perfectie waarmee de tarbot was bereid, de versheid van de ingrediënten, en de innovatieve combinatie van smaken toonden de ware kunst van chef Vervloet.

Het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld de Poularde Bresse, een gerecht dat de rijkdom van de Bresse kip combineerde met de diepte van artisjok, eekhoorntjesbrood, en een verfijnde toets van witte truffel. Dit gerecht was een ware reflectie van de chef's vaardigheid om klassieke ingrediënten om te toveren tot een hedendaags meesterwerk.

De overgang naar het dessert begon met een verfrissende Sorbet, overgoten met Chartreuse V.E.P. en een luchtige koude sabayon. Dit zorgde voor een perfecte balans tussen zoet en zuur, een voorbereiding op de zoete afsluiting van de avond.

De kaasgang, een assortiment van Seizoenskaas geserveerd met mesclun en een verfijnde framboos vinaigrette, was een heerlijke overgang naar het zoete einde van onze maaltijd.

Het dessert, “Juliette”, was een ode aan de grand cru chocolade en vanille. De soufflé was luchtig en rijk, een perfecte afsluiter van een onvergetelijke culinaire reis.

Terwijl we ons verdiepten in de gastronomische ervaring, kon ik niet anders dan de tijdloze elegantie van de omgeving waarderen. De reflectie van de zachte verlichting op de vijver creëerde een magisch tafereel, een achtergrond die onze eetervaring naar een hoger niveau tilde.

Elk gerecht werd zorgvuldig toegelicht door het deskundige personeel, een teken van hun passie en kennis. Het was duidelijk dat elk lid van het team bij Colette-De Vijvers bijdraagt aan het creëren van een unieke en persoonlijke eetervaring voor elke gast.

Een bijzonder moment was toen chef Thijs Vervloet zelf aan onze tafel verscheen om een gerecht te presenteren. Zijn toewijding en passie voor koken waren voelbaar in zijn woorden. Hij deelde verhalen over zijn inspiratie en de herkomst van zijn ingrediënten, wat een extra dimensie toevoegde aan onze maaltijd.

De wijnen die elke gang begeleidden, geselecteerd door de sommelier, waren niets minder dan uitzonderlijk. Ze complementeerden elk gerecht perfect, versterkten de smaken en voegden een element van ontdekking toe aan onze culinaire reis.

Terwijl de avond vorderde, verdiepten mijn vrouw en ik ons in gesprekken, geïnspireerd door de schitterende omgeving en de voortreffelijke maaltijd. We reflecteerden op onze eigen culinaire reizen en hoe deze avond een nieuw hoogtepunt werd in onze gezamenlijke ervaringen.

Toen de avond ten einde kwam, voelden we een diep gevoel van tevredenheid en dankbaarheid. De zorg en aandacht die we bij Colette-De Vijvers hadden ervaren, waren werkelijk uitzonderlijk. Het was niet alleen een diner, maar een viering van fijne keuken, familie-erfgoed, en persoonlijke toewijding.

We verlieten het restaurant met een gevoel van diepe waardering voor chef Thijs Vervloet en zijn team. Hun vermogen om klassieke technieken te combineren met moderne creativiteit resulteerde in een onvergetelijke eetervaring. Het was duidelijk waarom Colette-De Vijvers terecht trots is op haar twee Michelinsterren en haar plaats in de culinaire wereld.

Terwijl we terugreden, met de herinneringen aan onze avond nog vers in onze gedachten, wisten we dat dit een ervaring was die we voor altijd zouden koesteren. Een avond bij Colette-De Vijvers is niet alleen een diner, het is een reis door de geschiedenis, kunst en passie van de gastronomie.

À La Carte bij restaurant Colette - De Vijvers

Na een betoverende ervaring met het Signatuurmenu, was ik nieuwsgierig naar de À La Carte-opties van Colette-De Vijvers. Ik analyseerde nadien dan ook even de volledige À La Carte-menukaart wat een even verfijnde en inventieve culinaire reis was.

De voorafjes op de kaart openen met een intrigerende Kalfstartaar, verrijkt met een crème van bloemkool en veredeld met de luxueuze Imperial Heritage kaviaar. Sint-Jakobsvruchten bieden een zeevruchtenoptie met een persoonlijke bereidingskeuze, terwijl Wagyu A5+, gecombineerd met zee-egel en weer Imperial Heritage kaviaar, een ultieme vleeservaring belooft. De langoustines worden op vier verschillende manieren bereid, wat de veelzijdigheid van dit ingrediënt benadrukt. Kreeft 'à la nage', geserveerd met jonge groenten en Armoricaine saus, biedt een klassieke, doch verfijnde smaak. Pommes Moscovite, gepresenteerd met Oscietra-kaviaar, vormt een luxe variant op een traditioneel gerecht. Voor een unieke smaakcombinatie is er het krokante hoeve-ei met zalm, aardappel en kaviaar. Een speciale vermelding verdient de Kaviaar “Colette”, een huiscreatie gecombineerd met Noordzee-krab en bloemkool. De Witte truffel uit Alba, Piëmonte, een ware delicatesse, wordt aangeboden met een keuze in bereiding.

De hoofdgerechten omvatten Tarbot, zowel in een bereiding naar keuze als in een specifieke combinatie met geprakte aardappel, zure room en kaviaar. Het Wagyu A5+ vlees komt terug, ditmaal geserveerd met sla-hart, verse frieten en bakjus. Poularde van Bresse, bereid aan de broche en geserveerd per twee personen, onderstreept de gezamenlijke eetervaring. De Hazenrug “Harlekijn” en Fazant met witloof, veenbessen en Fine Champagne zijn perfecte keuzes voor wildliefhebbers. De Witte truffel uit Alba, Piëmonte, keert terug in het hoofdgerechtenmenu, wederom met een keuze in bereiding.

Voor het zoete slot zijn er diverse nagerechten: Juliette '23 is een verleidelijke creatie met vijf bereidingen van grand cru chocolade. Het klassieke Vanille ijs met chocoladesaus en room, diverse ijzen en sorbets, Citroen “Colette” met een sorbet van exotisch fruit en huisgemaakte limoncello, en traditionele favorieten zoals Crêpe Suzette, Crêpe Normande en Baba au rum. Voor kaasliefhebbers is er een selectie van kazen.

Elk gerecht in dit menu is zorgvuldig samengesteld om een unieke smaakbeleving te bieden, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, creativiteit en presentatie. Colette-De Vijvers weerspiegelt met zijn twee Michelinsterren duidelijk een uitzonderlijke standaard in gastronomie.

Praktische Informatie

Na deze culinaire reis wilde ik zeker zijn dat ik de gegevens had om deze ervaring nogmaals te beleven of aan te bevelen. Restaurant Colette-De Vijvers is gevestigd in de Judocus Pauwelslaan, 3271 Averbode. Voor reserveringen of vragen kan contact worden opgenomen via telefoonnummer 013/52.37.75 of per e-mail via info@restaurantcolette.be.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...